Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_24bdaee132457bd301f463679599f433, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maahanmuuttaja menetti 150 000 euroa luotettuaan yritykseen, joka auttaa hankkimaan oleskelulupia Suomeen – Uutisalue

Maahanmuuttaja menetti 150 000 euroa luotettuaan yritykseen, joka auttaa hankkimaan oleskelulupia Suomeen

Sudanilaisella Abdelrazig Elimamilla oli unelma. Hän aikoi ryhtyä eläkesäästöillään yrittäjäksi Suomessa.

Elimam oli matkustanut töidensä takia eri puolilla maailmaa ja käynyt kaikissa Pohjoismaissa. Suomi kiinnosti häntä hyvän maineen takia: toimiva koulutusjärjestelmä, hyvä terveydenhuolto ja vähäinen korruptio.

Vuonna 2021 näytti hetken siltä, että suunnitelma onnistuisi. Nyt Elimam, 61, on kuitenkin koko omaisuutensa menettänyt turvapaikanhakija, joka asuu pienessä opiskelija-asunnossa Porvoossa. Myös hänen terveytensä on kärsinyt tapahtumista ja Elimam on joutunut olemaan sairaalahoidossa. Perhettään hän ei ole nähnyt yli vuoteen.

– En tehnyt mitään väärää tai pahaa. Ainoa virheeni oli luottaa ihmisiin, Elimam sanoo.

Videolla kerrotaan tiivistetysti, mistä MOT-toimituksen tutkimassa tapauksessa on kyse.

Elimamin mukaan vastuussa hänen nykyisestä tilanteestaan on suomalainen konsulttitoimisto Fintegra Consulting Group. Sen liikeideana on auttaa ulkomaalaisia muuttamaan Suomeen ja perustamaan yrityksiä. Verkkosivuillaan Fintegra kertoo auttaneensa satoja ulkomaalaisia muuttamaan Suomeen.

Maahanmuuton asiantuntijan, tutkija Sanna Valtosen mukaan Abdelrazig Elimamin tapauksessa on piirteitä ihmiskaupasta. Tällä tarkoitetaan rikollisuuden lajia, jossa puututaan ihmisen vapauteen.

MOT-toimituksen tietojen mukaan Fintegraa tai sen edustajia ei kuitenkaan epäillä rikoksista. Yhtiö ei kommentoi Elimamin tapausta.

Fintegran mukaan MOT:n esiin nostamat ongelmat johtuvat ennen kaikkea Suomen tiukasta maahanmuuttopolitiikasta. Fintegran mukaan se ei ole luvannut asiakkailleen oleskelulupien saamista varmuudella.

Abdelrazig Elimam, 61, asuu tällä hetkellä pienessä opiskelija-asunnossa Porvoossa ja odottaa tietoa siitä, saako hän turvapaikan Suomesta. Kuva: Johannes Niva

Konsulttiyhtiö löysi autokorjaamon Konalasta

Abdelrazig Elimam teki konsulttisopimuksen Fintegran kanssa vuonna 2021. Sen perusteella konsulttifirma kertoi auttavansa Elimamia saamaan yrittäjän oleskeluluvan Suomesta.

Fintegran mukaan tämä onnistuisi parhaiten, mikäli Elimam ostaisi jo toimivan yrityksen Suomesta.

– Fintegran mukaan näin minä ja perheeni saisimme oleskeluluvan Suomesta, Elimam sanoo.

Ensin Fintegra tarjosi Elimamille ostettavaksi esimerkiksi autopesulaa. Lopulta Elimam osti Helsingin Konalassa toimivan autokorjaamon loppuvuodesta 2021. Kaupan järjesti Fintegra, mutta myyjä oli suomalaisvenäläinen mies.

– Maksoin siitä yhteensä yli 150 000 euroa, ja käytin kaikki säästöni. Minulla ei ole mitään enää jäljellä, vain velkaa, Elimam sanoo.

Abdelrazig Elimam ei ole nähnyt perhettään yli vuoteen. “Perheeni kärsii tästä joka päivä. En pelkästään minä”, Elimam sanoo. Kuva: Johannes Niva

Autokorjaamon liikevaihto oli ennen sen ostamista verrattain pieni eli noin 160 000 euroa. Liikevoittoa yhtiö oli tehnyt pari tuhatta euroa. Sillä oli kuitenkin oikeaa toimintaa ja esimerkiksi tarvittavat laitteet autojen korjausta varten.

