Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b0fbccf9fce8073440014aace3c7c77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mestarilibero tekee suomalaista lajihistoriaa – kaudella on ollut raskas erityispiirre: ”Pari päivää eletään ihan zombina” – Uutisalue

Mestarilibero tekee suomalaista lajihistoriaa – kaudella on ollut raskas erityispiirre: ”Pari päivää eletään ihan zombina”

”Suomalaislibero voittaa mestaruuksia kuin Zlatan”, uutisoitiin lentopalloilija Roosa Koskelosta jo vuonna 2019.

Runsaat neljä vuotta myöhemmin mitalikaappi on täyttynyt entisestään, ja Euroopan huipulla viilettävä Koskelo saavuttaa tänään keskiviikkona uuden merkkipaalun urallaan.

Voitonnälkäisestä tähtiliberosta tulee kaikkien aikojen eniten Mestarien liigan otteluita pelannut suomalainen lentopalloilija, kun Stuttgart kohtaa puolivälierien toisessa osaottelussa Fenerbahcen.

Tällä hetkellä Koskelolla on tilillään 44 Mestarien liigan ottelua, mutta illan ottelun myötä hän ohittaa aiemmin listan piikkipaikkaa pitäneen Janne Heikkisen.

Vaikka 32-vuotias Koskelo on myös omien sanojensa mukaan voittanut ja kokenut paljon, arvottaa hän historiallisen ennätyksensä yhdeksi pitkän uran hienoimmista asioista.

– Tuli kyllä vähän yllätyksenä, mutta on tosi siistiä. Jotenkin jopa vähän ajattelin, että oho, vau! Siinä on niin kovia nimiä listalla. Kun olen ollut nuori, he ovat olleet ihan superstaroja, Koskelo hämmästelee.

”Niin järkyttävä meno, ettei koskaan ole ollut”

Loimaan Jankon kasvatti pelasi ensimmäisen kerran Mestarien liigaa vuonna 2014 LP Viestin riveissä. Hän kertoo muistavansa lähes jokaisesta ottelusta jotakin, koska maailman arvostetuimman seurakilpailun kamppailut tuntuvat niin erityisiltä.

– Kaikista hienoin muisto on viime viikon puolivälieräottelu. Olemme aiemminkin voittaneet isoja joukkueita, mutta siinä pelissä oli kaikki kohdallaan.

– Tunnelma oli uskomaton. Siellä oli 600 Fenerbahcen fania meidän hallissa, ja oli niin järkyttävä meno, ettei koskaan ole ollut.

Ensimmäisessä osaottelussa Stuttgart oli parempi erin 3–2. Voit katsoa ottelun huippuhetket täältä.

Voitto oli sensaatiomainen, sillä turkkilaisjoukkue liihotti 25 ottelun voittoputkessa, eikä ollut tällä kaudella hävinnyt Mestarien liigassa vielä erääkään. Fenerbahcen riveissä pelaa useita maailman valiopelaajia, kuten Turkin tähtihakkuri Melissa Vargas, joka ei tosin olkapäävamman jäljiltä ole tällä hetkellä täydessä pelikunnossa.

Turkkilaissikermä on kahtena edellisenä vuonna napannut pronssia, mutta Stuttgartille voitto puolivälierissä oli seurahistorian ensimmäinen.

Koskelo tietää, että keskiviikon ottelusta voi tulla haastava.

– Viime vuonna voitimme Fenerbahcen lohkovaiheessa kotona, mutta olimme vastaantulijoita vieraspelissä. Olemme altavastaajia, ja heillä on isommat paineet voittaa.

Otteluruuhka ei hellitä

Koskelolla on käynnissä jo kuudes peräkkäinen kausi Stuttgartissa, mutta saksalainen lentopallokulttuuri ällistyttää suomalaispelaajaa edelleen. Hänen on vaikeaa löytää sanoja kuvaillessaan otteluiden tunnelmaa.

– Se on ihan mieletöntä, varsinkin täällä Stuttgartissa. Halli on aina täynnä. En osaa verrata sitä mihinkään muuhun, se on vain niin siistiä, Koskelo hehkuttaa.

