Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_926183aed9d639dfa95864c1003939e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Lassi Etelätalo on todellinen erikoisseppä – nämä faktat suorastaan hämmentävät keihäänheittäjässä – Uutisalue

Kommentti: Lassi Etelätalo on todellinen erikoisseppä – nämä faktat suorastaan hämmentävät keihäänheittäjässä

Todellinen erikoisseppä! Eihän veteraanivalmentaja Leo Pusan suojatista Lassi Etelätalosta voi kerta kaikkiaan muuta sanoa.

Kun 34-vuotiaan terveydellisesti isoissakin vaikeuksissa olleen miehen oma, kansainvälisestä huippukatsannosta kovin keskinkertainen keihäsennätys 84,98 on kahdeksan vuoden takaa, Etelätalon viime vuosien saldo asettuu suorastaan huikeaan valoon.

Dohan MM-kisoissa 2019 neljäs ja koko joukkueen paras suomalainen. Tokion olympiakisoissa 2021 kahdeksas ja yleisurheilujoukkueen paras mies. Eugenen MM-kisoissa kuudes ja joukkueen paras urheilija seiväshyppääjä Wilma Murron kanssa.

Lue lisää: Keihään olympiavoittaja Neeraj Chopra lihoi rapakuntoon – kehuu nyt suomalaista ruokaa

Kaksissa näistä kisoista eli Tokiossa ja Eugenessa Etelätalo on vieläpä nakannut kauden parhaan tuloksensa, mikä kertoo erinomaisista kilpailijan lahjoista. Etelätalo nimittäin heittää rehellisyyden nimissä koko lailla potentiaalinsa rajoilla, kun keihäs putoaa kenttään 82,5–84,5 metrin seutuvilla.

Lähtökohdat kauden ensimmäisiin arvokisoihin eivät veteraania mairitelleet, sillä keväinen vatsalihasvamma pudotti kilpailumäärät ihan minimiin. Väliin jäi esimerkiksi Timanttiliigan osakilpailu Dohassa, jonka karmeassa myötäpuhurissa Etelätalokin olisi hyvinkin voinut pistää ennätyksensä päreiksi.

Lue lisää: Uusi keihäskomeetta kiskaisi hurjan kaaren – ennätys parani lähes kuusi metriä!

Turussa ja Orimattilassa Etelätalolta mitattiin yhteensä kahdeksan heittoa, joiden antama massiivinen itsevarmuus repussa kaveri lensi Oregoniin.

Münchenin EM-kisoista Etelätalo ei halunnut vielä puhua, mutta kisapaikan suhteen hän voi heitellä kotikaupunkinsa Joensuun Kalevan kisoissa parin viikon päästä lungisti. Paikka on varma.

Kun Etelätalo Zürichin EM-kisoissa 2014 arvokisadebytoi – nelossijalla – näytti selvältä, että silloin kolmekymppisille Antti Ruuskaselle ja Tero Pitkämäelle oli löydetty arvoisensa manttelinperijä.

Lue lisää: Oliver Helander kesti paineet – Tero Pitkämäeltä tuli tiukka käsky dopingista kärähtäneestä vastustajasta

Seuraavaan arvokisakeikkaan menikin sitten ujot viisi vuotta.

MM-Dohassakin Etelätalon kaverina heitti Oliver Helander, tämän kauden maailmantilaston nelonen, joka tuolloin jäi karsintaan pasmat aivan sekaisin.

Eugenessa heitti jo aivan eri urheilija, joka ensin selätti kolmien arvokisojen karsintapeikkonsa ja otti loppukilpailussa selkä seinää vasten paikan päätöskierroksille. Reissusta jäi käteen paljon positiivistakin, vaikka tavoitteet olivat syystä ja selvästi korkeammalla.

Helanderin ja Etelätalon takana Toni Keränen ja kaimapoika Kuusela selvittävät Joensuussa kolmannen EM-lipun kohtalon.

Etelätalo ei päässyt Dohan Timanttiliigan myötäpuhureihin 13. toukokuuta, mutta Grenadan Anderson Peters pääsi eikä katsonut lahjahevosta suuhun: 93,07 on kauden kärkitulos. Tuplamaailmanmestari heitti ensimmäisenä miehenä MM-kisojen loppukilpailussa ensin kahdesti ja lopuksi vielä kolmannenkin kerran yli 90 metrin laakin. Hallinta oli täydellistä.

Jos heittopaikka olisi sijainnut lauantaina kentän toisessa päässä, myötätuuli olisi Etelätalon mukaan voinut siivittää Petersin 800-grammaisen hiilikuituputken jopa 95 metriin.

EM-näkymiä ei kannata yhden kilpailun perusteella maalailla, mutta Eurooppaan sijat 3, 4 ja 6, kultamitali Karibian saarelle, hopeamitali Intiaan ja viides sija sen ”bestikselle” Pakistanille.

Kun Ruuskanen 2014 voitti Euroopan mestaruuden, tapahtumaa saattoi keihään osalta vielä pitää koko lailla MM-kilpailun arvoisena.

Tuuli on todellakin kääntynyt. Kauden tilastossa 40:n parhaan miehen porukasta löytyy 24:ää kansallisuutta kuudesta maanosasta. Vain Etelämantereelta ei ole yhtään kaveria porukassa.

Lajille Suomenkin ahkerasti auttama kansainvälinen lähetystyö on tehnyt pelkästään hyvää, mutta vanhoille keihäslinnakkeille se tietää niukkuuden aikaa.

Ja vielä:

Katsomossa maanmiehensä upeaa keihäsdominanssia ihasteli Grenadan historian kovin urheilulegenda, Eugenessakin mitalin ottanut neljännesmaileri Kirani James. MM-tittelien määrässä hän jäi nyt saaren kakkoskukoksi. James voitti ainoansa Daegussa 2011.

Source Link is.fi