Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bba1d74490afd1927317df185f72b428, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Yhdysvaltain apujumi voi aueta Israelille – mutta entä Ukraina? – Uutisalue

Kommentti: Yhdysvaltain apujumi voi aueta Israelille – mutta entä Ukraina?

Israelin avun kiirehtiminen kongressissa voisi vapauttaa myös Ukrainan apu­paketin. Se voi myös haudata sen unohduksiin, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Iranin ilmahyökkäys Israeliin epäonnistui. Se kuitenkin kirkasti hiukan himmenneet Israel-sympatiat Yhdysvalloissa. Jättävätkö ne Ukrainan asiat varjoon vai auttavat puolustussotaa käyvää maata?

Jo maanantaina asiaan saattaa tulla selvyyttä. Sunnuntaina edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson sanoi edistävänsä Israelin apupakettia pikaisesti. Mutta koskeeko tämä myös Ukrainaa?

Ukraina ja Israel liittyvät yhteen, koska ne on koplattu senaatin jo pari kuukautta sitten hyväksymässä noin 95 miljardin dollarin eli lähes 90 miljardin euron apupaketissa. Ukraina ottaisi tästä valtaosan.

Osansa saisi myös Kiinan uhkaama Taiwan. Paketti pitäisi hyväksyä myös edustajain­huoneessa, mutta Johnson on kuukausikaupalla kupannut sen tuomista äänestykseen.

Washington Postin mukaan Johnsonin republikaanit olivat vielä sunnuntaina edelleen erimielisiä Ukrainan ottamisesta mukaan. Olisi myös mahdollista irrottaa Israelin tuen käsittely ja viedä se läpi saman tien.

Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson on republikaani, joka tarvitsee asemansa säilyttääkseen entisen presidentin Donald Trumpin tukea. Kuva: AFP / Lehtikuva

Johnson on keskeinen henkilö siinä, mitä asialle edustajainhuoneessa tapahtuu. Yhdysvaltain mediassa on syntynyt kokonainen ”johnsonlogia” selvittämään hänen mutkikkaita mielenliikkeitään. Toisin kuin vaikkapa kremnologia, johnsonlogia keskittyy vain yhden miehen pääkoppaan.

Johnsoniin vaikuttaa entinen presidentti ja presidentiksi haluava Donald Trump. Johnson kävi hiljan hänen luonaan Floridassa pyhiinvaelluksella. Yhdeksi keskustelun­aiheeksi arveltiin Ukrainan tukea.

Johnson on pompotellut ajatusta, että tuki annettaisiin lainana eikä lahjoituksena, kuten oli tarkoitus. Tämän uskotaan miellyttävän Trumpia. Toistaiseksi Trump ei kuitenkaan ole kääntänyt peukkuaan ylös. Se vaikuttaisi tukea vastustavaan republikaanien oikeaan laitaan.

Trumpia asia kiinnostanee vain sikäli kuin se vaikuttaa hänen odottamaansa vaali­kamppailuun demokraattipresidentti Joe Bidenia vastaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tekee kaikkensa, jotta Ukrainan asia ei unohtuisi Washingtoni Kuva: Kalle Koponen / HS

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on viime päivinäkin tehnyt kaikkensa, että hänen maataan ei unohdettaisi Yhdysvalloissa. Helppoa se ei ole.

Israelin tukeminen on Yhdysvaltain ulkopolitiikan peruskivi. Kongressissa sen kyseen­alaistavat vain jotkut vasemman laidan demokraatit, joita Gazan siviilien kohtalo kauhistuttaa.

Jos Israelin tukipaketti kiirehdittäisiin nyt läpi ilman Ukrainaa, sen tuki voisi jäädä ikuiseen odotustilaan. Se kauhistuttaa ukrainalaisia, koska Venäjän uusi suurhyökkäys voi olla jo käynnistymässä.

Israelilainen kone osallistui viikonloppuna Iranin hyökkäyksen torjumiseen. Israel sai mittavaa apua tehtävässä Yhdysvalloilta. Venäjän pommittama Ukraina voi vain toivoa sellaista. Kuva: – / AFP

Ukrainassa ihailtiin miten Israelin ilmatorjunta Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tuella pysäytti Iranin ohjukset ja lennokit. Ukrainaa pommitetaan päivittäin. Sen lännestä saamat ilmatorjunta-aseet toimivat hyvin, mutta niitä on liian vähän.

Maantieteen realiteetit ovat erilaiset. Iran lähetti ohjuksensa ja lennokkinsa matkaan pääosin yli 1 500 kilometrin päästä. Yhdysvaltain ja liittolaisten koneilla oli hyvää aikaa tiputtaa niitä jo matkalla. Ainakin Jordania osallistui niiden alas ampumiseen it-aseillaan. Lopulta perillä odotti Israelin vahva ilmatorjunta.

Venäjä ampuu ohjuksensa ja lähettää lennokkinsa usein Ukrainan rajan pinnasta tai miehittämiltään alueilta. Varoaikaa on vähän. Venäjä voi iskeä useasta suunnasta, mikä lisää ilmatorjunnan ongelmia isossa Ukrainassa.

Niinpä alakynnessä oleva Ukraina joutuu taas anelemaan Yhdysvaltain apua. Sotamahti Israelia kuullaan herkemmällä korvalla, vaikka sen hätä on pienempi.

Source Link is.fi