Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af00a500334d83bbb17a6903e284721c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kiristynyt tilanne Ukrainan rajalla huolettaa siviilejä – ”Tavalliset ihmiset haluavat rauhaa”, sanoo Itä-Ukrainassa asuva Tatjana – Uutisalue

Kiristynyt tilanne Ukrainan rajalla huolettaa siviilejä – ”Tavalliset ihmiset haluavat rauhaa”, sanoo Itä-Ukrainassa asuva Tatjana

– Täällä halutaan rauhaa. Siellä halutaan rauhaa. Ehkä ei aivan jokainen. Mutta me tavalliset ihmiset haluamme rauhaa, ukrainalainen Tatjana Toloshina, 60, toteaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Hän asuu Horlivkan kaupungissa Itä-Ukrainassa Donetskin alueella. Toloshina ja hänen naapurinsa ovat jääneet kirjaimellisesti puristuksiin konfliktin polttopisteeseen. Kaupunki on ollut Venäjän kontrollissa vuodesta 2014.

Viime viikkoina Ukrainan tilanne on noussut jälleen toistuvasti otsikoihin. Venäjä on torjunut tiedot, että sen joukot muodostaisivat uhan Ukrainalle.

Sanasota kuumenee lännen ja Venäjän välillä

Naton ulkoministerien huippukokous on koventanut sanasotaa Naton ja Venäjän välillä. Molemmat syyttävät toisiaan varustautumisesta.

Keskiviikkona Nato-maiden ulkoministerit neuvottelevat Ukrainan ja Georgian kanssa kasvavasta Venäjän uhasta.

Ukraina ei ole sotilasliiton jäsen, mutta Nato on varoittanut Venäjää, että voimankäytöstä seuraisi kova hinta.

Kuten Venäjän kontrolloimalla alueella Itä-Ukrainassa, myös Ukrainan hallitsemilla alueilla sapelien kalistelu herättää huolta siviileissä.

Anatolij Hrebeniuk, 78, asuu Kramatorskin kaupungissa. Se sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Ukrainan hallinnon joukkojen ja Venäjän tukemien taistelijoiden raja-alueelta. Hrebeniuk pelkää, että Venäjä tulee kaupunkiin uudestaan.

Hän ihmettelee, kuinka tilanne on mennyt tähän pisteeseen.

– En ymmärrä, kuinka meistä tuli yht’äkkiä vihollisia. Voisiko olla niin, että tämä riippuu yhdestä miehestä?, Hrebeniuk pohtii Reutersin haastattelussa.

Humanitaarinen kriisi syvenee

YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston OCHA:n tiistaina julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan arviolta 2,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Ukrainassa ensi vuonna. Heidän joukossaan arviolta 300 000 maan sisäistä pakolaista.

Raportti tukee myös uutisia kiristyneestä tilanteesta Itä-Ukrainassa. Sen mukaan kaikista suurimmassa avun tarpeessa ovat ihmiset, jotka asuvat alueilla, joilla yhteenotot jatkuvat. Raportin mukaan välikohtauksia oli elo-lokakuussa 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

YK:n lokakuussa julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) konfliktissa on kuollut vähintäänkin lähemmäs 3 400 siviiliä. Lisäksi loukkaantuneiden siviilien määrä nousee yli 7 000, YK arvioi.

Katso myös videoanalyysi, jossa paneudutaan Ukrainan tilanteeseen idän ja lännen välissä.

Lue lisää:

Source Link yle.fi