Kuninkuusravien konkarimenestyjillä riittää intoa – ”Ei jäädä sohvalle makaamaan”

Reijo Borgströmin ja Anssi Niinisen askel on yhä kevyt, kun raveihin pitää lähteä.

1. Kaksi ravikuningattaren titteliä omistamallaan B. Helmiinalla 2000-luvulla ajanut Reijo Borgström on yhä 83-vuotiaana täydellä tarmolla mukana hevostouhuissa. Hänen tallinsa B. Soraja ja B. Vanamo kilpailevat tiistaina Mikkelissä samassa lähdössä.

Sisarusten emä B. Turolii oli Borgströmin toinen huipputamma. Se oli B. Helmiinan pikkusisko ja kova kilpakumppani. B. Turolii sijoittui kuningatarkilvassa parhaimmillaan toiseksi.

B. Helmiina tienasi kaviourilta liki 400 000 euroa ja B. Turolii 226 000 euroa.

Huipputammat ovat olleet jalostuksessa pettymyksiä omistajaperheelleen.

B. Turolii (vas.) ja B. Helmiina olivat yhtä aikaa kovat kilpasiskokset. Kuva: Ari Nakari

Borgström kertoo, että B. Helmiina ei voinut tehdä varsoja lainkaan, koska sen kohdunkaula on pahasti mutkalla. Tamma on kaitsenut joka vuosi laitumella muiden tammojen varsoja ja on 26 vuoden iästään huolimatta edelleen virkeä.

– Vanha rouva voi oikein hyvin. Vaihdoimme Helmiinalle juuri hokkikengät alle, koska maa on nyt niin liukas, lappeenrantalainen Borgström kertoo.

Borgströmin mukaan B. Turolii jouduttiin lopettamaan kolme vuotta sitten 21-vuotiaana toistuvien vakavien ähkyoireiden vuoksi. Se jätti viisi varsaa, joista yksi on kuollut.

– Turoliin varsojen tilanne on alkanut nyt näyttää paremmalta, ja meillä on niistä jonkinlaisia odotuksia. Vanamo vaikuttaa ihan lahjakkaalta juoksijalta.

Viisivuotias B. Vanamo voitti pari viikkoa sitten Lahdessa uransa toisen totoravistarttinsa.

B. Soraja on jo 8-vuotias, mutta senkin kilpaura on vasta pääsemässä vauhtiin.

– Soraja oli 3-vuotiaana erittäin hyvä, kunnes sairastui silloin koko syksyn ajaksi pahaan kuumeeseen. Sillä päätettiin tehdä varsa, mutta se syntyi kuolleena.

– Tammalle jäi kuumetaudista komplikaatioita, mutta tänä vuonna se on päässyt starttailemaan ja silläkin on alkanut näkyä pientä valoa tunnelin päässä. Ohjastaja Veli-Pekka Toivanen kehui sen viime juoksua.

Omistaja uskoo, että B. Soraja sijoittuu 20 metrin hyvityksensä turvin sisaruksista paremmin Mikkelin tasoitusajossa.

– Soraja on nopea, ja luulen sen karkaavan etumatkalta Vanamolta.

Borgströmin tallissa on kaikkiaan seitsemän ajohevosta. Viime vuosina tammojen ykköstasolla juosseen B. Riitun kilpaura päättyi syksyllä. Se synnyttää keväällä varsan ravikuningas Parvelan Retusta.

2. Mikkelissä kilpaa ajava tallin Anssi Niininen on Borgströmin tavoin vanhemman polven ravimiehiä, jotka ovat menestyneet huipulla.

Borgström voitti kuningatartitteliensä lisäksi ravikuninkuuden Vekellä vuonna 1987, ja Niinisen tallin seinälle seppeleen toi 1990-luvulla Ponseri.

Niinisen suojatti saavutti kuninkuuskisassa myös kakkossijan.

– Ponseri on luonnollisesti elämäni hevonen. Se oli perheemme oma ravuri, ja ilman sitä elämäni olisi jäänyt paljon köyhemmäksi, ensi viikolla 73 vuotta täyttävä Niininen sanoo.

