Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e761d80a85aaf320d943f11e2cca5ced, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mihail Gorbatshov on kuollut – rankka ryöpytys alkoi Venäjällä heti – Uutisalue

Mihail Gorbatshov on kuollut – rankka ryöpytys alkoi Venäjällä heti

Venäjän mediassa käynnistyi välittömästi Mihail Gorbatshovin ankara arvostelu heti sen jälkeen, kun hänen kuolinuutisensa oli tullut tiistai-iltana.

Valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti muistutti nekrologissaan vanhasta sanonnasta, jonka mukaan tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

– Mihail Gorbatshov kelpaa esimerkiksi siitä, että kansallisen johtajan hyvät aikomukset voivat aiheuttaa maanpäällisen helvetin kokonaiselle maalle, Ria Novosti kuvailee Irina Alksnisin kirjoittamassa artikkelissa.

Mihail Gorbatshov kuoli 91-vuotiaana.

Venäjällä Gorbatshovin suurimmaksi virheeksi lasketaan se, että hän ei pystynyt estämään Neuvostoliiton hajoamista. Nykyisin vallalla olevan käsityksen mukaan Gorbatshovin olisi pitänyt tehdä jotain uudistuksia, mutta tärkeintä olisi ollut suurvallan olemassaolon säilyttäminen.

– Gorbatshov oli elämänsä loppuun asti kansalaisten suuren osan polttavan vihan kohteena. He pitivät häntä pääsyyllisenä siihen, mitä heidän oli kestettävä. Vastuu tuhotusta maasta, 1990-luvun kauhuista, miljoonista ihmishengistä, jotka menetettiin sisällissodissa, etnisissä puhdistuksissa, terrori-iskuissa ja rikollisjoukkojen välienselvittelyissä sekä vastuu miljoonista syntymättömistä ihmishengistä, artikkelissa syytetään.

Ukrainan muuttuminen natsien pesäksi todistaa siitä, että yli kolmekymmentä vuotta sitten vauhtiin päästetty vauhtipyörä jatkaa kulkuaan.

Lue lisää: Mihail Gorbatshov on kuollut

Ria Novosti kytkee artikkelissaan Gorbatshovin syyksi myös nykyiset tapahtumat Ukrainassa ja sen, miksi Venäjän täytyy olla siellä nyt harjoittamassa ”sotilaallista erikoisoperaatiotaan”.

– Ukrainan muuttuminen natsien pesäksi todistaa siitä, että yli kolmekymmentä vuotta sitten vauhtiin päästetty vauhtipyörä jatkaa kulkuaan. Venäjän on pakko, ja Venäjällä on velvollisuus, se pysäyttää – ja Venäjä pysäyttää sen, kirjoituksessa vannotaan.

Gorbatshov kuvattuna vuonna 2019.

Ria Novostin artikkelin mukaan Gorbatshov eli pitkän elämän ja ehti nähdä, kuinka nykyinen Venäjä korjasi hänen politiikkansa aiheuttamia kärsimyksiä.

– Voi vain arvella, tekikö Neuvostoliiton ainoaksi jäänyt presidentti tästä itselleen joitakin johtopäätöksiä. Mutta se ei ole enää niin tärkeää. Tärkeintä on, että me olemme itse ottaneet opiksi koetusta, kirjoituksessa lukee.

Vallassa olleet eivät halunneet uhreja, eivätkä niitä halunneet tavalliset ihmiset. Vaan he halusivat suomalaisia kenkiä ja japanilaisia televisioita.

Lue lisää: Venäjän media: Gorbatshov oli dialyysi­hoidossa – laihtui ainakin 30 kiloa ja vietti loppu­ajat Kremlin sairaalassa

Kremlin-mielinen äärikonservatiivinen Tsargrad-sivusto kirjoittaa, että Gorbatshovin tilalla olisi pitänyt olla jokin ”todellinen patriootti” ja valtiomies.

