Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2f6f3426a5cd471748ae7fd1011ffe74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miljoonat suomalaiset asuvat taloissa, joissa energian säästö ei näy isosti omassa sähkölaskussa – Uutisalue

Miljoonat suomalaiset asuvat taloissa, joissa energian säästö ei näy isosti omassa sähkölaskussa

Kaukolämmitys on ylivoimaisesti yleisin lämmitysmuoto, sillä noin kolme miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmitetyissä taloissa. Ovatko ne paremmin ’turvassa’ sähkön hintamyllerrykseltä ja voiko niissä edes säästää, kun isoin vaikutus on kuitenkin lämmityksellä?

– Paljon puhutaan yksittäisen ihmisen toimista. ’Käy vähemmän suihkussa’ ja ’pudota huonelämpöä’. Näen tämän jopa vähän ihmisten kiusaamisena kuin todellisena säästötekona, LVI-asiantuntija, yrittäjä Arto Kemppainen heittää.

Arto Kemppainen on kirjoittanut kirjankin energiatehokkaista lämmitysratkaisuista.

Kemppainen perustelee kärjekästä kantaansa sillä, että säästövinkit sopivat omakotitaloasukkaille ja erityisesti suorasähkölämmitteisiin kiinteistöihin. Kaukolämmitteisessä kiinteistössä eniten vaikutusta saadaan lämmitysjärjestelmän kunnossapidolla ja uudistuksilla.

Kaukolämpö syntyy sähköä ja lämpöä tuottavissa voimalaitoksissa tai lämpökeskuksissa, joista lämpö siirtyy kuumana vetenä tai höyrynä putkia pitkin kiinteistöjen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen.

– Kokemuspohjaisesti voin sanoa, että hyvin monessa kiinteistössä lämmitysjärjestelmä on rempallaan, Kemppainen kertoo.

Järjestelmä on vanhentunut, tai epätasapainossa, jolloin se lämmittää liikaa herkästi, kun lämmön säätö pelaa kylmimmän asunnon mukaan. Venttiilit ovat usein vanhentuneita. Kaukolämpökeskuksen automatiikka kannattaisi päivittää, vaikka ei vaihtaisi keskusta.

Kun aiemmin kaukolämmön menoveden lämpötila määräytyi ulkoilman lämpötilan mukaan, nykyaikainen automatiikka ottaa huomioon lämpötilan vaihtelut, säätiedot, huonelämmön, rakennuksen massan ja optimoi niiden avulla menoveden lämpötilan.

Nykyään asuntojen huoneisiin voidaan laittaa lämpötila-anturit, jotka toimivat langattomasti. Yksittäisen huoneiston niin kutsutuilla älytermostaateilla voi vaikka alentaa lämpötilaa iltakymmenen jälkeen, nostaa aamulla ja laskea taas päiväksi.

Asukkaankin valinnoilla väliä

Energia-asiantuntija Sami Seuna Ekokumppaneista vahvistaa, että varsinkin isoissa kaukolämmön taloyhtiöissä yhden ihmisen toimet vaikuttavat kieltämättä vähänlaisesti.

Myös asuntokohtaista termostaattien säätövaraa on nykyään yleensä melko vähän. Jos taas koko talossa yhteisesti sovitaan toimista, energiakustannuksia saa tuntuvastikin tiputettua.

Kaukolämpöasukkaan kannattaa silti pihistellä sähkölaitteiden käytössä. Suurin vaikutus omaan sähkölaskuun on niin kutsuttu mukavuuslattialämmitys. Se voi toimia joko taloyhtiön tai osakkaan omaan sähkönkulutukseen yhdistettynä.

– Viimeksi mainittu on tullut kyllä osakkaalle tuta jo aiemmin, jos yhtään seuraa sähkölaskujaan, Kemppainen sanoo.

Energiateollisuudesta kehotetaan säästämään, vaikka asuisi kaukolämpötalossa.

