Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f447ea476b48a23fcb95003c353f26c7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lohen hinta romahti – Uutisalue

Lohen hinta romahti

Monien elintarvikkeiden hinta on ollut loppuvuotta kohden nousussa, mutta joukkoon mahtuu yksi poikkeus: norjalainen lohi. Sen hinta on kääntynyt viime aikoina laskuun.

Lohi on suomalaisten ruokapöydässä tuttu näky. Sitä tuodaan Suomeen joka vuosi noin 30 miljoonaa kiloa.

Nyt lohifileen kilohinta on marketeissa laskenut paikoin selvästi alle 30 euron, kun se keväällä kävi jopa 40 eurossa.

SOK:n tuoretuotteiden myyntipäällikkö Mikko Kovalainen kertoo, että lohen hinta on noin 30–40 prosenttia halvempi kuin keväällä. Alentunut hinta on näkynyt myös lohen vilkastuneessa myynnissä.

– Lohen hinnalla on suuri vaikutus kysyntään ja menekkiin, joka meilläkin on lähtenyt aavistuksen piristymään alkuvuoden lukemista, Kovalainen sanoo.

– Ihmiset saadaan hyvinkin liikkeelle kauppaan hinnan perässä. Lohi on meillä normaalisti isossa roolissa kampanjoita ajatellen.

Kovalaisen arvion mukaan ketjun lohen kiloissa laskettu myynti oli elokuussa enää noin viisi prosenttia alempana kuin vuotta aikaisemmin.

– Jossain vaiheessa oltiin noin 20 prosenttia edellisvuodesta jäljessä, Kovalainen sanoo.

Kilpailevan Keskon tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo samasta ilmiöstä.

– Kun lohta oli Norjasta vähemmän saatavilla ja se oli hinnoiteltu korkealle, se näkyi myös myynnissä, Vuorinen sanoo.

– Nyt kun lohen vähittäishinta on lähtenyt tulemaan alaspäin, lohta myydään taas enemmän. Myynnillisesti olemme jo ylittäneet lohessa viime vuoden elokuun tason.

Norjalaisen lohen suurimpiin maahantuojiin kuuluu oululainen Hätälä. Yrityksen toimitusjohtaja Riku Isohätälä on seurannut lohimarkkinoita kymmeniä vuosia.

– Hinta määräytyy pohjimmiltaan kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Kun maailmanmarkkinat heilahtelevat, myös lohen hinta heilahtelee, Isohätälä sanoo.

Lohen hinta määräytyy päivittäin Oslossa toimivassa lohipörssissä. Hinnassa on myös kausittaista vaihtelua.

Lohen tarjonta yleensä kasvaa loppukesästä ja syksyllä, mikä laskee hintaa. Loppuvuonna hinta taas kipuaa, kun joulusesonki lähestyy.

Lohen kuljetuksiin vaikuttavien polttoaineiden ja kalanrehujen hinnat ovat Ukrainan sodan vuoksi nousseet, mutta näiden vaikutus ei Isohätälän mukaan selitä lohen jyrkkiä hintaheilahteluja.

Toisen suuren maahantuojan eli Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Hans-Mikael Heleniuksen mukaan lohen halpenemisen taustalla on useampia syitä.

– Hinnanlaskun taustalla oli se, että Keski-Euroopassa lomailtiin. Samaan aikaan lohen syksyn perkauskausi on käynnistymässä ja perkaajia on tullut lisää, Helenius sanoo.

Kuluvan vuoden alkupuolella Atlantin merivesi oli normaalia kylmempää, ja tämä jarrutti lohen kasvatusta. Tarjonta ei vastannut koronan jälkeen kasvanutta kysyntää, ja hinta kääntyi nousuun.

Nyt lohen tarjonta on kääntynyt meriveden lämpenemisen ja suotuisten kasvuolosuhteiden myötä kasvuun.

– Tämän osalta ei näyttäisi nyt olevan huolenaiheita, Helenius toteaa

Suomi on Norjan lohelle vain pieni markkina, hintaa heiluttaa käytännössä Euroopan ja esimerkiksi Yhdysvaltain kysyntä. Viime aikoina Euroopan kuluttajien lohikysyntää ovat jarruttaneet lomakauden lisäksi Keski-Euroopan helteet.

Toisaalta sähkön hinta on ollut niin korkealla, että jotkut Euroopan kalapakastamot ovat jarruttaneet pakastamista.

Heleniuksen mukaan lohen hinnanlasku ei ole kuitenkaan tuonut juuri maahantuojalle kysyntää lisää.

Maahantuojat huomauttavat, että aivan viime aikoina lohen hinta on jo kääntynyt loivaan nousuun.

Isohätälän arvio on, että lohen hinta kallistuu hieman loppuvuoden aikana. Helenius uskoo puolestaan, että lohen hinta voi nousta vielä loppuvuotta kohden merkittävästikin.

Source Link is.fi