Korjaamolla oli kuitenkin varsin värikäs historia. Yhtiön perusti vuonna 2009 Pohjois-Karjalaan venäläistaustainen mies. Alun perin firma toimi matkailualalla. Yhtiö oli kuitenkin vaihtanut omistajaa, kotipaikkaa ja toimialaa autokorjaamoksi.

Elimam sai kuulla ostamansa korjaamon historiasta MOT:n toimittajalta haastattelun aikana.

– En tiennyt tätä. Mutta minä luotin näihin ihmisiin. Minulla oli käsitys Suomesta luotettavana yhteiskuntana, jossa ei ole korruptiota ja oikeusvaltio toimii, Elimam sanoo MOT:n haastattelussa.

Fintegra ei halunnut kommentoida Elimamin kokemuksia MOT:lle, koska kyse on yksittäiseen asiakkaaseen liittyvästä tapauksesta.

Konsulttiyhtiö Fintegran toimisto sijaitsee Helsingin Roihuvuoressa.

Omistajan mies käytti pankkitiliä

Elimamin ura autokorjaamoyrittäjänä ei kestänyt kauaa. Koska Elimam ei ollut saanut päätöstä oleskeluluvasta, hän ei voinut työskennellä yhtiössä.

Puuttuvan oleskeluluvan vuoksi suomalainen pankki ei myöskään suostunut siirtämään autokorjaamon pankkitilin käyttöoikeuksia Elimamille. Tiliä käytti ensin korjaamon entinen omistaja.

Sitten käyttöoikeudet siirrettiin Fintegran lähipiiriin kuuluvalle henkillölle, joka myös nimitettiin autokorjaamon hallituksen jäseneksi ja toimitusjohtajaksi. Fintegra ehdotti järjestelyä, sillä osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksessa on oltava vähintään yksi henkilö, jolla on kotipaikka ETA-maassa. ETA-mailla tarkoitetaan Euroopan unionin, Norjan, Liechtensteinin ja Islannin muodostamaa aluetta.

Fintegra kontrolloi käytännössä koko elämääni. Koska en tuntenut Suomesta ketään, en pystynyt tekemään mitään ilman heidän apuaan.

Abdelrazig Elimam

Elimam oli muuttanut asumaan Vantaalle vuokra-asuntoon, jonka Fintegra oli hänelle hankkinut. Vuokranantaja oli venäläinen mies, joka kuuluu Fintegran lähipiiriin. Konsulttiyhtiön tilinpäätöksen mukaan kyseinen mies on lainannut kymmeniä tuhansia euroja Fintegralle.

– Fintegra kontrolloi käytännössä koko elämääni. Koska en tuntenut Suomesta ketään, en pystynyt tekemään mitään ilman heidän apuaan, Elimam sanoo.

Unelma murskaantui nopeasti

Alkuvuodesta 2022 Elimam sai useita huonoja uutisia. Maahanmuuttovirasto Migri ei myöntänyt Elimamille yrittäjän oleskelulupaa. Päätöksen mukaan autokorjaamo ei todennäköisesti toisi riittävää toimeentuloa Elimamille.

Verohallinto ilmoitti myös poistavansa Elimamin yrityksen arvonlisäverorekisteristä, mikä käytännössä lopetti yhtiön toiminnan.

MOT:lla on hallussaan verottajan tekemä päätös. Sen perusteella viranomainen näyttää epäilleen yrityskaupan olleen tekaistu. Epäilyksiä herätti myös Elimamin yrityksen hallituksen jäsenenä toimiva Fintegran omistajan puoliso. Verottaja epäili Fintegran edustajan olevan käytännössä bulvaani eli haamujohtaja, joka ei todellisuudessa ollut päätöksentekijä yhtiössä.