– Saksalaiset ovat kannattajina siinä mielessä vähän erilaisia suomalaisiin verrattuna, että koko peli kannustetaan läpeensä. Ja varsinkin, jos ollaan tappiolla tai peli ei kulje, niin kannustetaan vielä enemmän.

Roosa Koskelo kuvassa

Roosa Koskelo kertoo nauttivansa pelaamisesta enemmän kuin koskaan aiemmin. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Äänekästä menoa ei tule puuttumaan myöskään Istanbulista, jossa ratkeaa keskiviikkona Mestarien liigan välieräpaikka.

Tämän jälkeen Stuttgartia odottaa jo heti sunnuntaina seuraava suuri ottelu, kun se kohtaa Saksan cupin finaalissa Potsdamin. Loppuottelu pelataan Mannheimissa jäähallissa, 12 000 lentopallofanin ympäröimänä.

Koskelo on tottunut tiuhaan ottelutahtiin, mutta kuluva kausi on ollut poikkeuksellisen raskas. Pitkiä pelireissuja on ollut tavallista enemmän, ja jatkuva kuormitus rasittaa sekä fyysisesti että henkisesti.

– Olemme pelanneet koko kauden käytännössä samalla seitsikolla ja matkustaneet ihan hirveän määrän. Aika monta yötä on nukuttu bussissa, minkä jälkeen pari päivää eletään ihan zombina.

Tulevaisuus vielä auki

Alkukaudesta Koskelolla oli käynnistymisvaikeuksia, kun rustovaurioiden runtelema polvi vaivasi. Kaudesta olisi voinut tulla piinallinen selviytymistaistelu, mutta huippulibero selätti fyysiset haasteet ja löysi hyvän tasapainon harjoitteluun.

– Olen vihdoin ja viimein ymmärtänyt uran rajallisuuden. Polvivaivat ovat pakottaneet ottamaan iisimmin, mutta tällä hetkellä pelaan lähes urani parasta lentopalloa.

Roosa Koskelo kuvassa

Stuttgartin libero venyy huippusuorituksiin kovasta kuormituksesta huolimatta. Kuva: IMAGO/Pressefoto Baumann/ All Over Press

Koskelo on pelannut menestyksekkään uran ulkomailla, mutta Suomen maajoukkuepaidassa hänet on nähty vain harvakseltaan. Vuoden 2019 EM-kisajoukkueessa pelannut Koskelo on halunnut palautua kunnolla kuormittavien kausien jälkeen, jotta seuraava syksy alkaisi seurajoukkueessa mahdollisimman hyvistä lähtökohdista.

Viime kesänä Koskelo olisi ollut valmis päättämään maajoukkueuransa EM-kisoissa, mutta maajoukkueen päävalmentajalle Nikolas Buserille ei sopinut, että Koskelo hyppää mukaan kesän leirityksiin vasta heinäkuussa.

Nyt maajoukkuekuvioille on saatu lopullinen päätös.

– Muutama viikko sitten viestittelin päävalmentaja Buserin kanssa. Ilmoitin, että maajoukkuepelit on minun osaltani pelattu. Mutta hyvässä hengessä, päätökseen ei liittynyt draamaa, Koskelo kertoo.

Kysymys koko uran jatkosta vetää Roosa Koskelon kuitenkin mietteliääksi.

– Hankala sanoa, koska olin viime keväänä ja kesällä aika varma, että tämä olisi viimeinen vuoteni.

Kauden aikana ajatukset ovat ainakin osittain muuttuneet. Koskelo kiittää itseään siitä, että on malttanut jättää asian vielä auki. Tällä hetkellä uran jatko saa enemmän vihreää kuin punaista valoa.

– Olisihan se aika hullua lopettaa nyt, kun sujuu.

Roosa Koskelo kommentoi historiallista saavutustaan

Kuuntele tästä, miten Roosa Koskelo reagoi uuteen ennätykseensä.

Source Link yle.fi