Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f69dcbeb587f9515c7195127ee0be959, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Leenan kotona tulee vaikutelma hyvin toimeentulevasta eläkeläisestä – ”Ihmiset eivät tiedä, mikä on todellisuus” – Uutisalue

Leenan kotona tulee vaikutelma hyvin toimeentulevasta eläkeläisestä – ”Ihmiset eivät tiedä, mikä on todellisuus”

Ikääntyneiden toimeentulovaikeudet käyvät rajullakin tavalla ilmi Taloussanomien kyselystä, johon vastasi 2 391 henkilöä. Elinkustannusten nousu näkyy jo niin sanottujen tavallisten, keskituloisten eläkeläisten arjessa.

Kolme eläkeläistä eri puolilta Suomea paljastaa, miten elämä on muuttumassa.

Leena Tuomikoski

Köyhyydellä on monet kasvot, sanotaan. Leena Tuomikoski, 72, asuu Kirkkonummella. Makuuhuoneen ikkunasta näkyy suoraan Sarfvikin vuorineuvosklubiksi kutsutulle golf-kentälle.

Tuomikoski näyttää hyvin toimeentulevalta eläkeläiseltä kauniine koteineen ja mäyräkoirineen. Sellaiselta, joka käy kulttuuririennoissa ja Aurinkorannikolla. Ystävätär on tulossa kohta kylään, ja yhdessä nautitaan susheista ja kuohuviinistä.

– Ihmiset eivät tiedä, mikä on todellisuus, hän kertoo Taloussanomille.

– Tingin kaikesta, ja lääkkeet ostan silloin, kun ei ole isompia maksuja. Ruoka on yksinkertaista, tarjouksia ja muita edullisia vaihtoehtoja. Kaikkiaan kurjuus tuntuu siltä, ettei elämällä ole merkitystä. Joka päivä lasken, paljonko on rahaa ja mihin voin niitä kymppejä käyttää, Tuomikoski kirjoitti kyselyssä.

Tuomikoski suosii kierrätettyä. Valkoinen sohva on ostettu 80 eurolla kirpputorilta. Myös monet Tuomikosken vaatteista, kuten punaiset neljän euron housut. Maripaita on kestänyt vuosikymmeniä.

Ensi viikolla Tuomikosken asunto menee myyntiin, koska hänellä ei ole enää varaa asua siinä vastikkeiden nostamisen jälkeen. Tämä on syynä hemmotteluiltaan.

Hän etsii asuntoa hyvien kulkuyhteyksien päässä, jotta voi luopua autosta.

– Tämä on yhtä sumplimista ja keikkumista. Kampaamot, konsertit, lehtitilaukset. Luen uutiset netistä. Kun bensa oli kalleimmillaan, ostin enintään 10 litraa, että pääsen kauppaan. Olen karsinut käytännössä kaikki sellaiset menot, joita yleisesti pidetään normaaleina menoina.

Tuomikoski on tottunut taistelija rahahuolien kanssa. Hän ei häpeile tai kaunistele tilannettaan. 1990-luvulla sairaanhoitajana työskennellyt Tuomikoski jäi aikoinaan työttömäksi kahden lapsen yksinhuoltajaksi. Sitten hän joutui ulos kodista, jonka pankki ohjeisti myymään Tuomikosken jäätyä pois töistä 61-vuotiaana nilkkaoperaation jälkeen.

– En ole kärsinyt ihan samalla tavalla kuin osa ihmisistä, jotka jäävät ihan tyhjän päälle, Tuomikoski kertoo viitaten vanhempiensa jättämään perintöön.

– Olen aina pitänyt huolen siitä, että pärjään, se on ollut pakko, ja olen myös oppinut puolustamaan omia valintojani ja oikeuksiani.

Lue lisää: Eläkeläisten hätä vyöryy silmille – jätti­kysely paljastaa, millaiseen ahdinkoon hintojen nousu ajoi vanhukset

Juhan Hukkala

Juhan Haukkala, 72, on karsinut lomamatkat ja heräteostokset pois. Tarjousruokaa ostetaan kaupasta. Haukkala huomauttaa, että hänen tilanteensa on silti monia eläkeläisiä parempi.

– Talvi huolestuttaa, ja kun maailman tilannetta katsoo, on iso epävarmuus, minne olemme ylipäätään menossa. Tavallinen eläkeläinen ei voi oikein vaikuttaa mitenkään toimeentulonsa. Tulee mieleen tuo vanha ajopuutermi, suuremmat voimat meitä kuljettelevat.

Juhan Haukkalan koti lämpiää öljyllä.

Haukkala asuu puolisoineen öljylämmitteisessä 1970-luvun lopun omakotitalossa Kauhavalla. Takka tuo lisälämpöä. Haukkala sanoo, että sähkökriisikeskustelu on jättänyt varjoonsa öljylämmitteisten talojen omistajien kustannushuolet.

– Kukaan ei surkuttele öljylämmittäjien kohtaloa. Tuntuu, että päättäjät laittavat meitä eriarvoiseen asemaan.

Haukkalan mukaan monien energiaremonttienkin hintalappu on hurja, kun sen suhteuttaa maaseudun vanhaan omakotitaloon, jonka reaaliarvo saattaa olla nollasta muutamaan kymppitonniin.

Tarja Elamo-Lindberg ja Rolf Lindberg

Tarja Elamo-Lindberg, 63, asuu sähkölämmitteisessä rintamamiestalossa Rolf-puolisonsa kanssa.

Tulevat ajat huolestuttavat ja hämmentävät Uudessakaupungissa asuvia eläkeläisiä, etenkin synkkiä uutisia seuratessa.

Talonsa lämpötilan Lindbergit ovat sopineet laskevansa 20 asteeseen. Mies on vilukissa, ja minulla on aina kuuma, Tarja Elamo-Lindberg kertoo.

Talo on läpikäynyt ison peruskorjauksen muutama vuosi sitten ja lämpiää ilmalämpöpumpuilla. Pariskunta aikoo alentaa sisälämpötilan 20 asteeseen, mutta lisäksi lämpötila alennetaan kymmeneen asteeseen niissä tiloissa, joissa ei oleilla.

Uuteen saunaan jätettiin suihkuvettä säästävä vesisäiliö, josta saa puulla lämmitettyä pesuvettä. Takka lämmittää taloa ylöspäin, kun oven jättää auki.

– Ruokaa vähän enemmän kerralla. Olemme perinteisen edullisen kotiruuan ystäviä. Paljon ostetaan ruokaa tarjouksesta, ja laitetaan pakkaseen esimerkiksi lihaa.

Valot tai televisio eivät ole koskaan turhaan päällä muutenkaan, Elamo-Lindberg kertoo.

Source Link is.fi