Verottaja poisti Abdelrazig Elimamin yrityksen arvonlisäverorekisteristä. Viranomainen perusteli päätöstä muun muassa sillä, että se epäili Fintegran ehdotuksesta Elimamin yrityksen hallitukseen valitun miehen olevan bulvaani eli haamujohtaja. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Fintegra mainosti Suomen sosiaalitukia

Fintegra on perustettu vuonna 2016. Verkkosivuillaan yhtiö kertoo paitsi auttavansa Suomeen muuttavia maahanmuuttajia, myös toimivansa muun muassa kiinteistösijoittamisessa. Fintegra mainostaa palveluitaan Suomen lisäksi Ruotsissa ja Turkissa. MOT ei kuitenkaan löytänyt merkkejä siitä, että yhtiön toiminta näissä kahdessa maassa olisi erityisen laajaa.

Fintegra on perustanut asiakkailleen yli sata yhtiötä Suomeen. Näissä yhtiöissä on ollut mukana omistajina, hallituksen jäseninä tai muissa vastuutehtävissä useita satoja ulkomaalaisia.

Yksi heistä on Arabiemiraateissa asuva uzbekistanilainen mies, jonka MOT tavoitti verkkopalvelu LinkedInin kautta. Hän kertoi suunnitelleensa perheensä kanssa muuttoa Suomeen, mutta luopuneen hankkeesta.

Miehelle tuli yllätyksenä, että hänet oli nimetty suomalaisen yhtiön hallituksen jäseneksi.

”Olin perustamassa tytäryhtiötä Suomeen. Kun lähetin tarvittavat dokumentit, en enää kuullut mitään Fintegrasta. Mistä voin nähdä yhtiön tiedot?” mies kirjoittaa viestissään.

Jordanialaiselle pariskunnalle Fintegra markkinoi Suomeen muuttoa kertomalla erilaisista etuisuuksista, joita he voisivat saada valtiolta.
Fintegra lähetti pariskunnalle laskelman, jonka mukaan he saisivat erilaisia etuisuuksia kolmen vuoden aikana 33 264 euroa.

”Nämä summat yleensä kattavat kaikki kustannukset, joita oleskeluluvan hankkimisesta syntyy”, Fintegra kirjoitti sähköpostissaan.

Pariskunta perusti Suomeen yhtiön, mutta he eivät lopulta saaneet oleskelulupaa maahan. Kaksikko asuu edelleen ulkomailla. He eivät halunneet esiintyä tässä jutussa nimellään, vaikka epäilivät saaneensa Fintegralta vääriä neuvoja maahanmuuttoon liittyen.

Yksi Suomeen muuttanut irakilainen mies taas kertoi irtisanoneensa sopimuksensa Fintegran kanssa, koska hän oli saanut mielestään huonoa palveluja ja väärää ohjeistusta.

MOT-toimitus selvitti Fintegran asiakkaita käymällä läpi konsulttitoimiston perustamien yhtiöiden asiakirjoja. Niiden joukosta löytyi kopioita satojen ulkomaalaisten passeista. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Suuri osa asiakkaista ei koskaan muuttanut Suomeen

Fintegran asiakkailleen perustamista yhtiöistä useita kymmeniä on poistettu kaupparekisteristä osakeyhtiölain määräysten laiminlyönnin takia. Pääasiallisesti syynä on ollut se, etteivät yhtiöt ole toimittaneet viranomaisen kehotuksesta huolimatta tilinpäätöksiä.

Fintegran mukaan vastuu laiminlyönneistä kuuluu heidän asiakkailleen.

”Yleisesti ottaen Fintegra toteaa, ettei Fintegra voi pakottaa asiakkaitaan noudattamaan heidän yrityksensä kaikkia lakisääteisiä raportointivelvoitteita ja muita velvoitteita. Fintegra kuitenkin opastaa aina asiakkaita siitä, että yrityksen omistamiseen Suomessa liittyy tietynlaisia vastuita ja velvollisuuksia”, Fintegra kirjoittaa vastauksessaan.

Fintegran omistaja Tanja Pelkonen on ollut mukana yli sadassa konsulttitoimiston perustamassa yhtiössä hallituksen jäsenenä tai muissa tehtävissä.

Fintegran suurin asiakasryhmä on venäläiset, mutta konsulttifirma on myynyt palveluitaan kymmenien eri maiden kansalaisille. Asiakkaista moni ei kuitenkaan näytä muuttaneen Suomeen.

