Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b2dbb0e7ae6f0d330329e563abf0c4cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Suomikin mainittu agentti­vihjailuissa – näin Putin hyödyntää Darja Duginan marttyyri­tarinaa – Uutisalue

Kommentti: Suomikin mainittu agentti­vihjailuissa – näin Putin hyödyntää Darja Duginan marttyyri­tarinaa

Venäjällä mikään ei ole totta, mutta kaikki on mahdollista.

Lausahduksen isä on Ukrainassa neuvostoaikana syntynyt brittitoimittaja Peter Pomerantsev, joka luonnehti näillä sanoilla Vladimir Putinin valtakoneiston harjoittamaa valetodellisuuden luomista vuonna 2014 ilmestyneessä menestyskirjassaan.

Luonnehdinnan osuvuus tuli todistettua kuluneella viikolla jälleen kerran.

Ei voi kuin ihmetellä vauhtia, jolla Kremlin koneisto on tuottanut toinen toistaan hurjempia teorioita Darja Duginan, 29, viikon takaisesta kuolemasta salamurhan uhrina autopommi-iskussa.

Ennen kuolemaansa Darja Dugina ei ollut superjulkkis, vaikka hän olikin ehtinyt luoda uraa Venäjän valtiollisen median ääri-isänmaallisena ja Ukraina-vastaisena reportterina.

Tunnetumpi on hänen isänsä Aleksandr Dugin, 60, jota on kutsuttu muun muassa Putinin ”pääideologiksi” ja ”aivoiksi”. Näin sen vuoksi, että hämmästyttävän monet Duginin ajatukset ylivertaisesta venäläisestä maailmasta ja väistämättömästä velvollisuudesta tuhota Ukraina tuntuvat päätyneen suoraan Putinin puheisiin ja tekoihin.

Vasta kuolema teki Duginasta kaikkien venäläisten tunteman isänmaallisaktivistin, jonka kohtaloa käytetään nyt kylmästi hyväksi propagandassa.

Seurauksia on ainakin kaksi. Kreml saa murhasta oikeutuksen kostoiskuihin ja Ukraina-operaation kiihdyttämiseen, ja murhaan vedoten Venäjän viranomaisille voidaan antaa entistä suuremmat oikeudet omien kansalaisten rajoittamiseen ja valvomiseen.

Darja Duginan arkku oli avoinna muistotilaisuudessa ortodoksiseen tapaan. Toisin kuin aluksi kerrottiin, hänen ruumiinsa ei palanut, sillä hän oli lentänyt räjähdyksen voimasta ulos autosta tielle. Arkun äärellä näkyy Duginan isä, filosofi Aleksandr Dugin.

Venäjän turvallisuuspalvelu ilmoitti jo maanantaina, että murhan teettäjäksi on paljastunut Ukraina. Murhan tekijäksi kerrottiin nainen nimeltä Natalja Vovk, joka oli väitetysti hämännyt kaikkia niin ovelasti, että oli onnistunut pakenemaan Moskovasta Pihkovan kautta Viroon tummanharmaalla Mini Cooperillaan.

Mutta ei siinä kaikki. Tarinaan on lisätty viikon mittaan uusia ulottuvuuksia, ja yksi syyllisyysteoria sivuaa myös Suomea.

Eläkkeellä oleva FSB:n kenraaliluutnantti Aleksandr Zdanovitsh ilmoitti Moskovski Komsomoletsin haastattelussa, että Duginan salamurhassa avusti todennäköisesti Britannian tiedustelu kontakteineen Baltian maissa ja Suomessa.

Zdanovitshin mukaan ”terroristi” ei olisi voinut paeta Viroon ilman, että hänen pakoreittinsä oli varmistettu ennalta ja että hänellä oli rajalla apureita.

– Uskon, että rajan läheisyydessä (paon) toteuttajina olivat virolaiset erikoispalvelut ja heidän taustallaan lymyilivät tietenkin läheiset ”ystävämme” Britannian MI6:sta, Zdanovitsh sanoi.

– Kun ottaa huomioon, että Suomi ja Baltian maat ovat englantilaisten tiedustelun aluetta, niin mitä ilmeisimmin he auttoivat jollain tavalla, hän maalaili.

Mihin ihmeeseen Zdanovitsh perustaa tässä yhteydessä Suomi-vihjailunsa? No tietenkin siihen, että brittitiedustelun kerrotaan onnistuneen ujuttamaan jo Neuvostoliiton alkuvuosina rajan yli valkokaartilaisia Suomeen. Kaiken lisäksi vuonna 1985 brittiagentit salakuljettivat kaksoisagentti Oleg Gordijevskin diplomaattiauton takakontissa Viipurista Suomeen. Tästä kaikesta voi Zdanovitshin mukaan päätellä, että brittejä Suomi-yhteyksineen on siis syytä epäillä nytkin.

Nykyisin Britanniassa asuva Oleg Gordijevski kuvattuna Helsingin-vierailullaan vuonna 2000. Gordijevski on yksi kylmän sodan ajan kuuluisimmista loikkareista, joka pakeni 1985 Neuvostoliitosta Suomen kautta länteen.

Zdanovitshin teoriaan sisältyy vihjaus myös siitä, että ulkomaalaiset agentit saattoivat avustaa Vovkia jo Venäjän puolella. Näin siis siitä huolimatta, että FSB on julkistanut jopa videon, jossa Vovkin auto tarkastetaan ja hän näyttää poistuvan Venäjältä kaikessa rauhassa normaalien rajamuodollisuuksien läpi.

