Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_97c220e9870cad34f93b2b1c214f6678, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koiran ADHD:n kaltainen käytös muistuttaa ihmisen ADHD:ta – koira voisi toimia tutkimuksen mallilajina – Uutisalue

Koiran ADHD:n kaltainen käytös muistuttaa ihmisen ADHD:ta – koira voisi toimia tutkimuksen mallilajina

Helsinki

Koira voi olla lupaava mallilaji ADHD-tutkimuksessa, selviää Helsingin yliopiston laajasta tutkimuksesta. Tutkimusryhmän löydökset viittaavat siihen, että sekä ihmisten että koirien impulsiivisuutta, aktiivisuutta ja keskittymiskykyä säätelevät samat aivoalueet ja neurobiologiset reitit.

Professori Hannes Lohen johtama ryhmä keräsi käyttäytymiskyselyllä tietoja yli 11  000 koirasta. Kyselyssä selvitettiin koirien yliaktiivisuutta, impulsiivisuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä ihmisten ADHD-tutkimuksissa käytettyyn kyselyyn perustuvilla kysymyksillä. Tavoitteena oli tunnistaa koirien ADHD:ta muistuttavan käytöksen ympäristötekijöitä ja mahdollisia yhteyksiä muihin käyttäytymispiirteisiin.

Tutkimuksessa selvisi, että koiran sukupuoli, ikä, rotu, käyttäytymisongelmat ja jotkin ympäristötekijät ovat yhteydessä yliaktiiviseen ja impulsiiviseen käytökseen sekä keskittymiskyvyttömyyteen eli ADHD:hen. Löydökset olivat samankaltaisia kuin ihmisten ADHD:ssa, mikä Lohen mukaan vahvistaa koiran asemaa ADHD:n tutkimuksessa.

Yksinolo voi stressata koiraa

Väitöskirjatutkija Sini Sulkama sanoo yliopiston tiedotteessa, että koirat ovat kiinnostavia malleja ihmisen ADHD:n tutkimukseen, koska niillä esiintyy ADHD:n kaltaista käyttäytymistä luonnostaan. Lisäksi koirilla ja ihmisillä on muitakin samankaltaisuuksia, kuten fysiologisia ominaisuuksia ja yhteinen elinympäristö.

Koiran ikä, sukupuoli, yksin vietetyn ajan määrä ja omistajan koirakokemus vaikuttavat käyttäytymiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että nuorilla ja uroskoirilla yliaktiivisuus, impulsiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys olivat yleisempiä kuin muilla.

–  Vastaavia ikään ja sukupuoleen liittyviä havaintoja on tehty ADHD:hen liittyen myös ihmisillä, kertoo filosofian tohtori Jenni Puurunen tiedotteessa.

ADHD:n kaltainen käytös oli yleisempää niillä koirilla, jotka viettivät päivittäin muita koiria enemmän aikaa yksin kotona.

Tutkimus on osa akatemiahanketta, jonka tarkoitus on selvittää koirien käyttäytymisen epidemiologiaa, ympäristö- ja perintötekijöitä ja aineenvaihdunnan muutoksia.