Kuu­laskeutuja on todennäköisesti kellahtanut kyljelleen

Varhain perjantaina kerrottiin, että Odysseus onnistui laskeutumisessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 50 vuoteen, kun yhdysvaltalaisalus laskeutui Kuun pinnalle.

| Päivitetty

Yhdysvaltalainen kuulaskeutuja Odysseus on todennäköisesti kaatunut kyljelleen rikkoutuneen laskutelineen takia.

Varhain perjantaina kerrottiin, että Odysseus onnistui laskeutumisessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 50 vuoteen, kun yhdysvaltalaisalus laskeutui Kuun pinnalle.

Laskeutujan Kuuhun lähettäneen Intuitive Manchines -yhtiön toimitusjohtaja Stephen Altemus kertoi toimittajille, että kaatuminen on tapahtunut varovasti eli tässä vaiheessa ei ole tietoa, onko laskeutuja vaurioitunut pahasti.

Laskeutumisesta tuli alunperinkin jännitysnäytelmä, sillä aluksessa havaittiin tekninen ongelma sen lähestyessä Kuun pintaa. Alus joutui turvautumaan Nasan kehittämään kokeelliseen laserlaskeutumisjärjestelmään. Odysseus kuljettaa muun muassa Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan tarvikkeita ja instrumentteja Kuuhun. Kyseessä on Nasan uusi hanke, jonka myötä se on delegoimassa avaruuteen suuntaavaa rahtitoimintaa yksityiselle sektorille.

Nyt yhtiö kertoo, että ongelmat johtuivat ilmeisesti kivestä, johon alus osui laskeutumisensa aikana. Altemuksen mukaan laskeutujan aurinkopaneelit tuottavat edelleen virtaa ja hän piti mahdollisena, että alus kerää edelleen dataa.

Laskeutumisen aikana havaittujen teknisten ongelmien vuoksi Odysseuksesta ei laukaistu sen mukanaan kuljettamaa ulkoista kameraa. Tarkoituksena on kuitenkin nyt laukaista kamera, jotta aluksesta saataisiin kuvamateriaalia sen ulkopuolelta.

Yhtiö kertoi vielä perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa, että alus on pystyasennossa ja lähettää dataa Kuusta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten 17. Apollo-tehtävän vuonna 1972, kun yhdysvaltalainen kuualus onnistuu laskeutumaan Kuun kamaralle.

Alus laskeutui Malapert A -kraatteriin, joka on noin 300 kilometrin päässä Kuun etelänavasta, missä on tutkimusten mukaan vettä jään muodossa. Nasa toivoo, että jäätä voidaan hyödyntää sen tulevissa, astronautteja Kuuhun vievissä Artemis-ohjelmissa. Vettä voitaisiin mahdollisesti käyttää sekä astronauttien käyttövetenä että Marsiin suuntaavien alusten polttoaineissa.

Source Link is.fi