Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b0821b78ce4424a6c43b94a5f900df86, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koronarokotetta valmistanut lääkeyhtiö Astra Zeneca haastettiin oikeuteen Lontoossa – Uutisalue

Koronarokotetta valmistanut lääkeyhtiö Astra Zeneca haastettiin oikeuteen Lontoossa

Koronarokotuksen jälkeen kuolleen naisen puoliso on haastanut Astra Zenecan oikeuteen tuotevastuulain rikkomisesta Lontoossa. Toisessa tapauksessa lääkevalmistajan rokotetta syytetään terveyshaitoista.

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.

Astra Zeneca kehitti Vaxzevria-rokotteen yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa. Rokote oli Suomessa käytössä rajoitetusti. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Lääkevalmistaja Astra Zenecaa vastaan on käynnistetty Lontoossa kaksi oikeusjuttua, joissa yhtiötä syytetään sen koronarokotteeseen liitetyistä haitoista.

Ensimmäisessä tapauksessa koronarokotuksen jälkeen keväällä 2021 kuolleen naisen puoliso haastaa lääkevalmistajan oikeuteen tuotevastuulain rikkomisesta. Toisessa tapauksessa Astra Zenecan rokotteen saanut mies syyttää yhtiötä siitä, että rokote aiheutti hänelle trombosytopeniaa eli verihiutaleiden niukkuutta.

Kyse on ensimmäisistä yhtiötä vastaan käynnistetyistä oikeustoimista Englannissa. Asianomistajia edustavat asianajajat kertovat uutistoimisto Reutersille, että vastaavia tapauksia on tulossa lisää.

Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytettiin keväällä 2021

Astra Zenecan koronarokote yhdistettiin keväällä 2021 harvinaisiin laskimotukoksiin. Rokotteen jakaminen keskeytettiin hetkellisesti useissa Euroopan maissa maaliskuussa 2021. Euroopan lääkevirasto ei löytänyt yhteyttä Astra Zenecan rokotteen ja kohonneet veritulppariskin välillä.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL keskeytti AstraZenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä maaliskuun 2021 puolivälissä, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta.

Astra Zenecan rokoteiden antaminen alle 65-vuotiaille lopetettiin maaliskuun 2021 lopulla.

Source Link yle.fi