Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_832cea52dbb31616f6171b7ce374ab31, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Michiganin kouluampujaa vastaan nostettiin murha- ja terrorismisyytteet: Kuinka monta kertaa tällaista pitää vielä tapahtua, syyttäjä kysyi – Uutisalue

Michiganin kouluampujaa vastaan nostettiin murha- ja terrorismisyytteet: Kuinka monta kertaa tällaista pitää vielä tapahtua, syyttäjä kysyi

Michiganissa Yhdysvalloissa neljä teini-ikäistä koulussa surmannut 15-vuotias poika on saanut syytteet murhista, murhayrityksistä ja terrorismirikoksesta.

Epäiltyä kohdeltiin syytteitä nostettaessa aikuisena. Poika hyökkäsi tiistaina Oxfordin pikkukaupungissa sijaitsevaan lukioon. Neljän kuolleen lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui.

Syyttäjän mukaan tutkinnassa on paljastunut paljon tietoja, jotka kertovat teon suunnitelmallisuudesta. Poika oli muun muassa kuvannut tekoa edeltävänä iltana videon, jossa hän puhui kouluampumisesta.

Teon epäiltyä motiivia ei kuitenkaan ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Syytetty toi kouluun käsiaseen tarkoituksenaan ampua mahdollisimman monta oppilasta, apulaissyyttäjä Marc Keast sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Oikeudessa pojan edustaja kiisti syytteet. Syytetty lähetettiin nuorisovankilaan.

AP:n haastattelemien asiantuntijoiden tiedossa ei ollut, että kouluampumisista olisi Yhdysvalloissa nostettu aikaisemmin terrorismisyytettä.

Vanhemmille soitettiin koulusta vain tunteja ennen ampumista

Pojalla oli ollut koulussa ongelmia. Pojan vanhemmat oli kutsuttu kouluun keskustelemaan tämän käytöksestä tiistaina.

Poika oli kuitenkin jäänyt kouluun, ja hän aloitti ampumisen vain tunteja vanhemmille soitetun puhelun jälkeen.

Poliisi tai syyttäjät eivät ole kertoneet tarkempaa syytä sille, miksi koulussa oli huolestuttu pojan käytöksestä ennen ampumista.

Syyttäjän mukaan poika ampui oppilaita koulun käytävillä puoliautomaattiaseella. Kiinniottotilanteessa hänellä oli jäljellä 18 ammusta.

Pojan isä oli ostanut aseen edellisellä viikolla. Syyttäjä harkitsee syytteitä vanhempia vastaan aseeseen liittyen.

Syyttäjä vaati aselakien kiristämistä

Toimittajille oikeuskäsittelyn yhteydessä puhunut syyttäjä Karen McDonald vaati aselakien kiristämistä Yhdysvalloissa.

– Kuinka monta kertaa tällaista pitää vielä tapahtua, hän kysyi.

McDonald totesi, että myös ilman vammoja selvinneet oppilaat ja heidän vanhempansa ovat uhreja.

– Ajatelkaa niitä lapsia, jotka juoksivat pakoon ja piiloutuivat pulpettien alle. Ajatelkaa niitä lapsia, jotka ovat nyt kotona eivätkä uskalla enää mennä kouluun, McDonald sanoi.

– Myös he ovat uhreja, samoin heidän vanhempansa ja koko yhteisö. Terrorismisyyte viittaa siihen.

Michiganin osavaltion lainsäädännössä kouluampumisia voidaan pitää terroritekoina.

Uhrit olivat 14–17 -vuotiaita. Kolme haavoittunutta oli vielä eilen sairaalahoidossa, heistä yksi oli kriittisessä tilassa.

Michiganin kouluampuminen oli uutistoimisto AP:n mukaan tuhoisin Yhdysvalloissa kolmeen vuoteen.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi