Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b19b5b806fbba1647ff997a9ce654a0d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Luka Hyryläisestä, 17, maksettiin miljoona euroa – nämä suurseurat suomalaislupaus hylkäsi – Uutisalue

Luka Hyryläisestä, 17, maksettiin miljoona euroa – nämä suurseurat suomalaislupaus hylkäsi

Saksan Bundesliigan Hoffenheim ilmoitti elokuun alussa hankkineensa riveihinsä 17-vuotiaan Luka Hyryläisen kolmen vuoden sopimuksella. Ympäristö on hänelle tuttu, sillä lahjakas keskikenttäpelaaja vietti edelliset kaksi kautta Eintracht Frankfurtin akatemiassa.

Frankfurt olisi halunnut pitää suomalaisen, mutta Hyryläinen arvioi, että Hoffenheimissa hänellä on paremmat edellytykset saada peliaikaa edustusjoukkueessa.

– Hoffenheimissa on annettu vastuuta nuorille ja seura on kasvattanut useita kovan luokan pelaajia, Hyryläinen perustelee.

Hänen kanssaan Frankfurtista Hoffenheimiin siirtynyt Muhammed Damar saikin tulikasteensa Bundesliigassa jo sarjan avauskierroksella. Kummankin pelaajan fokus on silti alle 23-vuotiaiden joukkueessa, joka pelaa neljännellä sarjatasolla Regional-liigassa.

– Tärkeintä on päästä pelaamaan miesten pelejä, pian 18 vuotta täyttävä Hyryläinen kertoo lähikuukausien tavoitteestaan.

Aivan heti hän ei tositoimiin pääse, koska lajiharjoittelu on vasta alkamassa keväällä tulleen rasitusvamman jäljiltä. Loppukesän ajan Hyryläinen on viihtynyt Hoffenheimin kuntoutusosastolla, eikä ole päässyt mukaan joukkueharjoituksiin.

Jatkossa hänen oletetaan tuovan väkevän panoksen seuran kakkosjoukkueeseen, sillä saksalaismedian mukaan Hoffenheim maksoi suomalaisesta miljoona euroa.

Hyryläisestä olivat kiinnostuneet muutkin seurat, sillä Chelsea, Napoli ja useampi Bundesliigan joukkue olivat hänen perässään.

– Kuuden kuukauden aikana kävimme läpi vaihtoehdot ja päädyimme perheen ja agentin kanssa Hoffenheimiin, Hyryläinen sanoo.

Perhe onkin ollut tärkeällä sijalla nuorukaisen urheilu-uralla. Isä Aki Hyryläinen pelasi 1990-luvulla 25 A-maaottelua ja voitti pokaaleja HJK:ssa. Lukan isosiskoista Jea kilpaili nuorena taitoluistelussa ja kiertää nykyään maailmaa Disney on Ice -ryhmän mukana ja Etti pelaa edelleen jalkapalloa HJK:n kakkosjoukkueessa.

– Heiltä olen saanut paljon oppia esimerkiksi venyttelyn tärkeydestä, Luka kiittelee.

Hyryläistä parisen vuotta junioreissa valmentanut Kari Naakka sanoo pojan olleen jo 10-vuotiaana tunnollinen harjoittelija ja urheilijatyyppi.

– Lukalla oli hyvät kognitiiviset taidot, ja hän ymmärsi peliä, Naakka sanoo.

Luka Hyryläinen (oranssi liivi) seuraa taustalla, kun Eero Lamberg ja Kaius Harden kamppailivat pallosta HJK:n 04-ikäluokan harjoituksissa kesällä 2018.

Poika viihtyi pallon parissa, mutta pelasi myös jääkiekkoa Jokereissa vuotta vanhempien eli vuonna 2003 syntyneiden joukkueessa.

– Omalla päätöksellä valitsin 13-vuotiaana futiksen.

