Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6aacda446d404bb22398545f6f47ff37, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Afganistanin rauha ja demokratia olivat toiveuni, jonka tavoittelu kävi hirvittävän kalliiksi – Uutisalue

Kommentti: Afganistanin rauha ja demokratia olivat toiveuni, jonka tavoittelu kävi hirvittävän kalliiksi

Yhdysvallat kippasi Afganistaniin kahdessa vuosikymmenessä enemmän rahaa kuin Eurooppa sai Marshall-apuna toisen maailmansodan jälkeen. Inflaatiokorjatussa vertailussa Afganistanin saama apu ylitti Marshall-avun määrän jo vuonna 2014. Yhteissumma kahdessa vuosikymmenessä nousi noin 2 300 miljardiin dollariin.

Ja olihan siellä mukana myös Suomi, joka käytti Afganistanin avustamiseen, demokratian tukemiseen ja kriisinhallintaan satoja miljoonia euroa, eräiden arvioiden mukaan lähes miljardin.

Avustusrahojen käyttöä oli täysin mahdotonta valvoa. Afganistanin läpimädän hallinnon eri kerrokset siivilöivät avustuksista aina osansa. Kuinka paljon tihkui lopulta ruohonjuuritasolle, täyttämään oikeita tarpeita? Ken tietää.

Kaksi vuosikymmentä kestänyt operaatio oli hirvittävää resurssien tuhlausta, mutta ennen kaikkea se oli hirvittävää inhimillistä kärsimystä.

Taleban oli raaka ja julma vastustaja, mutta julmuuksiin ja ylilyönteihin syyllistyivät myös lännen tukema Afganistanin turvallisuuskoneisto ja ulkomaiset joukot. Monet afgaanit pelkäsivät omia sotilaita enemmän kuin Talebania. Lennokki- ja ilmaiskut tappoivat siviilejä.

Suomalaiset näkivät ja kokivat siellä järkyttäviä asioita, joista ei vieläkään oikein puhuta.

Yli 164 000 afganistanilaista menetti henkensä, kun laskee yhteen siviili- ja sotilastappiot. Yhdysvaltain sotilaita kaatui 2 448, liittokunnan muita sotilaita yli 1 400.

Suomalaisia sotilaita kuoli Afganistanissa kaksi, kersantti Petri Immonen ja yliluutnantti Jukka Kansonen, ja viisitoista haavoittui. Suomalaiset näkivät ja kokivat siellä järkyttäviä asioita, joista ei vieläkään oikein puhuta.

Yhdysvallat ja muutamat länsimaat jäädyttivät noin yhdeksän miljardin dollarin arvosta Afganistanin valtionpankin varoja vuosi sitten.

Joukko taloustieteilijöitä vetoaa nyt näiden rahojen palauttamiseksi Afganistaniin – Taleban-hallinnon käyttöön. Afganistan on vararikossa, ja rahojen palauttamiselle olisi varmasti humanitaarisia perusteluja.

Talebaniin ei kuitenkaan voi luottaa. Entä jos ääriliike käyttääkin rahat hirmuvaltansa pönkittämiseen ja johtajiensa luksuselämään? Afganistania on autettava hädässä, mutta ei kippaamalla lisää miljardeja julmalle ja omaa kansaansa sortavalle hallinnolle.

Source Link is.fi