Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fdc8a48249348ba25888897fdb8bb1d6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maailman ensimmäinen julkihomo valtionpää johtaa konservatiivista San Marinoa – aktivisti: Voimakas viesti maailman vähemmistöille – Uutisalue

Maailman ensimmäinen julkihomo valtionpää johtaa konservatiivista San Marinoa – aktivisti: Voimakas viesti maailman vähemmistöille

Vuonna 2022 maailman vanhin valtio San Marino teki taas historiaa. Italian ympäröimän mikrovaltion valtionpääksi valittiin avoimesti homoseksuaalinen henkilö.

Kansainväliset otsikot hehkuttivat, kun Paolo Rondelli rikkoi lasikaton ja astui virkaansa San Marinon kapteenivaltionhoitajana huhtikuussa. Aseman vastine Suomessa olisi tasavallan presidentti.

Avoimesti homoseksuaaleja pääministereitä on Euroopassa 2000-luvulta eteenpäin nähty muutamia.

– Se, että on tullut ulos kaapista ja silti tullut valituksi valtionpääksi, on voimakas tuen ja voimaantumisen viesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kaikkialla maailmassa, sanoo hlbt-aktivisti Marco Tonti Ylelle videohaastattelussa.

Hän johtaa Italian suurimman sateenkaarijärjestön Arcigayn osastoa pohjoisessa Riminin kaupungissa, joka sijaitsee aivan San Marinon vieressä. Omaa sateenkaarijärjestöä ei San Marinossa ole.

Kartalle merkattuna San Marino, Italialainen kaupunki Rimini sekä Italian pääkaupunki Rooma.
34 000:n asukkaan San Marino on kääpiövaltio, joka sijaitsee Italian sisällä.Otso Ritonummi / Yle

Paolo Rondelli on toinen kahdesta San Marinon parlamentin valitsemasta kapteenivaltionhoitajasta. He johtavat vuorollaan maata aina puolivuotiskauden verran. Järjestelyn sanotaan heijastavan antiikin Rooman tasavallan konsulijärjestelmää.

Rondelli ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön. Kapteenivaltionhoitajien valtaoikeudet ovat tarkkaan rajatut ja edustukselliset, eivätkä he saa virassa ollessaan antaa lainkaan julkisia lausuntoja.

“Ja näin se rikotaan”

Marco Tonti sanoo, että Rondellin virkanimitys ei kohdannut merkittävää vastustusta San Marinossa. Hänen mukaansa nimenomaan Rondellin avoimuus elämästään ja seksuaalisuudestaan katkaisi pahantahtoisilta puheilta siivet.

Hieman ennen nimitystään Rondelli puhutteli kriitikoitaan Facebookissa. Hän kirjoitti kuulleensa, että hänen yksityiselämästään on yritetty vuotaa huhuja skandaalilehdistölle. Avoimuuden nimissä hän julkaisi kuvan Kansainvälisen naturistiliiton jäsenkortistaan todeten, että nudismi on elämäntapa.

– Kiinnostavampi uutinen lienee se, että minusta tulee todennäköisesti maailman ensimmäinen hlbt-yhteisöön kuuluva valtionpää. Ja näin se rikotaan, Rondelli kirjoitti ilmeisesti lasikattoon viitaten.

Lue lisää: Homo pääministeri, musta presidentti – kun politiikan lasikatot särkyivät

Sanmarinolaisia marssimassa Riminin Pride-kulkueeseen kesällä 2018. Paolo Rondelli (toinen vasemmalta) on myös pitkän linjan sateenkaariaktivisti.
Sanmarinolaisia osallistumassa Riminin Pride-kulkueeseen kesällä 2018. Paolo Rondelli (toinen vasemmalta) on myös pitkän linjan sateenkaariaktivisti.Arcigay Rimini

Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvän murroksen voi katsoa alkaneen San Marinossa vasta hyvin hiljattain. Vankasti katolilainen maa on ollut tunnettu hyvin arvokonservatiivisesta politiikasta – esimerkiksi avioero sallittiin laissa vasta vuonna 1986.

Nyt San Marino on menossa joiltain osin ohi ympäröivästä Italiasta, jossa senaatti ei viime syksynä halunnut luokitella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa viharikokseksi.

