Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_504e3d0ab488c714a0a9e6bf580021b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Länsimaisia tuotteita virtaa Venäjälle pakotteista huolimatta | Verkkouutiset – Uutisalue

Länsimaisia tuotteita virtaa Venäjälle pakotteista huolimatta | Verkkouutiset

Venäjä saa edelleen hankittua länsimaisia pakotteiden ja vientikieltojen alla olevia tuotteita. Kiellettyjä, pakotteiden alle asetettuja niin sanottuja kaksikäyttötuotteita viedään edelleen Yhdysvalloista ja Euroopan unionista Venäjälle kolmansien maiden kautta, kertoo Wall Street Journal.

Kaksikäyttötuotteita ovat tuotteet, jotka soveltuvat sekä siviilikäyttöön että sotilaallisiin tarkoituksiin.

Wall Street Journalin keräämän datan perusteella vaikuttaa, että tuotteita viedään Venäjälle erityisesti Armenian, Georgian, Kirgistanin, Uzbekistanin ja Kazakstanin kautta.

Aineistosta selviää, että kaikkien mainittujen maiden vientitilastoissa on vuoden 2022 jälkeen piikki, jolloin tiettyjen tuotteiden tuonti EU:sta ja Yhdysvalloista maihin kasvoi. Samalla kasvoi myös samojen tuotteiden vienti Venäjälle näistä maista.

Tuonti mainittuihin maihin EU:sta ja Yhdysvalloista on kasvanut vuoden 2021 jälkeen yli 10 miljardilla dollarilla. Samalla maiden vienti Venäjälle kasvoi yli 50 prosentilla. Eniten maista vientiä Venäjälle on Kazakstanilla.

Venäjä on riippuvainen ulkomailla tuotetusta teknologisesta osaamisesta sen hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan.

– Elektroniikkaa tarvitaan kaikkialla lentokoneiden ja risteilyohjusten valmistuksesta panssaroitujen ajoneuvojen ja tankkien komento-, ohjaus- ja viestintäjärjestelmiin, sanoo Tufts Universityn tutkija Pavel Luzin.

Kiinasta tuodaan edelleen suurin osa Venäjän tarvitsemista tuotteista, mutta myös uudet kauppareitit voivat tuoda merkittävääkin lisäarvoa.

– Venäjän jatkuva pääsy näihin tuotteisiin, mukaan lukien uusia reittejä viedyt ulkomaiset tuotemerkit, joiden suora vienti Venäjälle muuten kiellettäisiin, pikemminkin ruokkii kuin estää Venäjän sotapyrkimyksiä, ajatushautumo Silverado Policy Acceleratorin toimitusjohtaja Sarah Stewards sanoo.