MOT pyysi Digi- ja väestötietovirastosta tietoja 106 Fintegran asiakkaan kotipaikasta. Heistä 86:lla ei ollut kotipaikkaa tai osoitetta Suomessa. Heidän joukossaan oli esimerkiksi kaksi nigerialaista, jotka ovat ilmoittaneet kaupparekisteriin asuvansa Etelä-Afrikan pääkaupungissa Pretoriassa.

Kaksikko perusti vuonna 2019 Helsinkiin kauneushoitolan. MOT ei kuitenkaan löytänyt mitään merkkejä siitä, että yhtiö olisi koskaan toiminut.

Kymmenet muutkin Fintegran perustamat yhtiöt näyttävät toimineen vain paperilla, eikä MOT löytänyt niille esimerkiksi toimitiloja tai verkkosivuja. Yhtiöistä moni on ilmoittanut kaupparekisteriin osoitteekseen Fintegran toimiston Helsingin Roihuvuoressa tai tilitoimiston Helsingin Malmilla, jota Fintegra suosittelee asiakkaitaan käyttämään.

Fintegra on mainostanut asiakkailleen, että maahanmuutosta aiheutuvia kustannuksia on mahdollista kattaa erilaisilla etuisuuksilla. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Fintegra: Suurin ongelma on Suomen maahanmuuttopolitiikka

Fintegran omistajan Tanja Pelkosen mielestä MOT:n esittämät kysymykset ja kritiikki yhtiötä kohtaan on aiheetonta. Konsulttitoimiston mielestä suurin ongelma on Suomen maahanmuuttopolitiikka ja tiukka linja oleskelulupien myöntämisessä.

Fintegran mukaan se alkoi auttaa yrittäjiä muuttamaan Suomeen Juha Sipilän hallituksen otettua käyttöön vuonna 2016 niin sanotun talent boost -ohjelman, jonka oli tarkoitus houkutella yrittäjiä ja korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia Suomeen.

Tämä ei Fintegran mukaan ole kuitenkaan parantanut tilannetta.

”Fintegra seurasi säännöllisesti tilastotietoja, ja huomasimme pettymykseksemme, että noin 70 prosenttia kaikista hakijoista saivat silloin kielteisen päätöksen. Jouduimme kertomaan tämän asiakkaillemme, mikä jo sellaisenaan vähensi osaajien ja yrittäjien kiinnostusta Suomea kohtaan.”

Fintegra kiistää, että se olisi antanut vääriä neuvoja tai turhia lupauksia asiakkailleen.

”Jotkut yrittäjän oleskelulupaa tavoitelleet asiakkaat eivät saavuttaneet suunniteltua tulosta ja olivat tietysti pettyneitä. Fintegra on kuitenkin aina korostanut asiakkailleen, että kysymys on hakemusasiasta, jonka Suomessa ratkaisee viranomainen ja lopulta hallinto-oikeus tai korkein hallinto-oikeus. Fintegra voi siten auttaa hakemisessa, mutta ei voi missään tapauksessa tai tilanteessa taata myönteistä lopputulosta”, yhtiö kirjoittaa sähköpostissaan.

Tutkija: Konsulttiyritys näyttää kontrolloineen asiakkaan elämää

Tampereen yliopiston tutkija Sanna Valtonen tutustui MOT:n pyynnöstä Abdelrazig Elimamin tapaukseen. Valtonen on auttanut useita Suomessa olevia turvapaikanhakijoita ja paperittomia. Hän toimii Turvapaikan hakijoiden tuki ry:n puheenjohtajana.

Valtosen mielestä Elimamin tapauksessa on piirteitä ihmiskaupasta. Sillä tarkoitetaan yksilön vapauteen puuttuvaa rikollisuutta.

– En ole juristi, mutta kyllä minun mieleeni tulee ihmiskaupparikoksen tunnusmerkistö, Valtonen sanoo.

Tällä Valtonen viittaa siihen, että Elimamin on ollut hyvin vaikea kontrolloida elämäänsä. Valtosen mielestä olisi hyvä, että Suomessa tutkittaisiin, millä tavoin maahan houkutellaan yrittäjiä ja maahanmuuttajia. Annetaanko heille esimerkiksi turhia lupauksia?

