Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3979359c2d65bc6aecd7202759e08c56, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Laskeutuja pian perillä Kuussa – valmistautuu tekemään historiaa ja vie mukanaan Jeff Koonsin taidetta – Uutisalue

Laskeutuja pian perillä Kuussa – valmistautuu tekemään historiaa ja vie mukanaan Jeff Koonsin taidetta

Seuraa Nasan välittämää lähetystä myöhemmin illalla tässä artikkelissa. Odysseus-laskeutujan pitäisi saavuttaa Kuu perjantaina hieman puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

SpaceX Falcon 9 -raketin laukaisu Kennedy Space Centerissa Cape Canervalissa 15. helmikuuta 2024.

Odysseus-laskeutuja lähti Falcon 9 -raketin kyydissä matkaan Floridan Cape Canaveralista helmikuun 15. päivänä. Kuva: Gregg Newton / AFP

Miehittämättömän Odysseus-laskeutujan on määrä laskeutua Kuun kamaralle lähitunteina. Välitämme Nasan tarjoamaa suoraa lähetystä tässä artikkelissa kello 23.10 alkaen.

Laskeutuja valmistautuu tekemään historiaa kahdella tavalla. Se olisi ensimmäinen kaupallisen yrityksen laskeutuminen Kuuhun ja yhdysvaltalaisten ensimmäinen kosketus Maan kiertolaisen pintaan sitten Apollo 17:n – ja siitä on jo yli 51 vuotta. Joulukuussa 1972 astronautit Gene Cernan ja Harrison Schmitt kävelivät Kuun pinnalla, toistaiseksi viimeisinä ihmisinä.

Teksasilaisen Intuitive Machines -yrityksen laskeutuja lähti matkaan Floridasta viikko sitten. Alkuvauhdit antoi Elon Muskin omistaman Space X -yhtiön Falcon-raketti.

Kuulaskeutujan ottama kuva Maasta.

Odysseus otti matkalla kuvan Maasta. Kuva: Intuitive Machines / AFP

Puhelinkopin kokoisen, 675-kiloisen Odysseuksen määränpäänä on Malapert A -niminen kraatteri 300 kilometrin päästä Kuun etelänavasta. Sen on tarkoitus laskeutua Suomen aikaa perjantaina kello 00.49.

Laskeutumisesta lähetetään live-kuvaa ja radiosignaalien viipeen vuoksi lennon valvojat pystyvät vahvistamaan laskeutumisen 15 sekunnissa – jos se onnistuu.

Nasan laitteita mukana

Edellinen amerikkalaisyrityksen kuulaskeutuminen meni pieleen vuoden alussa. Astrobotic Technology lähetti matkaan Peregrine-luotaimen, mutta polttoainevuoto keskeytti sen tehtävän.

Kuun pinta on karu ja sinne laskeutuminen on rakettitiedettä jos mikä. Historian aikana noin 50 yrityksestä noin puolet on mennyt pieleen. Viimeksi laskeutumisessa ovat onnistuneet Intia ja Japani.

Moni kuitenkin yrittää. Liikennettä Kuuhun on ennätyksellisen paljon, sillä Odysseuksen jälkeen Kuuhun tehdään tämän vuoden aikana neljä kaupallista laskeutumisyritystä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on niissä kaikissa asiakkaana.

Odysseuksen laskeutumispaikan lähellä on runsaasti jäätä ja se kiinnostaa Nasaa, sillä jäästä saa juomavettä ja siitä voi tehdä polttoainetta tulevaisuuden avaruuslennoille. Nasan Artemis-ohjelman tavoitteena on tukikohdan rakentaminen Kuuhun. Ensimmäinen miehitetty lento toteutuu näillä näkymin 2026.

Odysseuksen mukana matkaavilla laitteilla pohjustetaan Artemis-projektia eli tutkitaan muun muassa sitä, miten Kuun pinnalta nouseva hiekkapöly vaikuttaa laskeutumiseen.

Kuuhun matkaa myös taidetta. Kuvataiteilija Jeff Koonsin 125 pienikokoista kuuta on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

– Vartuin kuunnellen presidentti John Kennedyn puheita Kuuhun menemisestä. Se auttoi tätä maata uskomaan itseensä ja saamaan asioita aikaiseksi, Koons sanoi ennen Falcon-raketin laukaisua.

Source Link yle.fi