Ponseri voitti Anssi Niinisen ajamana peräti 86 kilpailua. Kuva: REIJO HIETANEN

Ponseri ei nostanut Niinistä huipulle. Hän kuului jo 1980-luvulla raviurheilun kärkinimiin niin ohjastajana kuin valmentajanakin. Jyväskyläläinen ajoi silloin useita yli sadan voiton kausia.

– Sain aikoinaan paljon hyviä hevosia valmennukseeni ja myös laina-ajokeikseni. Nuorena sitä jaksoi, ja kyllä silloin tuli kierrettyäkin raveissa.

Niininen ei ole enää vuosiin ollut ammattilainen, muttei ole myöskään päässyt eroon nelijalkaisista.

– Meillä on yksi kilpahevonen ja yksi 2-vuotias varsa. Touhuamme hevosilla vaimoni Leenan kanssa yhdessä. Kun on tallissa hevosia, sitä ei jäädä sohvalle makaamaan.

Konkarikuski on päässyt kahden voitottoman kauden jälkeen alkuvuonna jo kahdesti voittajaesittelyyn. Sinne hänet on kyydittänyt 7-vuotias kylmäveriruuna Ivarsfenomen, jonka Niinisen pariskunta osti Ruotsista kolmisen vuotta sitten.

– Ruunan kanssa on kiva harrastaa raviurheilun. Se on kehittynyt pikkuhiljaa ja tullut sitkeämmäksi.

– Koska minulla on huono kielipää, meni oma aikansa ennen kuin aloin ymmärtää Ivarsfenomenia. Se on oppinut hirnumaan jo suomeksi, Niininen sanoo hymyssä suin.

Jatkuuko voittoputkenne myös tiistaina?

– En tiedä, kun lähtökin on kovempi kuin aikaisemmin. Ruunalla pitäisi kyllä olla mahdollisuudet kolmen joukkoon ehjällä juoksulla.

3. Mikkelin ravien seuratuimpiin hevosiin lukeutuu Juuso Holttisen valmennuksessa debytoiva Jarel Boko, jonka viime kilpailusta on yli vuosi. Holttinen kertoo, että Päivi Laakkonen-Mäkihonkon edustaman Onkel Invest Oy:n omistama lahjakas ori muutti hänen talliinsa Ruotsista nelisen kuukautta sitten.

Uudella treenarilla on isot odotukset Jarel Bokosta. Sitä valmensi synnyinmaassaan Björn Goop.

– Ori aloitti 3-vuotiaana tosi hyvin, ja siitä odotettiin hyvää hevosta ikäluokkakisoihin. Kausi jäi siltä kuitenkin lopulta pettymykseksi. Viime vuoden alussa sille alkoi tulla vielä kaikenlaisia pikkuvaivoja, Holttinen kertoo.

– Jarel Bokolla ei ollut varsinaisia loukkaantumisia, mutta ongelmiensa takia se ei voinut startata.

Holttinen mukaan ori on taas mallillaan. Se loisti toissa viikolla 16,6-aikaisessa koelähdössään.

Ohjastaja Tommi Kylliäinen vakuuttui Jarel Bokosta koelähdössä. Kuva: Sari Gustafsson

– Jarel Boko on todella hieno ja kovasukuinen hevonen, ja sen terveyskin on nyt oikein hyvä. Se oli hyvä koelähdössä, joka vei sitä varmasti vielä eteenpäin. Kuski kehui sen jälkeen, että kyseessä on oikea kunnon hevonen, Holttinen sanoo.

Valmentaja ajoi Jarel Bokolla maanantaina kevyet viimeistelyt Mikkelin lähtöä varten.

– Sillä vaikutti olevan edelleen kaikki hyvin. Uskon hevosen olevan voittotaistossa sen perusteella, kuinka se on juossut treeneissä ja koelähdössä. Tähtäimet ovat sen kanssa jatkossa vähän eri tason lähdöissä.

IS:n T5-vihjerivi, Mikkeli 27.2.

T5-1: 8 Jarel Boko

T5-2: 6,5,7,4

T5-3: 1,6,5,10,2

T5-4: 9,2,7,11

T5-5: 1,10,3,11,8

Pelin hinta 0,10 euron panoksella 40 euroa.

Tiedätkö kiinnostavia uutisia, ihmisiä tai tarinoita raviurheilun parista? Vinkkaa niistä meille: ravit@iltasanomat.fi

Source Link is.fi