Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a38c7f2709ab9f1c51c7dc6c3e8fcaab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Junat, päiväkodit, voimalat – katso, minne uusi lakkoaalto iskee – Uutisalue

Junat, päiväkodit, voimalat – katso, minne uusi lakkoaalto iskee

Lakot kaupan logistiikassa ja isoissa elintarvike- ja juomayhtiöissä näkyvät myös kauppojen hyllyillä.

Ammattiliittojen hallituksen työmarkkinapolitiikkaa vastustavat poliittiset lakot jatkuvat ensi viikolla laajasti.

Lakot alkavat jo sunnuntaina 11. helmikuuta iltakahdeksalta, kun Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL sekä Sähköliitto aloittavat työnseisauksen useissa elintarvikealan yrityksissä.

Maanantaina mielenilmaus jatkuu junaliikenteen pysäyttävällä lakolla. Suurin osa tähän mennessä ilmoitetuista lakoista on loppuviikolla, keskiviikosta perjantaihin. Mukana on esimerkiksi eri teollisuuden alojen tehtaita, kaupan logistiikkakeskuksia sekä voimaloita.

Lakot kaupan logistiikassa ja isoissa elintarvike- ja juomayhtiöissä voivat näkyä myös ruokakauppojen hyllyillä ja leipomopisteissä.

Ay-liike vastustaa poliittisilla lakoilla hallituksen suunnittelemia muutoksia työelämää koskeviin lakeihin. Se on nostanut esille esimerkiksi lakko-oikeuden rajaamisen, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuuden ja irtisanomisperusteiden keventämisen.

Kokosimme tiedot ensi viikoksi ilmoitetuista lakoista:

Maanantai

Lakkoviikko alkaa veturinkuljettajien ja liikenneohjaajien sekä elintarviketeollisuuden lakoilla. Rautatiealan unionin RAU:n ilmoittama lakko alkaa maanantaina, jolloin veturinkuljettajat eivät tule töihin VR:llä, North Railissa ja Fenniarailissa.

Liikenneohjaajat puolestaan eivät tule töihin maanantai-illan ja tiistai-illan välisenä aikana alkaviin työvuoroihin Fintraffic Raide -yhtiössä.

VR:n mukaan lakon takia perutaan kaikki kauko-, yö- ja lähijunavuorot maanantaina. Lakolla voi olla vaikutuksia myös tiistain junaliikenteeseen.

Elintarviketeollisuuteen kohdistuvat lakot alkavat osin jo sunnuntai-iltana alkavista työvuoroista. Elintarviketeollisuuden lakkoon osallistuu 4 000 työntekijää 92 työpaikassa.

Lakkokohteita ovat esimerkiksi Fazer, Vaasan, Paulig, Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff. Samoissa kohteissa lakkoilevat Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL sekä toimihenkilöiden ammattiliitto Pro ja Sähköliitto. Pron lakkokohteista saa tietoa täältä ja Sähköliiton täältä.

Lakot kestävät kahdesta kolmeen päivään, ja aloituspäivä riippuu yrityksestä.

Elintarviketeollisuuden lakkoon osallistuu 4 000 työntekijää. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tiistai

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super lakkoilevat tiistaina ja keskiviikkona suurten kaupunkien varhaiskasvatuksessa.

Päivähoidon työnseisaus koskee pääkaupunkiseutua sekä Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Joensuun, Porin, Rovaniemen ja Vaasan kaupunkeja sekä Mustasaaren kuntaa. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.

Tiistaina jatkuvat myös liikenneohjaajien ja elintarviketeollisuuden lakot.

Keskiviikko

Teollisuusyrityksiä koskevat laajat lakot alkavat. Teollisuusliitto sekä toimihenkilöiden ammattiliitto Pro järjestävät kolmipäiväisen lakon, joiden piirissä on noin 60 000 Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää ja 7 000 Pron jäsentä. Niillä on pitkälti samoja lakkokohteita.

Lakkokohteina ovat esimerkiksi Stora Enso, UPM, Metsä Group, SSAB, Kemira, Valmet, Outokumpu, Fiskars, Kone ja Nokia.

Lisäksi lakkokohteina on lukuisia muita suuria ja pienempiä teollisuusyrityksiä.

Ammattiliitto Pro järjestää kolmipäiväisen lakon myös kemianteollisuuden yrityksissä Bayerissa ja Teknoksessa.

Sähköliittoon kuuluvat työntekijät menevät vuorokauden pituiseen lakkoon Loviisan ydinvoimalassa. Sähköliiton mukaan voimaloiden lakot eivät aja voimalaitosten sähköntuotantoa alas, vaan vaikuttavat tuotantoon vain, jos laitoksiin tulee niiden aikana vikaantumisia.

Palvelualojen ammattiliitto PAM aloittaa kolmen vuorokauden mittaiset lakkonsa kaupan logistiikkakeskuksissa. Ne koskevat noin 10 000 työntekijää. Mukana ovat esimerkiksi Keskon, Inex Partnersin, Lidlin ja Tokmannin keskukset.

Keskiviikkona jatkuvat myös Tehyn ja Superin lakot päiväkodeissa.

Loviisan ydinvoimalassa lakkoillaan keskiviikkona, Olkiluodossa torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Torstai

Sähköliiton työntekijät ovat vuorokauden pituisessa lakossa Olkiluodon ydinvoimalassa.

Teollisuusliiton ja Pron lakot teollisuusyrityksissä jatkuvat, samoin PAMin lakot logistiikkakeskuksissa.

Perjantai

Sähköliitto on lakossa Kemijoen, Pohjolan Voiman ja Tornionlaakson Voiman vesivoimalaitoksissa sekä Fortumin Oulujoen vesivoimalaitoksissa.

Teollisuusliiton ja Pron lakot teollisuusyrityksissä sekä PAMin lakot logistiikkakeskuksissa jatkuvat.

Source Link is.fi