Banner Before Header

Kuva Iiris Suomelasta käynnisti keskustelun eduskunnan pelisäännöistä ja nyt kuvaajaa uhkaa porttikielto – tästä se johtuu

Eduskunnassa pohditaan, pitäisikö myös muille kuin median edustajille asettaa eduskuntatalossa kuvaamista koskevia rajoituksia. Tarvetta sääntöjen kiristämiselle on alettu harkita sen jälkeen, kun kansanedustaja Iiris Suomelasta (vihr.) salaa otettu kuva jaettiin Twitteriin maanantaina.

Suomelasta otettua kuvaa jakoi Twitterissä Valta kuuluu kansalle -puolueen toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu.

Kuvassa Suomela istuu eduskunnan kahvilassa mustaan mekkoon pukeutuneena. Kuvan yhteyteen Vähäkainu kirjoitti kokeneensa eduskunnassa “aikamoista seksuaalista häirintää”. Suomela kertoi Iltalehdelle, että lupaa kuvan ottamiselle ei ollut.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) totesi Ylen Aamussa torstaina, että kansanedustajan salaa kuvaaminen ja kuvan julkaiseminen on täysin sopimatonta käytöstä.

– Ei ole edes ajateltu, että jotain tällaista voisi tapahtua. Normaaliin järjenkäyttöön ja tapoihin kuuluu se, että näin ei menetellä.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Riku Neuvonen pitää tapausta omituisena. Viestintä- ja mediaoikeuteen perehtyneestä Neuvosesta on epäselvää, mitä kuvan julkaissut Vähäkainu halusi kuvalla viestittää, ja miksi se piti liittää tällä hetkellä käytävään keskusteluun Wille Rydmaniin (kok.) kohdistuvista häirintäepäilyistä.

  • Kansanedustaja Wille Rydmanin kujanjuoksu – näin tapahtumat etenivät kuudessa päivässä

– Selkeästi suurin ongelma tässä on se, että eduskunnassa luottamukseen perustuvia käyttäytymissääntöjä on rikottu. Tässä rikottiin kansanedustajien ja mahdollisesti myös muiden välinen luottamus.

Suomela sanoi Iltalehdelleajatelleensa, että työpaikalla hän voisi olla turvassa ”salakuvaukselta”.

Neuvosen mukaan on vaikea määritellä, onko eduskunta kansanedustajien työpaikka vai julkista tilaa. Virkamiehille eduskunta on työpaikka, Neuvonen sanoo.

Median kuvaamista rajoitetaan jo

Eduskunnan medialle suunnatun kuvaussäännön mukaan eduskunnan kuppilassa saa kuvata yleiskuvaa ainoastaan tunnin ajan ennen täysistunnon alkua ja puoli tuntia istunnon alkamisen jälkeen. Muina aikoina kuvaamiseen vaaditaan kuvattavan lupa.

Kuvauslupia ei myönnetä esimerkiksi eduskunnan ruokaravintoloihin, työhuonekäytäville, turvatarkastukseen tai sauna- ja liikuntatiloihin. Eduskunnassa ei saa myöskään kuvata mainoksia, viihdeohjelmia tai eduskunnan ulkopuolisten henkilöiden haastatteluja tai kuvauksia.

Miksi kuvaamista eduskunnan kuppilassa on rajoitettu? Miksei eduskunnan ravintolassa saa kuvata ollenkaan, eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsberg?

Ravintolassa ja kuppilassa moni syö lounasta. Siellä pätee ruokarauhasääntö, jotta kenenkään ei tarvitse pelätä sitä, että tulee kuvatuksi ruoka suussa.

Mitä kuvaussäännön mukaisella yleiskuvalla tarkoitetaan?

Käytännössä se tarkoittaa laajaa kuvaa kahvilasta. Usein ennen istuntoa moni kansanedustaja on kahvilassa ja sieltä saa silloin helposti yleiskuvaa, jossa näkyy monia kansanedustajia. Tämä on mahdollistettu toimittajien pyynnöstä, mutta on toki eduskunnankin etu, että talosta välittyy monipuolisesti kuvaa kansanedustajien arjesta.

Olisiko kuvaussääntöjä tarpeen laajentaa koskemaan myös muita kuin median edustajia?

Tämä tapaus sai pohtimaan, pitäisikö näin tehdä. Toisaalta, meillä käy kymmeniä tuhansia vieraita enkä itse muista vastaavaa tilannetta viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta. Ihmiset aika hyvin kyllä kysyvät luvan, jos haluavat kuvata toista henkilöä täällä talossa.

Onko eduskunnassa ollut havaittavissa, että kaikki eivät allekirjoitakaan yhteisiä käyttäytymissääntöjä?

Eduskunta on sellainen työyhteisö, jossa yhteistyö perustuu luottamukseen ja toisen kunnioittamiseen. Kun näin on ollut, erillisiä sääntöjä ei ole välttämättä tarvittu. Jos meillä ei ole yhteistä käsitystä siitä mikä on hyvä ja kohteliasta, eikä osata toimia niin, että otetaan toiset huomioon, niin ehkä niitä sääntöjä pitäisi olla.

Tätä ei tietenkään yksittäistapauksen perusteella voi lähteä laatimaan, vaan pohdinnan pitää olla laajempaa, Hindsberg sanoo.

Porttikieltoa selvitetään

Puhemies Vanhanen on ehdottanut, että Suomelan kuvan ottaneen Vähäkainun liikkumista eduskunnassa rajoitettaisiin tai hänelle annettaisiin jopa porttikielto.

Hindsbergin mukaan koko eduskuntataloa kattavaa porttikieltoa tuskin voidaan antaa. Yleisöllä on oikeus tulla seuraamaan täysistuntoja yleisölehterille.

Hindsberg arvioi, että asian kanssa edetään aikaisintaan ensi viikolla.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Puhemies Vanhanen olisi valmis antamaan porttikiellon kansanedustajan salakuvaajalle – ”Tässä on selvästi harkinta pettänyt totaalisesti”

Eduskunta tutkii kansanedustaja Iiris Suomelan salakuvaustapausta

Source Link yle.fi