Laajasalon Palloseura oli vaihtunut jo aikaisemmin HJK:hon, jonka kanssa Hyryläinen pääsi pelaamaan usein kansainvälisiä turnauksia.

– Niissä otteluissa Luka näytti, että pää kestää tiukassa paikassa, Naakka kertoo.

Hyryläinen iski voittomaalin Juventuksen, Parman ja Manchester Unitedin verkkoon ja erottui muista pelikäsityksellään.

Nuorukaisen otteet huomattiin myös maailmalla. Frankfurtin akatemiaa johtanut ex-huippupelaaja Andreas Möller oli ensimmäisenä liikkeellä.

– Frankfurt hoiti lennot ja vierailun saman tien ja kun olosuhteet näyttivät hyvältä, valitsimme sen.

Hyryläinen muutti Hessenin osavaltioon kesällä 2020 keskellä koronapandemiaa. Vanhemmat olivat tukena ensimmäiset kuukaudet, minkä jälkeen oli vuorossa yhteisasuminen akatemiassa.

– Siitä en tykännyt, koska akatemiassa oli vähän tylsää ja omaa elämää rajoitettiin.

Luka Hyryläisellä on mittaa 197 senttiä.

Kielen kanssa nuorukaisella ei ollut ongelmia, sillä hän oli aloittanut saksan opinnot jo toisella luokalla. Kommunikaatio toimi myös kentällä, sillä Hyryläinen otti nopeasti ison roolin alle 17-vuotiaiden joukkueessa. Väkevät esitykset poikivat kutsun harjoittelemaan kauteen valmistautuneen seuran edustusjoukkueen kanssa.

– Pääsin kesällä 2021 miesten ryhmän mukaan treenaamaan ja siitä jäi hyvä fiilis.

Sen kokemuksen jälkeen Hyryläinen otti haltuun 6-paikan eli kontrolloivan keskikenttäpelaajan tontin Frankfurtin alle 19-vuotiaiden joukkueessa. Kevään 2022 peleissä jälki oli niin vakuuttavaa, että suomalaisen palveluksista ryhdyttiin kisaamaan.

Saksan-vuosiensa aikana Hyryläinen sanoo kasvaneensa henkisesti, mutta edistystä on tapahtunut myös ruumiillisesti. Mittaa oli reissuun lähtiessä 188 senttiä ja nyt päälaki keikkuu 197 sentin korkeudella.

– Pitkän vartalon takia tarvitsen lisää räjähtävää voimaa, Hyryläinen listaa tärkeimmän kehityskohteensa.

Suomen poikamaajoukkueissa Hyryläinen on päässyt pelaamaan yhdessä entisten HJK:n pelikaveriensa kanssa. Useimmat vuonna 2004 syntyneet poikamaajoukkueen pelurit ovat pysyneet Suomessa. Hyryläinen ei kadu ulkomaille siirtymistään.

– Uskon olleen oikea steppi, että lähdin nuorena poikana Saksaan. En olisi kehittynyt Suomessa yhtä paljon.

Syiksi Hyryläinen mainitsee harjoitusten laadun ja kanssapelaajien tason.

– Lisäksi treenimäärät ovat isompia ja keskinäinen kilpailu kovempaa, Hyryläinen sanoo.

Futiksen lisäksi hänen mielessään on valkolakki. Koulu on sujunut etänä Mäkelänrinteen lukion joustavuuden ansiosta.

– Lisäksi Merja-äitini on auttanut minua koulun ja tänne integroitumisessa, Hyryläinen kehuu.

Fakta

Luka Hyryläinen

Syntynyt: 25.8.2004 Helsingissä.

Pituus: 197 cm.

Pelipaikka: Alempi keskikenttä.

Seurat: LPS, HJK, Eintracht Frankfurt 2020-2022, TSG Hoffenheim 2022-.

Muuta: Isä Aki Hyryläinen on entinen A-maajoukkuepelaaja.

Source Link is.fi