Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c6c506705f848b487dcfe02fc69030e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Markkinaoikeus määräsi Isojoen konehallille 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun – painosti jälleenmyyjiä noudattamaan määrättyjä hintoja – Uutisalue

Markkinaoikeus määräsi Isojoen konehallille 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun – painosti jälleenmyyjiä noudattamaan määrättyjä hintoja

Markkinaoikeus on määrännyt tänään torstaina 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun maahantuonti- ja rautakauppayritys Isojoen konehallille (IKH:lle) kielletystä määrähinnoittelusta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää määrähinnoittelua vakavana kilpailunrajoituksena, sillä se estää jälleenmyyjien välisen hintakilpailun.

Määrähinnoittelu tarkoittaa sitä, että esimerkiksi maahantuoja ja jälleenmyyjä tekevät sopimuksen tai menettelevät niin, että tuotteelle asetetaan kiinteä hinta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti toukokuussa 2020 markkinaoikeudelle yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä IKH:lle. Viraston selvitysten perusteella IKH asetti myymilleen tuotteille suositushinnat, joita se painosti eri tavoin jälleenmyyjänsä noudattamaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi, että määrähinnoittelu koski IKH-tuotteiden myyntiä jälleenmyyjien verkkokaupoissa ja kivijalkamyymälöissä.

Ei tarpeeksi näyttöä

Markkinaoikeus päätyi viraston esitystä huomattavasti pienempään seuraamusmaksuun.

Markkinaoikeuden mukaan asiassa ei tullut riittävän luotettavalla tavalla näytetyksi, että IKH olisi edellyttänyt jälleenmyyjiltään vähittäismyyntihintatason noudattamista IKH-tuotteiden kivijalkamyynnissä.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että markkinaoikeus on tunnistanut IKH:n toiminnan suunnitelmallisuuden ja haitallisen vaikutuksen jälleenmyyjien väliseen hintakilpailuun. Verkkokauppa on tehokas hintakilpailun väline, ja tämän vuoksi verkkokauppaan kohdistuva määrähinnoittelu nostaa kuluttajien tuotteista maksamia hintoja, toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja Timo Mattila viraston lähettämässä tiedotteessa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedottaa, että se tutustuu tarkemmin markkinaoikeuden päätökseen ja päättää sitten, valittaako se asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Juttua päivitetään.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 12.8. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi