Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_efe313b591134dc2e4c4fed078fe518c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuinka kovaksi hintojen nousu voi vielä yltyä? Inflaation piti hidastua tuntuvasti ensi vuonna, mutta ennustepäällikön mukaan näkymä on muuttunut – Uutisalue

Kuinka kovaksi hintojen nousu voi vielä yltyä? Inflaation piti hidastua tuntuvasti ensi vuonna, mutta ennustepäällikön mukaan näkymä on muuttunut

Venäjän hyökkäyssota on kiihdyttänyt inflaation eli yleisen hintojen nousun ennätyslukemiin eri puolilla Eurooppaa. Kesäkuussa yleinen hintataso nousi Suomessa 7,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vastaavanlaisia inflaatiolukuja on nähty viimeksi 1980-luvulla.

Kuinka kauan hintojen nousu voi jatkua tällä tahdilla?

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum arvioi, että kuluttajahinnoissa on edelleen nousupaineita. Hintojen nousu ei siis tule merkittävästi hidastumaan ainakaan vielä lähikuukausien aikana.

– Iso kysymys on nyt energiahintojen kehitys ja niiden välittyminen muihin hintoihin. Markkinoiden odotuksena on, että energian hinnat alenevat muutaman kuukauden kuluttua, minkä pitäisi tuoda helpotusta inflaatioon. Mutta ei tässä varmaankaan kukaan kovin nopeaa inflaation hidastumista odota.

Obstbaumin mukaan hintojen nousun kovin piikki on todennäköisesti käsillä juuri nyt tai sitten se on edessä lähikuukausien aikana.

Tänään maanantaina Tilastokeskus julkaisee heinäkuuta koskevat inflaatioluvut. Eurostatin ennakkotietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat Suomessa heinäkuussa 7,9 prosenttia. Koko euroalueella inflaatio kiihtyi ennakkotietojen perusteella uuteen ennätykseen 8,9 prosenttiin.

Yhdysvalloissa inflaatio hidastui heinäkuussa hieman kesäkuusta, ja oli 8,5 prosenttia.

Ensi vuoden inflaationäkymä on muuttunut

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Ville Kaitila arvioi, ettei inflaatiovauhti tule loppukesän ja syksyn aikana merkittävästi hidastumaan. Joissakin tuotteissa hintojen nousutahti on jo hidastunut, esimerkiksi liikennepolttoaineissa, Kaitila sanoo.

– Joissakin elintarvikkeissa esimerkiksi voidaan taas nähdä edelleenkin inflaation kiihtymistä. Myös vuokrien nousu on ollut tänä vuonna maltillista, eli voitanee odottaa, että vuokrien nousu kiihtyy ja palautuu normaalille vuokrien nousun tasolle.

Ensi vuoden osalta on Kaitilan mukaan sen sijaan hyvät perusteet odottaa, että inflaatio tulee kaiken kaikkiaan hidastumaan.

Yksi inflaatiota hidastava tekijä on teknisluonteinen. Inflaatiota mitatessa hintoja vertaillaan aina edellisen vuoden lukemiin, ja ensi vuonna tuo vertailutaso on poikkeuksellisen korkealla.

– Inflaatio kuvaa hintojen nousuvauhtia eli vaikka hinnat jäisivät korkealle, mutta eivät nousisi entisestään, alkaa se hidastaa inflaatiota jossain vaiheessa, Obstbaum sanoo.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Ville Kaitila.
Kuvassa Suomen Pankin Meri Obstbaum ja Etlan Ville Kaitila.Petteri Sopanen, Patrik Schauman / Yle

Monissa talousennusteissa on ennakoitu, että ensi vuonna inflaatio hidastuu tavanomaisempiin lukemiin. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki ennakoi kesäkuussa inflaation olevan euroalueella ensi vuonna keskimäärin 2,8 prosenttia.

Kesän aikan näkymä on kuitenkin muuttunut ja inflaatioennusteita tullaan todennäköisesti korjaamaan ylöspäin, sanoo ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

– Energiakriisin kärjistyminen on muuttanut näkymiä ja markkinoiden odotus esimerkiksi sähkön ja maakaasun hinnoista ensi talvena on muuttunut selvästi, mikä tarkoittaa nousupainetta myös ensi vuoden inflaatioennusteisiin. On mahdollista, että inflaatio on vielä ensi vuonnakin varsin nopeaa.

Inflaatiota yritetään saada kuriin rahapolitiikan kiristämisellä

Euroopan keskuspankin (EKP) tehtävänä on pitää yllä hintavakautta. Se nosti heinäkuussa ohjauskorkojaan ensi kerran yhteentoista vuoteen hillitäkseen inflaatiota. Koronnostojen on tarkoitus jatkua syksyllä.

EKP tavoittelee keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin niin sanottua pohjainflaatiota, jossa ei huomioida energian, ruuan, alkoholin ja tupakan hintojen vaikutusta. Viime aikoina pohjainflaatio on ollut euroalueella reilusti yli kahden prosentin. Eurostatin ennakkotietojen mukaan se oli heinäkuussa neljä prosenttia.

Iso kysymys kuitenkin on, kuinka hyvin EKP onnistuu hillitsemään inflaatiota, kun sitä kiihdyttävät nyt ennen muuta Venäjän hyökkäyssodan sekä pandemian vaikutukset.

– Siinä määrin kun inflaatio johtuu tarjontapuolen ongelmista, esimerkiksi energian osalta, rahapolitiikka ei ole niin hyvä keino sitä hillitsemään. Euroalueella on kuitenkin myös kysyntäinflaatiota, eli siitä näkökulmasta tiukempi rahapolitiikka on tarpeen, Etlan Ville Kaitila sanoo.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 16. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Inflaatio ylitti taas asiantuntijoiden odotukset – analyytikko: Ensi vuonna edessä lienee taantuma

Source Link yle.fi