Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_540f799b37774458e102fe67e262b4ba, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Meksiko osti ainutlaatuisen palan asteekkien historiaa perheeltä, jonka hallussa se oli ollut satoja vuosia – Uutisalue

Meksiko osti ainutlaatuisen palan asteekkien historiaa perheeltä, jonka hallussa se oli ollut satoja vuosia

Kolme käsikirjoitusta kertovat, miten asteekit perustivat pääkaupunkinsa ja miten espanjalaiset valtasivat sen.

Kirjoitusta ja kuvakirjoitusa sekä kuvia asreista ja hallitsijoista valtaistumellaan.

Koodeksin kieli on osin nahuatlia, osin espanjaa. Kuva: INAH / BNAH

Meksikossa on saatu kaikkien katsottavaksi ja tutkimuskäyttöön erittäin harvinaista alkuperäisaineistoa asteekkien historiasta.

San Andrés Tetepilcon koodekseiksi nimetyt kolme asiakirjaa 1500-luvulta ja 1600-luvun alusta esiteltiin viime kuussa Meksikon antropologisessa museossa pääkaupungissa Méxicossa.

Meksikon antropologisen ja historiallinen instituutin INAHin esittelemät koodeksit on kirjoitettu nahuatliksi ja espanjaksi. Nahuatlin versioita puhuu edelleen puolitoista miljoonaa ihmistä, pääasiassa Keski-Meksikossa.

Meksikon kansallisen yliopiston antropologi María Castañeda de la Paz sai viitisentoista vuotta sitten vihiä dokumenteista, jotka olivat siirtyneet sukupolvelta sukupolvelle samassa perheessä.

Meksikon lain mukaan yksityiset ihmiset saavat omistaa muinaisesineitä, kunhan eivät vie niitä pois maasta.

Jo valokopiot vakuuttivat tutkijan löydön ainutlaatuisuudesta. Kauppaneuvottelut olivat pitkät ja polveilevat, mutta lopulta perhe suostui myymään koodeksit, Castañeda de la Paz kertoo. Puolen miljoonan euron kauppasumma saatiin kokoon lahjoituksina.

Reunoiltaan repaleinen käsikirjoitus, jossa erottuu kuvia. muun muassa jalustalla seisova patsas keihäineen.

Kahden koodeksin materiaali on tuohta. Kasveista, hiilestä, okrasta ja indigosta oli puolestaan saatu värejä, joiden jäänteitä on yhä jäljellä. Kuva: SC, INAH, BNAH

Koodekseihin on kirjattu asteekkien historiaa 1300-luvulta espanjalaisten tuloon vuonna 1519 ja myös espanjalaiskaudesta vuoteen 1611 asti.

– Löytö muuttaa käsityksiämme historiamme aikajanasta, Castañeda de la Paz sanoo El País -lehdessä.

Yhdessä koodeksissa on kartta, josta on nähtävissä useiden ennestään nimeltä tunnettujen paikkojen sijainti. Kuvien joukossa on muun muassa sotilasasuinen Hernán Cortés, asteekkien kukistamista johtanut konkistadori.

Asteekit lakkasivat kirjoittamasta koodekseja 1600-luvulla. Viimeisten kuvituksessa näkyy espanjalaisten tuoma eurooppalaisen taiteen vaikutus perspektiiveinä ja varjostuksina.

Meksikon kansalliskirjaston BNAH:n hallussa on nyt noin 200 mesoamerikkalaista koodeksia. Kaikkiaan niitä tunnetaan maailmasta noin 550.

Mesoamerikka ulottui nykyisen Meksikon keskiosista Costa Rican länsirannikolle. Alueella oli ennen eurooppalaisten tuloa useita maanviljelylle rakentuneita intiaanikulttuureita.

Source Link yle.fi