Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a1b0d0bb88a802933998d6889ab300cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koripallonaisten superyllätys EM-karsinnassa lipui käsistä viime hetkillä – ”Ei ollut vielä aikamme voittaa näin isoa maata” – Uutisalue

Koripallonaisten superyllätys EM-karsinnassa lipui käsistä viime hetkillä – ”Ei ollut vielä aikamme voittaa näin isoa maata”

Suomen koripallonaiset haastoivat ennakkoluulottamasti Euroopan kärkipään joukkueisiin kuuluvan Unkarin EM-karsintaottelussa. Voitto lipui käsistä viimeisen viiden minuutin aikana.

Awak Kuier pallon kanssa.

Awak Kuier oli jälleen Suomen joukkueen paras pisteidentekijä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Anu Karttunen,

Pertti Lappalainen

Suomen naisten koripallomaajoukkueen saldo ennen nyt käytävää EM-karsintaa oli varsin murheellinen, tappioita tappioiden perään.

Viime viikolla Suomi avasi kuitenkin uudet karsinnat komealla vierasvoitolla Bulgariaa vastaan. Edellinen korisnaisten karsintavoitto oli vuodelta 2020, jolloin kaatui Portugali, joten Suomi oli voittanut edellisistä 20 karsintamatsistaan vain yhden.

Sunnuntaina joukkue taisteli tasapäisesti Euroopan kärkimaihin lukeutuvan Unkarin kanssa aina viime minuuteille asti.

Itse asiassa Suomi johti ottelua Helsingissä pistein 51–50 vielä reilut viisi minuuttia ennen ottelun päättymistä. Edellisissä EM-kisoissa neljänneksi sijoittunut kokenut Unkari onnistui loppuminuuteilla pelaamaan aggressiivisemmin korin alla, ryöstämään tarvittavat levypallot ja heittämään vielä viimeisellä sekunnilla kolmen pisteen heiton puolesta kentästä. Unkari vei voiton pistein 67–56 täpötäyden katsomon edessä.

– Sanoin joukkueelle, että olisin mieluusti ollut tänään katsomassa tätä ottelua. Nähtiin tasainen, jännittävä ottelu ja kovia suorituksia, päävalmentaja Ilkka Palviainen totesi.

Pelaajien kasvoilta paistoi tappion jälkeen pettymys, vaikka he saivatkin yleisöstä lisää energiaa ja vastassa oli ennakkoon varsin kova vastustaja.

– Pakko sanoa, että on vähän pettynyt fiilis. Tuo oli ihan voitettava peli, ja se luo uskoa tähän tekemiseen, joukkueen kapteeni Elina Koskimies sanoi.

Anges Studer yrittää estää Elina Koskimiestä korin heitossa. Roosa Kosonen seuraa tilannetta.

Elina Koskimies viimeisteli ottelussa kahdeksan pistettä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Palviaisen mukaan valmennus valmisti pelaajat otteluun antamalla heille työkaluja puolustuspään ongelmien ratkomiseen. Joukkue toimi itseohjautuvasti, eikä valmennuksen tarvinnut turhaan ravistella pelaajia.

– Se tietomäärä, minkä nämä nuoret naiset ovat viikon aikana omaksuneet ja kuinka paljon he ovat puolustuspelaamisessa menneet eteenpäin, on aivan fantastista, Palviainen kehui.

Loppuun asti Suomen rynnistys ei kuitenkaan riittänyt, vaikka joukkueen oli tarkoitus pelata aggressiivista puolustusta. Kahdeksan pistettä heittäneen Koskimiehen ja Suomen parhaan pelaajan, 18 pistettä viimeistelleen ja 10 levypalloa napanneen Awak Kuierin mielestä joukkueelta loppui virta kesken.

– Ottelu ratkesi aika lailla levypalloihin. He olivat vain niin paljon pidempiä kuin me, ja se kokoero näkyi siinä lopussa. Ennen tuota loppua pystyimme pysymään mukana, mutta siinä lopussa tuli väsy, ja heidän pituutensa auttoi heitä.

Unkarilta löytyi kolme 11 pisteen pelaajaa: Dorka Kata Juhasz, Agnes Studer ja Reka Lelik. Seitsemän pistettä Suomelle heittäneen Magdalene Agyein mielestä Unkarin kovuus näkyi etenkin ottelun lopussa.

– He ovat tosi kokeneita pelaajia ja ovat tottuneet pelaamaan tasonsa yläpuolella, mutta kyllä me pystyimme haastamaan heitä, Agyei sanoi.

Unkarin Dorka Kata Juhasz, Anges Studer, Bernadett Hatar ja Nina Aho juhlivat voittoa Suomesta.

Unkarin joukkueen runko on sama, mitä sillä oli edellisissä EM-kisoissa. Silloin joukkue sijoittui neljänneksi. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Palviaisen mielestä Suomen peli meni loppuminuuteilla pallon pomputtamiseksi, siinä missä Unkarin kollektiivi taasen toimi hyvin. Voitto vieraskentällä ja Euroopan huippumaan paneminen tiukille on kuitenkin varsin makea alku EM-karsinnoille.

– Tämän ikkunan aikana ensin kasvettiin yhdessä ja sen jälkeen kasvettiin yhteen. Summaisin tämän niin, että ei ollut vielä meidän aikamme voittaa näin isoa maata, mutta se on kyllä tulossa, Palviainen vakuutti.

Näissä EM-karsinnoissa kahdeksan lohkoykköstä lunastaa EM-lopputurnauspaikan. Lisäksi neljä parasta lohkokakkosta pääsee Tšekissä, Saksassa, Kreikassa ja Italiassa vuonna 2025 pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

EM-karsinnan otteluohjelma on erikoinen, sillä pelit jatkuvat vasta vuoden päästä, kun Suomi kohtaa kotikentällään Slovenian 7.11.2024.

Source Link yle.fi