Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bc9902af76b98e24644564ed6f0236b3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koronavirusmäärät jätevesissä kasvavat tasaisesti – herkästi tarttuva XBB.1.5 on kevään aikana vallannut alaa – Uutisalue

Koronavirusmäärät jätevesissä kasvavat tasaisesti – herkästi tarttuva XBB.1.5 on kevään aikana vallannut alaa

Alkuvuodesta Suomeen rantautunut XBB.1.5-omikronmuunnos on jätevesiseurannan perusteella nyt valtavariantti noin 45 prosentin osuudella.

Tutkija hansikoidut kädet kaatavat jätevettä kauhalla suppilon kautta pulloon.

Jätevesinäytteestä nähdään koronaviruksen lukumäärä kyseisen viemäriverkoston alueella. Viikinmäen jätevedenpuhdistamon verkoston piirissä asuu 860 000 ihmistä. Näytteenottoa kuvattu syyskuussa 2021. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Koronaviruksen kokonaismäärä Suomen jätevesissä on noussut tasaisesti vuoden alusta lähtien. Koronavirusta havaitaan tällä hetkellä kaikilla seurantapaikkakunnilla.

Myös tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on kasvanut viime viikkoina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Anssi Lipponen ei kuitenkaan ole tilanteesta huolissaan.

– Viime viikkoina joillakin paikkakunnilla on ollut hieman aaltoilua tilanteessa, mutta se on ihan luonnollista. Mitenkään hälyttävä tilanne ei ole, Lipponen sanoo.

THL seuraa edelleen viikoittain koronaviruksen esiintymistä puhdistamattomassa jätevedessä yhdeksällä eri paikkakunnalla.

Jätevesiseurannalla pystytään myös määrittämään, millaista vaihtelua eri koronavirusmuunnosten suhteellisissa osuuksissa Suomessa esiintyy.

Alkuvuodesta Suomeen rantautunut herkästi tarttuva XBB.1.5-omikronmuunnos on nyt valtavariantti noin 45 prosentin osuudella.

– Viimeisen kuukauden aikana XBB:n alalinjat ovat nousseet jätevedessä yleisimmiksi virusvarianteiksi kaikilla paikkakunnilla, Lipponen kertoo.

Vuoden alusta alkaen THL on seurannut myös Helsinki-Vantaan lentoaseman jätevesiä.

– Siellä on käytännössä ihan samoja havaintoja kuin muillakin seurantapisteillä. Mitään poikkeavaa havaintoa ei ole ollut.

Source Link yle.fi