Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_30d54119c94c769c7e81d5ef87ec29df, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Levottomuudet kiihtyvät Kazakstanissa – maan suurimmassa kaupungissa tulitusta, tuhansia otettu kiinni ja kymmenien mielenosoittajien uskotaan kuolleen – Uutisalue

Levottomuudet kiihtyvät Kazakstanissa – maan suurimmassa kaupungissa tulitusta, tuhansia otettu kiinni ja kymmenien mielenosoittajien uskotaan kuolleen

Kazakstanissa levottomuudet ovat kiihtyneet torstain aikana. Maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa on raportoitu pitkin päivää jatkuneesta tulituksesta. Lisäksi alueelta on kuultu ainakin yksi räjähdys.

Silminnäkijät ovat kertoneet useiden ihmisten saaneen vammoja ammuskelussa.

  • Tämä on päivittyvä uutisjuttu, johon lisätään tietoa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kymmeniä mielenosoittajia on kuollut armeijan ja mielenosoittajien yhteenotoissa, kertovat uutistoimistot. Almatyn poliisi kertoi torstaina ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia, kertoi uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. Reuters ei täsmennä, mitä eliminoinnilla tarkoitetaan.

Venäläinen uutistoimisto Tass arvioi, että ainakin tuhat ihmistä on loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Lisäksi poliisi on ottanut kiinni yli 2 200 ihmistä.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan 18 poliisia on kuollut ja miltei 750 loukkaantunut levottomuuksissa. Tieto perustuu Kazakstanin sisäministeriön tietoihin.

Presidentti syyttää ulkomaisia terroristiryhmiä

Kazakstanin presidentti Kasym Žomart Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomaisia terroristiryhmiä ja pyytänyt apua Venäjän johtaman kollektiivisen turvallisuusjärjestön mailta. Venäjä on kertonut, että se on jo lähettänyt Kazakstaniin joukkoja vakauttamaan tilannetta.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Mielenosoitukset alkoivat Kazakstanissa viime sunnuntaina. Ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan polttoaineen hinnan nousua.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan arvioi Ylelle torstaina, että mielenosoitukset viestivät muun muassa laajamittaisesta tyytymättömyydestä korruptioon. Rikkaassa öljyvaltiossa rikkaudet kasautuvat vain pienelle eliitille.

Kansainvälinen yhteisö esittänyt huolensa

Kansainvälinen yhteisö seuraa tilanteen kehittymistä huolestuneena.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell ilmaisi torstaina huolensa Kazakstanin tilanteesta. Borrell vaati Twitter-kirjoituksessaan, että siviilien oikeudet ja turvallisuus on taattava.

Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on vaatinut ihmisoikeuksien kunnioittamista ja kiinniotettujen ihmisten vapauttamista.

Lue lisää:

Source Link yle.fi