Samaan aikaan Venäjällä pidetään yllä useita muitakin murhateorioita. Venäläisille on kerrottu esimerkiksi, että ”kiinalaiset asiantuntijat” uskovat Naton osuuteen teossa.

– Natolla oli motiivi, koska filosofi (Dugin) ennusti Pohjois-Atlantin liiton hajoavan ja venäläisten nousevan hallitsevaan rooliin Euraasiassa, nimettömiksi jäävien kiinalaisten asiantuntijoiden väitetään päätelleen BaiJiahao-julkaisualustalla.

Duginan muistotilaisuudessa tv-propagandisti Dmitri Kiseljov heilutti niin ikään Nato-korttia. Hän julisti, että ”tämä veri” on koko Naton ja Yhdysvaltain käsissä.

Ei kannata epäillä erikoisoperaatiota, vaan Putinin takana on seistävä ja Duginan marttyyriudesta on otettava kaikki irti – ettei vain itselle käy kuin Duginalle.

Darja Dugina kritisoi, että Venäjä on toiminut Ukrainassa liian pehmeästi.

Venäjän sosiaalisessa mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa pohditaan puolestaan, onko Duginan murhan takana sittenkin FSB itse.

Tämän ajatuskulun mukaan Kreml tarvitsi jonkin venäläisten tunteita ravistelevan tragedian, jolla kansa saataisiin yhdistettyä entistä tiiviimmin Ukraina-operaation taakse. Näin voitaisiin perustella myös laajempaa liikekannallepanoa.

Venäjän valtaeliitin sisällä Duginan kohtalo on myös omiaan luomaan pelkokerrointa siitä, että kuka tahansa voidaan eliminoida. Kun tähän yhdistää Putinin Duginalle myöntämän urhoollisuusmitalin ja muistotilaisuudessa toistellut lauseet Venäjän yhdistymisen välttämättömyydestä, viesti Putinin linjan mahdollisille epäilijöille on selvä.

Ei kannata epäillä erikoisoperaatiota, vaan Putinin takana on seistävä ja Duginan marttyyriudesta on otettava kaikki irti – ettei vain itselle käy kuin Duginalle.

Muistotilaisuudessa isä-Dugin vaikutti olevan jopa ylpeä siitä, että hänen tyttärestään on tulossa erikoisoperaation marttyyri. Olihan Darjasta kasvatettu jo pienestä pitäen venäläisen imperiumin puolustajaa.

– Kun hän oli lapsi, me opetimme hänelle liki ensimmäisinä sanoina sanat ”Venäjä”, ”meidän suurvaltamme”, ”meidän kansamme” ja ”meidän imperiumimme”, Dugin paljasti.

Duginin mukaan Darja-tytär haluaisi itse nyt vain yhtä asiaa: Venäjän voittoa Ukrainasta.

– Meidän sydämemme ei janoa ainoastaan kostoa ja hyvitystä. Meille kelpaa vain meidän voittomme. Sen alttarille minun tyttäreni uhrasi neitseellisen elämänsä. Joten voittakaa, olkaa hyvät, Dugin yllytti Venäjän joukkoja.

Muistotilaisuudessa isä-Dugin vaikutti olevan jopa ylpeä siitä, että hänen tyttärestään on tulossa erikoisoperaation marttyyri.

Putinin nykyistä valtajärjestelmää on kutsuttu myös russismiksi eli venäläiseksi fasismiksi ja Duginia yhdeksi sen oppi-isäksi. Darja Dugina ihaili puolestaan isäänsä ja jakoi monet tämän keskeisistä ajatuksista.

Dugin vaati jo 2014, että Kiovan hallinnon väitetyt natsimieliset tukijat pitäisi ”tappaa, tappaa ja tappaa”. Dugina kutsui puolestaan ukrainalaisia ”epäihmisiksi” ja kritisoi, että Venäjä on toiminut Ukrainassa liian pehmeästi.

Suomalaisen korviin puheet kuulostavat pahalta. Venäjän valtionmediassa isää ja tytärtä on kuitenkin ylistetty siitä, että he taistelivat yhdessä ”koko ihmiskunnan valoisan tulevaisuuden puolesta”.

Äärioikeistolainen kansanedustaja Leonid Slutski suunnitteli puolestaan jo, että Ukrainan onnistuneen ”denatsifikaation” jälkeen Kiovaan nimetään joko aukio tai katu Duginan kunniaksi.

– Meillä on yksi ainoa mahdollinen tapa edetä. Yksi maa, yksi presidentti, yksi voitto, Slutski uhkui Duginan arkun äärellä.

Iskulause on kuin suoraan Saksan kansallissosialistien suusta, kun he julistivat Adolf Hitlerin kunniaksi ”yksi kansa, yksi valtakunta, yksi johtaja” ja vaativat saksalaisille lisää elintilaa naapurimaista.

Näin rakennetaan Putinin russismia, joka teeskentelee taistelevansa Ukrainan ja koko Euroopan uusfasismia ja uusnatsismia vastaan. Darja Duginalle on siinä tarinassa varattuna aivan oma lukunsa.

Lue lisää: FSB julkaisi kuvia Darja Duginan väitetyn murhaajan paosta Viroon – RT:n Simonjan uhkaili jo Tallinnaa ”tornien ihailijoilla”

Lue lisää: Putin myönsi autopommi-iskussa kuolleelle Darja Duginalle kunniamerkin urhoollisuudesta – Moskova jättää tänään hyvästit ”rehelliselle patriootille”

Source Link is.fi