Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e2e513d161115fca7691af8fe3875578, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kolme vierastaistelijaa tuomittiin kuolemaan – kaikki ovat palvelleet Ukrainan armeijassa jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä – Uutisalue

Kolme vierastaistelijaa tuomittiin kuolemaan – kaikki ovat palvelleet Ukrainan armeijassa jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä

Kahdelle brittitaistelijalle ja yhdelle marokkolaiselle taistelijalle langetettiin torstaina kuolemantuomio Venäjän tukemassa niin kutsutussa ”Donetskin kansantasavallassa”.

Oikeusistuimen mukaan heidät tuomittiin ”palkkasoturitoiminnasta” ja sellaisesta toiminnasta, joka tähtää vallankaappaukseen Donetskin alueella.

Kuolemantuomiot langetettiin Aiden Aslinille, 28, Shaun Pinnerille, 48, ja Saadun Brahimille, 21.

Uutistoimisto Tassin mukaan yhtä tuomittua edustava lakimies sanoo, että kaikki kolme ovat valittamassa päätöksestä. Tassin mukaan heidän olisi mahdollista saada armahdus, jossa kuolemantuomio muutettaisiin 25 vuoden vankeudeksi.

Venäjällä kuolemantuomiot ovat perustuslain vastaisia, mutta Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa kuolemanrangaistus otettiin käyttöön 2014.

Kaikki asuivat Ukrainassa ennen sotaa

Britannian median ja sosiaalisen median tietojen mukaan kaikki ovat liittyneet Ukrainan armeijan merijalkaväkeen jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä, eivätkä näin ole palkkasotilaita vaan aktiivipalveluksessa olevia. Näin heitä siis koskisi Geneven sopimuksen säännöt sotavangeista.

BBC on aiemmin haastatellut Aiden Aslinia. Hän on kotoisin Newarkista ja hänen perheensä mukaan Aslin muutti Ukrainan Mykolaiviin 2018. Hän liittyi Ukrainan armeijaan samana vuonna. Aslin on kihloissa ukrainalaisen naisen kanssa. Aiemmin hän on taistellut myös kurdijoukoissa Syyriassa Isisiä vastaan.

Shaun Pinner puolestaan on kotoisin Bedfordshirestä. Pinnerin perheen mukaan hän oli ”arvostettu” sotilas brittiarmeijassa ennen kuin hän muutti Ukrainaan neljä vuotta sitten kouluttaakseen Ukrainan armeijaa.

Pinnerin sopimuksen Ukrainan armeijan kanssa oli määrä loppua tämän vuoden lopussa ja hänen oli tarkoitus keskittyä sen jälkeen humanitääriseen työhön yhdessä ukrainalaisen vaimonsa kanssa.

– Shaun on hauska, rakastettu ja hyvää tarkoittava aviomies, poika, isä, veli ja monien ystävä, sanoo hänen perheensä BBC:n mukaan.

Saadoun Brahim puolestaan saapui Ukrainaan sosiaalisten tietojen mukaan 2019. Hän opiskeli Kiovan polyteknillisessä instituutissa aerodynamiikkaa ja avaruusteknologiaa, kunnes liittyi Ukrainan merijalkaväkeen 2021. Sodassa hän on tiettävästi toiminut muun muassa raketinheitinajoneuvon kuljettajana sekä tarkkaillut vihollista lämpökameroilla.

Britit antautuivat huhtikuussa Azovstalin tehdasalueella Mariupolissa ja marokkolainen Brahim maaliskuussa Volnovahassa.

Oikeudenkäyntiä pidetään propagandanäytöksenä

Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nimolenko sanoi AFP:n mukaan, että koko oikeuskäsittelyssä ”asetetaan propaganda lain yläpuolelle”.

Miehet tunnustivat kolmipäiväisen oikeudenkäynnin aikana syyllisyytensä ”vallankaappaukseen tähtääviin toimiin sekä Donetskin kansantasavallan perustuslain kumoamiseen”. Tunnustusta on pidetty pakotettuna.

Aslinin perhe on sanonut, että julkaistuilla videoilla hän näyttäisi puhuvan painostuksen alaisena ja hänessä näkyy fyysisten vammojen jälkiä.

Venäjän arvellaan käyttävän prosessia painostaakseen Britanniaa. Lisäksi taustalla saattaa olla halu vaihtaa murhista ja sotarikoksista Ukrainassa tuomittuja venäläissotilaita.

Source Link yle.fi