Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_293eb3967443f2e910f76ec0e45f58b8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Luvassa kipakkaa pakkasta, talvi ei hellitä otettaan | Verkkouutiset – Uutisalue

Luvassa kipakkaa pakkasta, talvi ei hellitä otettaan | Verkkouutiset

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 7. helmikuuta.

– Helmikuun loppu ja maaliskuun alku ovat kuukausiennusteen perusteella Suomessa melko kylmiä, eikä varhain alkanut talvi hellitä vielä otettaan. Nyt viikonvaihteessa ja ensi viikon alussa kipakkaa pakkasta on käytännössä koko maassa. Kuukausiennusteen neljän viikon aikana lyhyet lauhat jaksot ovat mahdollisia ja jopa todennäköisiä, mutta niiden merkitys jäänee pieneksi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala ennusteessaan.

Meteorologin mukaan suurin osa sateesta tulee näillä näkymin lumena Suomessa lähiviikkojen aikana.

– Hanget siis vain kasvavat. Tällä hetkellä yli 90 senttimetriä lunta on paikoin Kainuussa sekä Kilpisjärvellä ja Kittilän Kenttärovalla. Hiihtäjillä ja muilla talviurheilijoilla tuskin on lumesta puutetta koululaisten talvilomien aikaan tai heti sen jälkeenkään.

Helmikuun 12. päivä alkavalla viikolla Pohjois-Eurooppaan vahvistuu korkeapaine. Matalapaineet sateineen kiertävät sekä Jäämeren että Etelä-Euroopan kautta itään.

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen 4–8 astetta keskimääräistä kylmempiä. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista vähemmän.

– Alkuviikko on meillä erittäin kylmä. Pakkasta voi varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa olla taas jopa yli 30 astetta. Aurinkoa nähdään monin paikoin. Pieni viima purevoittaa pakkasta entisestään, vaikka päivisin lämpötila kohoaakin jo selvästi. Loppuviikolla voi olla pari lauhaa päivää, mutta niiden suhteen sääennusteessa on vielä epävarmuutta, Anna Latvala sanoo.

Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti kolmen viikon aikana 19. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien.

Korkeapainesää mahdollisesti jatkuu Pohjois-Euroopassa 19. helmikuuta alkavalla viikolla.

– Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat meillä vähän tavanomaista kylmempiä tai tavanomaisia. Viikon sademäärät ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä, Latvala kertoo.

Kuukausiennusteen mukaan korkeapaine alkaa antaa periksi 26. helmikuuta alkavalla viikolla. Viikko näyttää Suomessa laajalti tavanomaista helmikuun loppua ja maaliskuun alkua kylmemmältä. Sademäärä on monin paikoin lähellä keskimääräistä.

Maaliskuun 4. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa on tavanomaista kylmemmän sään signaali Suomeen.

– Mitään suurta muutosta ei tämän mukaan ole edessä. Eurooppa jakautuu tavanomaista lämpimämpään etelään ja tavanomaista kylmempään pohjoiseen. Etelä- ja Keski-Euroopassa keskimääräistä sateisempi sää voi jatkua, Anna Latvala toteaa.