Tammikuussa silloinen kansanedustaja Rondelli kuvasi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että San Marinossa puhaltavat “muutoksen tuulet”, jotka horjuttavat maan “konservatiivisia perinteitä”.

San Marinossa homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista vuonna 2004. Vuonna 2019 maassa kiellettiin seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä ja sallittiin samaa ja vastakkaista sukupuolta olevien ihmisten rekisteröidyt siviililiitot.

Rondelli sanoi Reutersille, että esimerkiksi samaa sukupuolta olevien tasa-arvoiset avioliitot eivät luultavasti toteudu lähitulevaisuudessa.

– Suurin osa kansanedustajista on katolilaisista puolueista. Hlbt-oikeuksista puhuminen ei ole heillä etusijalla, vaikka suurin osa äänestikin siviililiittojen rekisteröimisen puolesta, Rondelli sanoi.

San Marinon vieressä Italian Riminissä järjestetään kesäisin suuri Pride-tapahtuma.
San Marinon vieressä Italian Riminissä järjestetään kesäisin suuri Pride-tapahtuma.Arcigay Rimini

“Ei enää uutisaihe”

Paolo Rondellilla on pitkä tausta sateenkaariaktivistina. Hänellä oli keskeinen rooli syrjinnän kieltävän lakimuutoksen edistämisessä kansanäänestyksen kautta. Ennen kansanedustajaksi tuloaan hän toimi sateenkaarijärjestö Arcigay Riminin varajohtajana. Hän on toiminut myös muun muassa San Marinon Yhdysvaltain-suurlähettiläänä.

Arcigay Rimini-järjestön johtaja Marco Tonti sanoo, että San Marinossa kansalaiset ovat sosiaalisissa kysymyksissä selvästi poliitikkoja vapaamielisempiä.

Viime syksynä maassa järjestettiin kansanäänestys aborttioikeudesta, jota tuki peräti 77 prosenttia äänestäjistä. Äänestysprosentti jäi matalaksi, mutta selkeästä tuloksesta huolimatta uusi lakiluonnos on vielä jäänyt parlamentin pöydälle.

Abortin puolesta kampanjoivia naisia San Marinossa.
Aborttioikeuden puolesta kampanjoivat naiset jakoivat lehtistiä San Marinossa ennen syyskuun 2021 kansanäänestystä.Jennifer Lorenzini / Reuters

Tonti näkee, että kansalaisoikeuksista on tullut yhä vahvemmin myös geopoliittinen kysymys. Hän mainitsee Venäjän, Unkarin ja Puolan maina, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kansalaisoikeuksia poljetaan. Yhdysvalloissa taas korkein oikeus päätti viikonloppuna ottaa ihmisiltä pois perustuslaillisen aborttioikeuden.

– On syntymässä raja ihmisoikeuksia puolustavien liberaalien demokratioiden ja tasa-arvoa vastustavien maiden välille, Tonti sanoo.

Vaikka tasa-arvon edistyminen ei maailmalla tai Euroopassakaan tapahdu suoraviivaisesti, Tonti näkee San Marinon tilanteessa toivoa.

– Rondellin nimitys on suuri harppaus San Marinolle, Italialle ja länsimaille, jossa tällaisesta on tulossa osa tavallista elämää. Maailman toinen ja kolmas homoseksuaali valtionpää eivät sitten enää ole suuria uutisaiheita.

Lue lisää:

Julkihomo on eksoottinen ilmestys Liettuan politiikassa — ”Kun alan puhua vaikka jätehuollosta, salissa tulee aivan hiljaista”

Disneyn uusi kesäleffa kiellettiin 14 maassa – syynä kahden naishahmon suudelma

Yksisarvisesta tuli Ukrainan LGBTQ-sotilaiden symboli: Fantastisia mielikuvitusolentoja, aivan kuin homot armeijassa, sanoo Oleksandr Zhuhan

Maailmalla kiristetään aborttilakeja – jos nämä asiat tapahtuisivat, saattaisi raskauden keskeytys hankaloitua Suomessakin

Source Link yle.fi