Banner Before Header

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää tuhansien siviilien joukkohautaamisesta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset Ukrainan sotaan liittyvät uutiset.

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää siviilien joukkohautaamisesta

Jopa 9 000 siviiliä voi olla haudattuna joukkohautaan Manhushin kylässä Mariupolin kaupungin lähistöllä, sanoo Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko.

– 2000-luvun suurin sotarikos on tehty Mariupolissa, Boitšenko sanoi Telegramissa julkaistussa viestissä.

Boitšenko vertasi kaupungin tapahtumia toisen maailmansodan aikaiseen Babi Jarin joukkomurhaan, jossa natsit murhasivat lähes 34 000 ukrainanjuutalaista.

– Tämä vaatii vahvaa reaktiota koko maailmalta. Meidän on pysäytettävä kansanmurha keinolla millä hyvänsä, Boitšenko sanoi.

Yhdysvaltalainen satelliittiyhtiö Maxar julkaisi torstaina satelliittikuvia, joissa näkyy rivimäisiä muodostelmia Manhushin kylässä. Rivit ovat yhtiön mukaan ilmestyneet maahan maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Satelliittikuva Ukrainan maaseudulta.
19. maaliskuussa otetussa kuvassa haudoiksi tulkittuja muodostelmia ei vielä näy. Satelliittiyhtiön mukaan kuvat on otettu Manhushin kylässä parikymmentä kilometriä Mariupolista länteen.Maxar Technologies Handout / EPA

Boitšenko pitää kuvia todisteina siitä, että venäläiset hautaavat ruumiita tavoitteenaan piilottaa uhrien todellinen määrä.

Boitšenkon väitteitä tai satelliittikuvia ei ole kyetty riippumattomasti vahvistamaan.

Pormestarin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ainoa, joka voi päättää Mariupolissa edelleen loukussa olevien 100 000 siviilin kohtalon.

– Kaikki kuolemat, jotka tapahtuvat tästä eteenpäin ovat myös hänen käsissään, Boitšenko sanoi uutistoimisto Reutersille torstaina.

Pormestarin arvion mukaan Venäjän hyökkäys on tuhonnut 90 prosenttia kaupungista.

– Ei ollut mitään suunnitelmia vapauttaa kaupunkia. Suunnitelmana oli tuhoaminen, Boitšenko sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön arvion mukaan Ukrainan joukot ovat säilyttäneet asemiaan Mariupolissa. Ulkoministeriön torstaisessa tiedotustilaisuudessa sanottiin, että Putinin aiempi väite kaupungin saamisesta haltuun ei pidä paikkaansa.

Zelenskyi: Venäjä on hylännyt ehdotuksen tulitauosta

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on hylännyt ehdotuksen tulitauosta, joka olisi ajoittunut ortodoksisen pääsiäisen ajalle ensi viikonloppuun.

Myöhään torstaina pitämässään puheessa Zelenskyi sanoi kuitenkin elättelevänsä edelleen toiveita rauhasta.

Maailmanpankki: Ukrainan aineelliset vahingot noin 60 miljardia dollaria

Venäjän hyökkäys on aiheuttanut Ukrainassa tähän mennessä noin 60 miljardin dollarin arvoiset vahingot rakennuksille ja infrastruktuurille, Maailmanpankki arvioi. Euroissa summa on noin 55 miljardia.

Kyseessä on varhainen arvio, sanoi Maailmanpankin johtaja David Malpass torstaina Maailmanpankin kokouksessa.

– Sota tietenkin jatkuu edelleen, joten kustannukset nousevat, Malpass sanoi.

Presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainalle on myönnettävä seitsemän miljardin dollarin kuukausittainen tuki, jotta yhteiskunta saataisiin toimimaan sodan jälkeen.

Zelenskyi puhui Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin johtajille videoyhteydellä.

Aiemmin Ukraina on arvioinut, että maa tarvitsee apua viitisen miljardia dollaria kuukaudessa. Zelenskyin mukaan summa kasvaa, koska Venäjä on iskenyt yhteiskunnan perusrakenteisiin ja tuhonnut rautateitä, ruokavarastoja, tehtaita ja öljynjalostamoja.

Source Link yle.fi