– Kun asukkaat säästävät, taloyhtiön energiankäyttö pienenee ja sitä kautta energialasku. Isommassa kuvassa kaukolämmön tuotantoon tarvitaan vähemmän polttoaineita ja sähköä, Sirpa Leino, Energiateollisuuden asiantuntija sanoo.

Kulutuspiikkien tasaaminen on tulevan talven tärkein tavoite, jotta sähkökatkoksilta vältytään. Kaukolämpöyhtiö voi omilla toimillaan osallistua sähkön kysyntähuipun leikkaamiseen, mutta asiakkaan osallistuminen kulutuspiikkien ei ole ihan yksinkertaista.

Kaukolämpöyhtiö itse voi sen sijaan optimoida sähköntuotantoa otollisimpaan aikaan ja varastoida lämpöä myöhempää tarvetta varten.

Jotkut yhtiöt tarjoavat myös kaukolämpöasiakkaille kulutusjoustoja kuten sähkössä. Kalleimmalla tunnilla voi olla vaikkapa tunnin lämpökatko. Tällaista voisivat isännöitsijät ehdottaa nykyistä enemmän jos sitä alueella vain on saatavilla, Seuna sanoo.

Hinnankorotukset maltillisia – Helsinki poikkeus

Kaukolämmön hintaan vaikuttaa asuinalue eli se, millä kaukolämpöä tuotetaan. Jos kaukolämpöä tuotetaan paljon maakaasulla ja kivihiilellä, kuten Helsingissä, hinta varmasti nousee, kuten Helen kertoikin keskiviikkona.

Jos taas kaukolämmön tuotanto on jäte tai puuperäiset aineet, hintakorotusten pitäisi olla maltillisia tai niitä ei ehkä tule ollenkaan. Esimerkiksi Kuopiossa yli puolet kaukolämmöstä syntyy biopolttoaineilla, Vantaa polttaa roskia.

Kuluttaja voi katsoa oman alueensa tuotannon tietoja klpaastolaskuri.fi -sivustolta, jota kaukolämpöyhtiöt ylläpitävät.

Kaukolämpöä tehdään – tai tehtiin ainakin alhaisilla sähkön hinnoilla myös sähkön avulla. Venäjältä tuotujen energiajakeiden korvaaminen muilla polttoaineilla on luonut niukkuutta ja vaikuttanut polttoaineiden hintatasoon.

– Kaukolämmön hinta ei siis ole erillään muusta energiamarkkinasta, mutta vaikutukset hintaan ovat maltillisempia ja yrityskohtaisia. Yleisesti voi sanoa, että myös kaukolämmön osalta on paineita hinnan korotuksiin, mutta ne eivät ole läheskään samassa mittaluokassa kuin sähkössä, Leino sanoo.

■ Vaikuttavia säästökeinoja on sopia lämmön pudottamisesta taloyhtiössä.

■ Kaikki voivat säästää käyttämällä vähemmän lämmintä vettä.

■ Muita keinoja: älä aseta huonekaluja tai verhoja pattereiden eteen, lämmityskaudella tuuleta nopeasti, tarkista ikkunoiden ja ovien tiiviys.

■ Älä käytä liesituuletinta turhaan, jos se imee lämpimän ilman ulos.

■ Kun lähtee kotoa pois pidemmäksi ajaksi kannattaa säätää patteritermostaatit pienemmälle.

■ Joissakin kaukolämmitetyissä kodeissa voi olla myös sähköisiä lattialämmityksiä märkätiloissa. Ne kannattaa säätää niin, että ne ovat toiminnassa vain ennen ja jälkeen suihkun.

■ Mikäli huoneiston ikkunoissa on korvausilmaventtiilit, ne kannattaa laittaa kylmällä talviasentoon.

■ Samat periaatteet pätevät myös kaukolämpötaloissa kuin yleisestikin.

Lähde: Energiateollisuus

Source Link is.fi