Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f8b6750d7105d04d36506422ab3de778, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Metsäkatoa aiheuttavat tuotteet katoavat pian kaupoista EU-alueella – Uutisalue

Metsäkatoa aiheuttavat tuotteet katoavat pian kaupoista EU-alueella

Maa- ja metsätalousministeriö on kehottanut viivästyttämään rakennushankkeita, joissa rakentamisen voisi tulkita aiheuttavan metsäkatoa.

Elokapinan mielenosoittajia Berliinissä.

Elokapinan mielenosoittajat järjestivät Berliinissä mielenosoituksen, jossa kritisoitiin vauraiden suhteettoman suurta vaikutusta ilmastoon. Kuva: F Boillot/Shutterstock/All Over Press

Euroopan unionin alueella ei saa enää pian myydä tuotteita, jotka ovat aiheuttaneet metsäkatoa. Syynä on metsäkatoasetus, jonka hyväksymisen puolesta Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona selvin luvuin.

Uudet säännöt koskevat nautakarjaa, kaakaota, kahvia, palmuöljyä, soijaa, puuta, kumia, puuhiiltä ja painettuja paperituotteita.

Parlamentti antoi lopullisen hyväksyntänsä sääntelylle Strasbourgissa äänin 552 puolesta, 44 vastaan ja 43 tyhjää.

Kun myös jäsenmaat ovat hyväksyneet tekstin virallisesti, se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä ja astuu voimaan 20 päivää myöhemmin. Asetus sitoo jäsenmaita kaikkialla sellaisenaan, ja jäsenmaiden hyväksynnän osalta kyse on enää muodollisuudesta.

Suomessa huolta ovat kuitenkin aiheuttaneet nautatilojen laajennukset.

Nauta- tai lypsykarjatalouden rakennushankkeiden osalta on yhä epäselvää, katsotaanko niitä metsäkatoa aiheuttaviksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on suositellut epäselvän tilanteen takia viivästyttämään sellaisia nauta- ja lypsykarjatalouden rakennushankkeita, joissa rakentamisen voisi tulkita aiheuttavan metsäkatoa.

Ministeriö aikoo tarkastella suositustaan uudelleen viimeistään toukokuussa. Se on kertonut myös tiedottavansa asiasta viipymättä saatuaan lisätietoa asetuksen tulkinnasta.

Euroopan parlamentti kertoo tiedotteessaan, että Euroopan komissio luokittelee maat tai niiden osat matalan, keskimääräisen tai korkean riskin alueiksi 18 kuukauden kuluessa asetuksen voimaantulosta.

Matalan riskin maista peräisin oleviin tuotteisiin sovelletaan yksinkertaistettua huolellisuusmenettelyä, ja riskitaso vaikuttaa myös tarkastusten määrään.

Asetuksen rikkomisesta seuraavan sakon enimmäismäärän on oltava vähintään neljä prosenttia rikkojan vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta EU:ssa.

Asetukseen lisättiin lisävaatimuksena myös ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansojen oikeuksien huomioiminen.

Source Link yle.fi