Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5ba0e1bf1ebc0142d6dcecab66f3317c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lomamatkalle Venetsiaan? Joudut maksamaan pääsymaksua 5 euroa – Uutisalue

Lomamatkalle Venetsiaan? Joudut maksamaan pääsymaksua 5 euroa

Venetsia alkaa periä kaupunkiin päiväkäynnille tulevilta matkailijoita pääsymaksua. Tarkoituksena on hillitä turistien määrää ruuhkaisimpina päivinä.

Pyhän Markuksen aukion laidalla sijaitseva katedraali on kaupungin tunnetuin nähtävyys, ja yksi maailman suosituimmista matkailukohteista.

Jo huhtikuussa aukio on täynnä matkailijoita, kun kesän matkailusesonki on alkanut. Toukokuusta lokakuuhun täällä on lähes mahdoton löytää rauhallista paikkaa edes yöllä.

Koillis-Italiassa sijaitsevassa Venetsiassa vierailee lähes 30 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Se on valtava määrä pienelle, noin 50 000 asukkaan kaupungille.

Kaupungin kapeilla kujilla on vilkkaimpinä päivinä niin ruuhkaista, että jalankulkua on jouduttu rajoittamaan sallimalla kävely vain yhteen suuntaan.

Kaupunki yrittää taistella liikaturismia vastaan ottamalla huhtikuun lopulla käyttöön päivämatkustajilta perittävän pääsymaksun. Viiden euron suuruinen maksu vaaditaan Venetsian historialliseen keskustaan pyrkiviltä turisteilta.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro sanoo, että kaikki turistit eivät mahdu Venetsiaan. Liikaturismia yritetään hillitä pääsymaksulla.

Mutta Venetsia elää turismista.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro toivoo, että pääsymaksulla kaupunki voi paremmin hallita kävijävirtoja ja samalla vähentää massaturismin tuomia ongelmia.

Kaupunki haluaa vähentää erityisesti päiväturistien määrää.

Peräti 80 prosenttia Venetsiassa vierailevista turisteista viivähtää kaupungissa vain muutaman tunnin, eivätkä he käytä juurikaan paikallisia palveluita. Mutta päiväturistit ovat sitäkin suurempi rasite kaupungin infrastruktuurille.

Sen sijaan kaupungissa yöpyvä turisti käy kirkoissa ja museoissa, ruokailee paikallisissa ravintoloissa ja tekee ostoksia paikallisissa liikkeissä.

Siksi pääsymaksua ei peritä turisteilta, jotka majoittuvat kaupungin hotelleihin.

Maksua ei myöskään peritä vähemmän ruuhkaisina aikoina saapuvilta turisteilta. Vuonna 2024 maksu on voimassa 30 päivän ajan, lähinnä juhlapyhinä ja viikonloppuisin huhtikuusta heinäkuun puoliväliin.

Lue lisää: Jos olet saita turisti, et ole enää tervetullut Venetsiaan – kaupunki ottaa käyttöön pääsylipun ensimmäisenä maailmassa

Päivämatkailijan tulee maksaa pääsymaksu ennakkoon. Maksusivusto luo ladattavan QR-koodin, joka esitetään pyydettäessä paikallisviranomaisille. Mikäli koodia ei ole, turistilta voidaan periä jopa 300 euron sakko.

Tuhansia ihmisiä Venetsiassa.

Tuhannet matkailijat kokoontuneena Venetsian keskustan läpi kulkevan Canal Granden varrelle viettämään satoja vuosia vanhaa perinnejuhlaa, Venetsian karnevaalia. Kuva: Frank Bienewald / AOP

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on vuosien ajan ollut huolissaan siitä, että liikaturismi voi vaarantaa Venetsian aseman maailmanperintökohteena.

Järjestön mukaan ihmisen toiminnan aiheuttamat jatkuvat toimet, kuten rakentaminen, massaturismi ja ilmastonmuutos uhkaavat kaupungin korvaamattomia arvoja.

Vastauksena Unescon huoleen Venetsia kielsi vuonna 2021 suurten risteilyalusten tulon kaupunkiin. Tällä kaupunki vältti hetkellisesti joutumisen Unescon uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle.

Viime syksynä Venetsia vältti toistamiseen joutumasta listalle, koska Italia suunnittelee hauraan laguunikaupungin suojaksi uutta tulvantorjuntajärjestelmää ja teki päätöksen matkailijoiden sisäänpääsymaksusta.

Source Link yle.fi