Kremlistä vuosi mielen­kiintoisia papereita – ”Paljon laajempaa kuin mitä olen koskaan nähnyt”

Venäjä upottaa valtiolliseen propagandaan yli miljardi euroa tänä vuonna. Kremlin valvovan silmän alla tuotetaan muun muassa isänmaallisia elokuvia ja videopelejä.

Useat eurooppalaiset mediat ovat saaneet käsiinsä Kremlistä vuotaneita asiakirjoja, joista selviää, kuinka Venäjä käy informaatiosotaa kansaansa vastaan. Tähän ”sotaan” viitataan asiakirjoissa suoraan.

Asiakirjoihin pääsi käsiksi virolainen Delfi, joka jakoi niitä esimerkiksi saksalaiselle Der Spiegelille ja ruotsalaiselle Expressenille.

Informaatiosodassa ei ole kyse vain Putin-myönteisestä uutisvirrasta vaan koko mediakentän valjastamisesta Kremlin tarkoituksiin.

Propagandan tuottaminen 143 miljoonalle asukkaalle ei ole halpaa. Informaatiosodan budjetiksi on asiakirjoissa määrätty 1,1 miljardia euroa.

Budjetti on jaettu kolmeen osaan: presidentinvaalit, informaatiosota ja uudet alueet. Uusilla alueilla tarkoitetaan Venäjän Ukrainassa osittain valloittamia alueita: Donetskia, Luhanskia, Hersonia ja Zaporizzjaa.

Vladimir Putinin hallinto on luonut kattavan verkoston voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, jotka kulkevat lyhenteellä ANO.

Näiden budjetti on 600 miljoonaa euroa. Näistä suurin on Internetkehityksen instituutti IRI, jonka tehtävänä on muun muassa tuottaa televisiosarjoja, elokuvia ja videopelejä kansalle.

Venäjällä panostetaan esimerkiksi Putin-myönteiseen televisiotuotantoon. Kuva: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / ZUMA

IRI on tuottanut esimerkiksi televisiosarja GDR:n, jossa Putinia muistuttava neuvostoagentti seikkailee Länsi-Berliinissä klmän sodan keskellä vuonna 1987. Sarjan tarkoitus on välittää ”positiivista kuvaa valtion turvallisuustyöntekijästä”.

Lisäksi asiakirjoissa on listattu joukko elokuvia, jotka tulee julkaista ennen maaliskuun vaaleja. Listassa on määrätty tarkkaan, milloin teoksia julkaistaan ja mitä niillä tavoitellaan. Tavoitteisiin lukeutuu esimerkiksi ”kansallisten intressien suojelu”, ”päivämme sankarit” ja ”olemme yhdessä – projekteja uusien alueiden asukkaille”.

Propagandaelokuvia on julkaistu tasaiseen tahtiin viime lokakuusta lähtien.

Videopelituotantoa on monenlaista. Sotapeli Spartan tarkoitus on esittää Venäjä modernina imperiumina, jolla on uusimalla teknologialla hyvin varustettu armeija. Pelille on asetettu 1,3 miljoonan euron budjetti ja tavoitteena on 120 000 latauskertaa. Sen sijaan lapsille suunnatulle, isänmaallista opetusta sisältävälle Elämme Venäjällä -pelille on asetettu tavoitteeksi miljoona latausta.

Lue lisää: Mikä merkitys Hodorkovskin puheella oli? Tutkija: Ukrainan sota ja Navalnyin kuolema ruokkivat oppositiota

Asiakirjoista selviää myös Kremlin suosituimpiin propagandisteihin kuuluvan Vladimir Solovjovin palkka. Viime vuonna hän tienasi 15 miljoonaa euroa, mutta tälle vuodelle Kremlin puolesta valehtelusta saatavaa palkkiota on oltu nostamassa 30 miljoonaan euroon. Asiakirjojen mukaan Putinin ja Solovjovin välille oli suunniteltu tapaamista.

Vladimir Solovjoville maksetaan sievoisia summia Kremlin propagandan levittämisestä. Kuva: Maksim Konstantinov / SOPA / Zuma

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n sotarikoksista syyttämä Venäjän lapsiasiavaltuutettu Maria Lvova-Belova tienaa asiakirjojen mukaan 420 000 euroa tänä vuonna.

Asiakirjoissa käydään myös läpi Venäjän valtaamien alueiden asukkaiden valvontaa. Tavoitteena on, että ainakin 85 prosenttia sosiaalisen median tileistä on valvovan silmän alla.

Kreml on määrännyt 10 miljoonan euron suuruisen budjetin ”kiellettyä informaatiota” vastaan taistelemiseksi valtaamillaan alueilla. Vallatuilla alueilla toimii 67 ryhmää, joiden tehtävänä on korvata ukrainalaiset televisiokanavat venäläisillä.

Lue lisää: Venäjän valheet ammuttiin alas alle viidessä minuutissa YK:ssa – Puolan ulkoministerin puheen­vuoroa hehkutetaan

Venäjä-asiantuntija Martin Kragh pitää asiakirjoja merkittävänä todisteena Venäjän tavasta tuottaa propagandaa.

– He ovat liikkuneet tätä kohti askel askeleelta viimeisen 20 vuoden ajan, mutta mielestäni tämä on paljon laajempaa kuin mitä olen koskaan nähnyt, hän sanoo.

Kragh ja lontoolaisen yliopiston University College Londonin kunniaprofessori Mark Galeotti näkevät Venäjän liikkuvan kohti totalitarismia.

– He eivät halua sinun vain antautuvan, vaan he haluavat sinun oikeasti uskovan. Näin minä sen näen. En usko, että tämä tulee olemaan yhtään sen onnistuneempaa kuin Neuvostoliiton yritys tehdä samoin, Galeotti sanoo.

Asiakirjavuoto tuli Venäjän presidentinhallinnon varajohtajan Sergei Kirijenkon johtamasta osastosta.

Sergei Kirijenko on yksi Putinin keskeisistä työmyyristä. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters

Kirijenkon tehtäviin kuuluu esimerkiksi vaalien suunnittelu, Putinin sisäpolitiikan toteuttaminen ja hallinnon rakentaminen Venäjän Ukrainalta valloittamille alueille. Sodan aikana hänelle on annettu lempinimi ”Donbasin varakuningas”.

Martin Kraghin mukaan monet asiakirjojen muotoilut ja kaavat muistuttavat neuvostoaikoja.

– Nämä asiakirjat osoittavat, että luottamus sille, että kansa tukisi spontaanisti vallassa olevaa puoluetta, on varsin vähäistä, hän toteaa.

Source Link is.fi