Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f24967899d7a422086a8af4d45ac01f5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lähes joka toinen nainen käyttää syömistä stressinhallintakeinona – nuoret miehet lievittävät stressiä syömisen sijaan alkoholilla – Uutisalue

Lähes joka toinen nainen käyttää syömistä stressinhallintakeinona – nuoret miehet lievittävät stressiä syömisen sijaan alkoholilla

Miehillä syöminen stressinhallintakeinona oli huomattavasti vähäisempää kuin naisilla. Tutkija uskoo suurempien ulkonäkö- ja laihdutuspaineiden vaikuttavan naisten stressisyömiseen.

Lähikuva henkilöstä, joka syö hampurilaista

Miehillä syöminen stressinhallintakeinona vaihteli 11 prosentista 20 prosenttiin ikäryhmästä riippuen. Kuvituskuva. Kuva: Miia Anttila / Yle

Miltei joka toisella naisella esiintyy stressiin liittyvää syömistä aikuisuudessa, kertoo THL:n tänään julkaisema tutkimus.

Seurantatutkimuksessa on selvitetty syömisen ja alkoholinkäytön yleisyyttä stressinhallintakeinona, sekä niiden yhteyttä painoon ja sen kehittymiseen 30 vuoden aikana.

Naisilla stressiin liittyvä syöminen vaihteli eri ikäryhmillä 41 prosentista 55 prosenttiin. Miehillä syöminen stressinhallintakeinona oli huomattavasti vähäisempää, vaihdellen eri ikäryhmissä 11 prosentista 20 prosenttiin.

Stressisyöminen ja siitä raportoiminen voivat olla sosiaalisesti hyväksyttävämpiä naisille, mutta ilmiöön on THL:n ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Elena Rosenqvistin mukaan myös toinen syy.

– Yksi aika tärkeä tekijä on naisiin kohdistuvat suuremmat ulkonäkö- ja laihdutuspaineet. Naiset laihduttavat miehiä enemmän ja laihduttamisen on puolestaan todettu voivan johtaa stressisyömiseen. Varsinkin naisilla ylipaino voi myös aiheuttaa stressiä.

Lähes joka kolmas parikymppinen mies lievitti stressiä alkoholilla

Miehet puolestaan käyttivät 22–32-vuotiaina alkoholia useammin stressinhallintakeinona kuin naiset. 22-vuotiaina lähes 30 prosenttia miehistä lievitti stressiä alkoholilla.

– Alkoholinkäyttö voi olla miehille ehkä kulttuurisesti hyväksytympi keino lievittää stressiä kuin syöminen, Rosenqvist arvelee.

Toisaalta myöhempinä ikävuosina stressiin liittyvä alkoholinkäyttö oli miehillä ja naisilla yhtä yleistä.

– Kulttuuriset muutokset sukupuolten alkoholinkäytössä 30 vuoden aikana voivat osittain vaikuttaa erojen kaventumiseen. Seurannan aikana naisten alkoholinkäytöstä on tullut sosiaalisesti hyväksytympää, Rosenqvist pohtii.

Sekä syöminen että alkoholinkäyttö stressinhallintakeinoina olivat yhteydessä korkeampaan painoon ja nopeampaan painon nousuun elämän aikana.

Tutkimuksen mukaan tarkoituksenmukaisten stressinhallintakeinojen kehittäminen sekä erityisesti naisten stressisyömisen tunnistaminen olisivat tärkeitä keinoja lihavuuden ehkäisemisessä ja painonhallinnassa.

Syömistä ja alkoholinkäyttöä stressinhallinnassa ei ole aiemmin tutkittu rinnakkain. Tutkimus on osa Stressi, kehitys ja mielenterveys (TAM)-seurantatutkimusta (siirryt toiseen palveluun), jossa yhtä tamperelaista ikäluokkaa on seurattu kyselylomakkein vuodesta 1983 lähtien 16-, 22-, 32-, 42- ja 52-vuotiaina.

Kuuntele Yle Areenasta:

Taltuta stressi tunnetaidoilla

Source Link yle.fi