Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7c643d102dd2991ef3e52822fe7faa6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ministerin lentokone kulki lähellä Kaliningradia – GPS-yhteydet estettiin | Verkkouutiset – Uutisalue

Ministerin lentokone kulki lähellä Kaliningradia – GPS-yhteydet estettiin | Verkkouutiset

Venäjän väitetään häirinneen tarkoituksella Britannian puolustusministeri Grant Shappsin lentokoneen GPS-paikannussignaalia Puolaan suuntautuneen matkan aikana.

Telegraph-lehden mukaan Shapps matkusti Britannian ilmavoimien (RAF) Envoy-nimellä tunnetulla Dassault 900LX -suihkukoneella Masurian alueelle, joka sijaitsee Kaliningradin eteläpuolella ja lähellä Valko-Venäjän vastaista rajaa.

Matkan tarkoituksena oli vierailla brittijoukkojen luona paikallisessa sotilastukikohdassa. Lentäjät menettivät yllättäen GPS-signaalin kokonaan.

Lentokone oli tapahtumahetkellä keskiviikkoaamuna Kaliningradin edustalla. Paluulennolla GPS:n toiminta ja lentokoneen muut verkkoyhteydet estettiin 30 minuutin ajaksi.

Telegraph-lehden haastattelema puolustushallinnon lähde sanoo, että häirintä ”liittyi suoraan Vladimir Putiniin, Ukrainan sotaan ja Kaliningradin alueeseen liittyviin tekijöihin”.

Britannian mukaan häirintä ei vaarantanut puolustusministerin turvallisuutta. Lentäjillä on varasuunnitelmia vastaavien tilanteiden varalta, joten kohteeseen voidaan navigoida muilla tavoin.

– Vaikka RAF on hyvin varautunut tällaiseen, asettaa toiminta silti tarpeettomia riskejä siviililentokoneille ja voi sitä kautta vaarantaa ihmishenkiä. Venäjän vastuutonta toimintaa ei voi perustella mitenkään, lähde sanoo.

Venäjän GPS-häirinnästä on kerrottu kuluvan vuoden aikana Suomessa, Norjassa ja Puolassa.