Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b63990e7f3088074f7bc2c1267b1020, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaisten yliopistojen sijat putosivat kansainvälisessä yliopistovertailussa – vain Turun yliopisto pystyi parantamaan sijoitustaan – Uutisalue

Suomalaisten yliopistojen sijat putosivat kansainvälisessä yliopistovertailussa – vain Turun yliopisto pystyi parantamaan sijoitustaan

Vuosittain tehtävässä CWUR-yliopistovertailussa selvisi, että suomalaisten yliopistojen suorituskyky on heikentynyt ulkomaisiin kilpakumppaneihin verrattuna.

Ylioppilaslakkinen joukko on Turun yliopistoston mäelle. Takana näkyy päärakennus, jonka seinään on heijastettu yliopiston logo, siipisoihtu.

Turun yliopisto pystyi nostamaan sijoitustaan kansainvälisessä yliopistovertailussa vuodesta 2022. Kuva: Lina Frisk /Yle

Oona Seppänen,

Johanna Lehtola

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta yliopistosta pudotti sijoitustaan viime vuodesta kansainvälisessä Center for World University Rankings eli CWUR-yliopistovertailussa (siirryt toiseen palveluun).

Parhaiten suomalaisista opinahjoista sijoittui jälleen Helsingin yliopisto. Vuonna 2022 se oli sijalla 120, mutta nyt sija tippui 126:een. Seuraavaksi korkeimman sijan ansaitsi Aalto-yliopisto sijalla 350.

Jyväskylän yliopiston sijoitus pysyi samana. Sijalla 387 oleva Turun yliopisto oli ainoa, joka pystyi nostamaan sijoitustaan viime vuodesta, jolloin yliopisto oli listan sijalla 395.

– Tämä on Turun yliopistolle erittäin kova tulos. Osoittaa sen, että olemme onnistuneet tällä kertaa tosi hyvin. Olemme panostaneet tutkimustoiminnan tukemiseen, olemme myös satsanneet väitöskirjatutkijoiden asemaan ja tohtorikirjaväitöksen jälkeiseen tutkijan uraan. Kaikki toiminta perustuu tutkimustyöhön ja sen avulla pärjäsimme vertailussa, kertoo Turun yliopiston dosentti, tutkimusasiantuntija Pirkko Mäenpää kertoo.

CWUR arvioi yliopistoja koulutuksen ja tutkimuksen laadun, tutkimustulosten sekä valmistuneiden työllistymisen perusteella. Vuosittain listataan 2 000 maailman parasta yliopistoa. Suomi sai tämän vuoden vertailussa listalle 10 yliopistoa.

Suurin syy suomalaisten yliopistojen taantumiseen on CWUR:in mukaan se, että tutkimuksen suorituskyky on heikentynyt hyvin rahoitettujen yliopistojen kiristyvän globaalin kilpailun keskellä.

– On pyrittävä varmistamaan, että Suomi houkuttelee huippututkijoita ja opiskelijoita, jotta korkeakoulujen ilmottautumismäärät lisääntyisivät opetuskapasiteetin kasvun kanssa ja että korkeakoulujen menojen prosenttiosuus kansallisesta BKT:sta kasvaisi tasaisesti vuosien aikana, toteaa CWUR:n johtaja Nadim Mahassen tiedotteessa.

Ensimmäisen sijan vertailussa sai tänäkin vuonna Harvardin yliopisto. Myös toinen ja kolmas sija menivät yhdysvaltalaisille yliopistoille.

Mahassen nostaa tiedotteessa kuitenkin esille Kiinan koulutuksen tason. Tämän vuoden vertailussa 96 prosenttia kiinalaisista yliopistoista pystyi nostamaan sijoituksiaan korkeakoulutuksen jatkuvat investoinnin ansiosta.

– Kiinalaiset oppilaitokset haastavat länsimaiset verrokkinsa. Amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla yliopistoilla ei ole varaa levätä laakereillaan, kommentoi Mahassen.

Mukana CWUR:n vertailussa on yli 20 000 yliopistoa 95 maasta.

Source Link yle.fi