Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0647a21e3d9a8a5cd52a3fb640a7c007, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mikä gazalaiseen sairaalaan oikein iski? Näin asian­tuntijat arvioivat – Uutisalue

Mikä gazalaiseen sairaalaan oikein iski? Näin asian­tuntijat arvioivat

Sosiaalisessa mediassa julkaistut videot näyttäisivät viittaavan siihen, että al-Ahlin kristilliseen sairaalaan tiistaina osunut ammus laukaistiin Gazan kaistaleelta.

Hamas syyttää Israelia iskusta, jossa sadat ihmiset menettivät henkensä Gazan kaistaleen keski­osassa sijaitsevassa al-Ahlin sairaalassa tiistaina.

Murhenäytelmä on aiheuttanut laajaa järkytystä ja sotkenut muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin suunnitelmat tavata arabijohtajia keskiviikkona alkavan Lähi-idän-vierailunsa aikana.

Israel puolestaan kiistää syytökset jyrkästi ja julkaisee sosiaalisessa mediassa todistus­aineistoa, jonka mukaan tuhoisan räjähdyksen aiheutti terroristijärjestö Islamilaisen Jihadin epä­onnistunut raketti-isku.

Lue lisää: Suora lähetys: Biden saapui Israeliin – jännitteet korkealla sairaala­iskun vuoksi

Vastakkain on siis kaksi täysin erilaista näkemystä murhenäytelmästä.

Asiantuntijat ovat kommentoineet tapahtumia puutteellisten tietojen perusteella viestipalvelu X:ssä. Räjähdyksen syyn arviointia vaikeuttaa se, että sairaalaan osui pimeään vuorokauden­aikaan. Mahdollisen ammuksen lento ei sen vuoksi ole tallentunut julkisuudessa esitettyihin video­kuviin.

Arvostetun brittiläisen Rusi-tutkimuslaitoksen professorin Justin Bronkin arvion mukaan räjähdys ei näyttäisi aiheutuneen Israelin ilma­iskuissa tyypillisesti käyttämistä 450 kilon ja 900 kilon täsmäpommista. Nämä pommit ovat vapaasti putoavia, ja ne ohjautuvat maaliinsa pyrstöön sijoitettujen siivekkeiden avulla.

”Kuulostaa siltä, että ammus on lentänyt oman moottorinsa voimalla, ja ruudut näkyvästä räjähdyksestä näyttävät suurelta poltto­ainepalolta pikemminkin kuin räjähdysaineen detonaatiolta”, Bronk kirjoittaa X:ssä.

Bronk on erikoistunut sotilas­ilmailuun ja aseteknologiaan. Hän korostaa sitä, että arvio on alustava ja se perustuu ensimmäiseen vaikutelmaan käytettävissä olevasta videosta.

Israelin puolustusvoimien julkaisemalla lennokkivideolla ei näy, että räjähdys olisi repinyt kraatterin tai aiheuttanut vaurioita viereisille rakennuksille. Useat kommentoijat tulkitsivat kraatterin puuttumisen viittaavan pintaräjähdykseen, ei täsmäpommin iskuun.

Ohikulkijan kuvaamalla videolla näkyy suuri tulipallo mutta ei räjähdyksen ilmaan heittämää maa-ainesta ja rojua – tyypillisiä lentopommin osuman tunnusmerkkejä.

Israelin puolustusvoimien edustaja, kontra-amiraali Daniel Hagarin lausunto iskusta julkaistiin IDF:n YouTube-kanavalla:

Tulkintoja hämmensi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun avustajan Hananya Naftalin twiitti, jonka mukaan Israelin ilmavoimat olisi iskenyt ”Hamasin terroristien tukikohtaan Gazassa sijaitsevan sairaalan sisällä”. Naftali poisti twiittinsä nopeasti, mutta se ehti jo herättää laajaa huomiota. Näin hän selitti twiittiä myöhemmin:

”Aiemmin tänään jaoin Reutersin julkaiseman raportin, jossa virheellisesti väitettiin Israelin iskeneen sairaalaan Gazassa. Jaoin tämän tiedon erehdyksessä. Viittasin sillä Hamasin rutiinin­omaiseen käytäntöön sijoittaa asevarastoja ja terroristista toimintaa sairaaloihin. Pyydän anteeksi virhettäni.”

Avoimen tiedustelun lähteisiin perustuva Geoconfirmed-tili jakoi alun perin uutiskanava al-Jazeeralla näytetyn videon, joka kirjoittajan mukaan kuvaa palestiinalaisten laukaisemaa ammusta. Tulkinnan mukaan ammus räjähtää ilmassa, ja yksi sen kappaleista putoaa al-Ahli-sairaalan pihamaalle.

Samankaltaiseen tapahtumaketjuun viittaa puolustus­asioihin erikoistuneen The Times of Israel -lehden toimittajan Emmanuel Fabianin jakama valvontakameravideo, joka näyttää Gazasta laukaistun rakettisalvon. Laukaisun jälkeen maan pinnalla näkyy valtava räjähdys.

Ammuksen tai sen kappaleiden osuminen sairaalassa olleeseen polttoaine- tai kaasuvarastoon voisi selittää tuhoisan räjähdyksen ja sen nostattaman tulipallon. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä keskiviikko­aamuna saatu.

Source Link is.fi