Useissa maissa maahanmuuttoon liittyvä konsultointi on iso bisnes, mutta siihen liittyy myös hyväksikäyttöä ja rahastusta. Valtonen kertoo törmänneensä myös Suomessa muutamiin yksittäisiin asianajotoimistoihin, jotka tarjoavat maahanmuuttoon liittyviä palveluita.

– Minulle soittaa usein turvapaikanhakija tai oleskeluluvatta Suomessa oleva henkilö, joka kertoo kuulleensa lakitoimistosta, joka tarjoaa tietyllä hinnalla ”varman oleskeluluvan”.

Valtonen kertoo, että jopa korkeakoulutetuilla suomalaisilla on ollut vaikeuksia osata täyttää oleskelulupa- tai turvapaikkahakemusta esimerkiksi puolisonsa puolesta.

– Meidän oleskelulupahakemusprosessimme ovat hankalia, pitkiä, hitaita ja ulkomailta käsin äärimmäisen vaikeita hoitaa, Valtonen sanoo.

Abdelrazig Elimam kertoo yrittävänsä integroitua Suomeen. Porvoossa hän on käynyt muun muassa paikallisen rotary-järjestön tilaisuuksissa.

Abdelrazig Elimam asuu tällä hetkellä Porvoossa, jossa hän opiskelee ruotsin kieltä. Elimamin koti on pieni opiskelijan soluasunto, jossa on yhteinen keittiö ja toisen asukkaan kanssa jaettu vessa.

Asunto on karu ja siellä on vain muutamia Elimamin henkilökohtaisia tavaroita, kuten valokuvia hänen perheestään.

Elimamin yhtiö on edelleen kaupparekisterissä, mutta sillä ei ole toimintaa tai varallisuutta. Yhtiöllä on mennyt ulosottoon yli 8 000 euron arvosta laskuja ja sen arvo on käytännössä negatiivinen. Helsingin Konalassa samoissa tiloissa toimii nyt toisen henkilön omistama autokorjaamo.

Elimamilla on vaimo ja neljä lasta, joista kaksi on jo aikuisia. Elimamin kaksi alaikäistä lasta asuu nykyisin Sudanissa hänen vaimonsa kanssa. Saudi-Arabiassa Elimam työskeli päällikkötehtävissä autoliikkeessä.

Perheelleen Elimam on kertonut pääosin, mitä Suomessa on tapahtunut, mutta ei kaikkia yksityiskohtia. Yksi syy on häpeä. Elimam ei ole kyennyt tukemaan taloudellisesti perhettään. Hän elää muutaman sadan euron avustuksella, josta kulujen jälkeen jää käteen muutamia kymppejä kuukaudessa.

Kaupassa Elimam käy harvoin, koska hänellä ei ole varaa ostaa sieltä juuri mitään – ja koska supermarketit nostavat esiin muistoja ajoista, jolloin hän kävi Saudi-Arabiassa ostoksilla perheensä kanssa. Silloin elämä oli vielä hyvää.

– En ole yli vuoteen tehnyt muuta kuin odottanut, että asiat ratkeaisivat. Jokainen päivä on ollut kärsimystä paitsi minulle myös perheelleni.

Turvapaikkahakemus käsittelyssä

Elimamia auttanut lakimies teki Fintegran toiminnasta tutkintapyynnön poliisille, mutta se ei johtanut mihinkään. Poliisin mielestä kyse on siviiliriidasta. Lakimies on jättänyt Fintegraa vastaan kanteen käräjäoikeuteen, mutta sitä ei ole vielä käsitelty.

Kun Elimam sai kielteisen päätöksen oleskelulupaansa, haki hän turvapaikkaa Suomesta. Asian käsittely on kesken ja ulkomaalaisvirasto Migri on järjestämässä kuulemisen 27. tammikuuta.

Elimamin mukaan kotimaahansa Sudaniin hän ei voi palata, mutta hän ei halua kertoa tarkkaa syytä tähän. Saudi-Arabiaan takaisiin muuttaakseen hänen pitäisi saada uusi työnantaja tai ”sponsori”, minkä hankkiminen on 61-vuotiaalle miehelle varsin vaikeaa.

– Kyse ei ole vain siitä, että en saanut oleskelulupaa. Missä minun rahani ovat? Missä minun yhtiöni on? Kuka korvaa minulle menetykset?

Voit keskustella aiheesta 24.1. klo 23 asti.

Source Link yle.fi