Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c51528531ce3288d878c684496aebd3c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Merkittävän valokuvakilpailun voittaja paljastui tekoälyn luomukseksi – ”Tässä on jotain mikä ei tunnu oikealta” – Uutisalue

Merkittävän valokuvakilpailun voittaja paljastui tekoälyn luomukseksi – ”Tässä on jotain mikä ei tunnu oikealta”

Saksalainen valokuvaaja Boris Eldagsen sanoo halunneensa testata arvostetun kilpailun käytäntöjä ja herättää keskustelua tekoälyn roolista taiteessa.

Boris Eldagsenin tekoälyllä luotu kuva voitti Sony World photography kilpailussa 2023.

Valokuvapalkinnon voittanut teos The Electrician. Kuva: Boris Eldagsen

Saksalaistaiteilija Boris Eldagsen kieltäytyi vastaanottamasta arvostetun valokuvakilpailun Sony World Photography Awardsin palkintoa dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Eldagsen myönsi että hänen teoksensa The Electrician (suom. sähköasentaja) on tekoälyn luomus.

Eldagsen sanoo halunneensa testata arvostetun kilpailun käytäntöjä ja herättää keskustelua tekoälyn roolista taiteessa.

Hän itse suhtautuu asiaan kriittisesti.

– Tekoälyllä luotujen kuvien ei pitäisi kilpailla oikeiden valokuvien kanssa näistä palkinnoista. Ne ovat eri asioita – tekoälyllä luodut kuvat eivät ole valokuvia – enkä siksi halua vastaanottaa palkintoa, hän sanoi.

Boris Eldagsen osoittaa sormella valokuvaa.

Saksalaistaiteilija Boris Eldagsen. Kuva: Thomas Gerwers

Lausunnossaan Eldagsen myös sanoi, että tekoälyn luomassa kuvassa ”on jotain mikä ei tunnu oikealta”.

Kilpailun järjestäjien mukaan arvostettu taidevalokuvaaja Eldagsen oli kertonut hyödyntävänsä teoksessaan tekoälyä, mutta hän ei ollut kertonut koko teoksen olevan tekoälyllä luotu.

Järjestäjät perustelivat The Electrician -teoksen voittoa sanomalla sen olevan ”koskettava mustavalkoinen potretti kahdesta eri sukupolven naisesta, joka tuo mieleen 1940-luvun perhepotrettien visuaalisen ilmeen”.

Eldagsenin verkkosivuilla teos (siirryt toiseen palveluun) on kuitenkin osa laajempaa tekoälyn luomien ”väärien muistojen” kuvasarjaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Source Link yle.fi