– (Olisi tarvittu) ihmistä, joka olisi ymmärtänyt, että ”vapaus” on pelkästään työläisten petkuttamista ja keino nostaa heidät taistelemaan omaa maataan vastaan, Tsargrad siteeraa politiikantutkijana ja toimittajana tunnettua Andrei Perlaa.

Perlan mukaan Neuvostoliitto olisi tarvinnut tuolloin myös johtajaa, joka olisi ymmärtänyt, että monien ihmisten pitää uhrautua oman valtionsa edun vuoksi.

– Mutta vallassa olleet eivät halunneet uhreja, eivätkä niitä halunneet tavalliset ihmiset. Vaan he halusivat suomalaisia kenkiä ja japanilaisia televisioita, Perla kuvailee.

– He ottivat mitä halusivat ja maksoivat sen hinnan, minkä he luulivat voivansa siitä maksaa. Kokonaisen maan.

Tsargradin kirjoituksessa annetaan ymmärtää, että toimituksella olisi paljon muutakin kritiikkiä Gorbatshovia kohtaan kerrottavanaan, mutta hänen poismenostaan on vielä liian vähän aikaa sen kaiken kertomiseen.

– Kuolleista puhutaan joko hyvää tai ei mitään. Siksi me vaikenemme, artikkelin loppulauseessa sanotaan.

Nykyinen Ukraina ja se, mitä nyt tapahtuu sen maan itäosissa, on Gorbatshovin toimien seurausta.

Lue lisää: Mihail Gorbatshovin kuolema kerää kunnioittavia reaktioita maailman johtajilta: ”Luotettu ja arvostettu johtaja”

Pietarin trollitehtaan propagandauutistoimisto Fan on haastatellut Venäjän valtiollisen RT-kanavan toimittajaa Konstantin Pridybailoa, joka kertoo Gorbatshovin jäävän Venäjän historiaan kielteisenä henkilönä.

Gorbatshovia syytetään Venäjällä paitsi Neuvostoliiton hajottamisesta niin myös siitä, että maailmasta tuli sen jälkeen ”yksinapainen” eli Yhdysvaltain hallitsema.

– Hän oli yksi niistä, jotka loivat maailman, joka juuri nyt parhaillaan muuttuu ja kuolee. Se on läntinen maailma, yksinapainen maailma, jonka johdossa oli yksi imperiumi, ja se ei valitettavasti ollut Venäjä, Pridybailo sanoo artikkelissa.

Gorbatshovia syytetään Venäjällä paitsi Neuvostoliiton hajottamisesta niin myös siitä, että maailmasta tuli sen jälkeen ”yksinapainen” eli Yhdysvaltain hallitsema.

Pridybailon mukaan Neuvostoliiton hajoaminen olisi ollut estettävissä, jos Gorbatshovin tilalla olisi ollut toisenlainen johtaja. Kirjoituksessa ei suoraan sanota, että Gorbatshovin tilalla olisi pitänyt olla Putin – mutta vihjaus siihen suuntaan annetaan.

– Vladimir Putin vastasi kerran erään toimittajan kysymykseen lehdistötilaisuudessa kertomalla, mitä hän olisi tehnyt Gorbatshovin asemassa vuonna 1991. Kyllä, hän olisi tehnyt demokraattisia uudistuksia ja maan talousjärjestelmän kehitystä olisi pitänyt muuttaa, mutta ei olisi saanut menettää maan yhtenäisyyttä eikä antaa sen hajota useisiin pieniin osiin, Pridybailo sanoo artikkelissa.

Artikkeli päättyy väitteeseen, jonka mukaan Ukrainan nykyiset tapahtumat ovat suoraa seurausta Gorbatshovin virheistä.

– Nykyinen Ukraina ja se, mitä nyt tapahtuu sen maan itäosissa, on Gorbatshovin toimien seurausta.

Source Link is.fi