Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ccf4af8b5b0345d67315af4d0076eafd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yksi suosittu käyttötavara kasvoi hurjasti EU:n vaarallisten tuotteiden ilmoituksissa – Uutisalue

Yksi suosittu käyttötavara kasvoi hurjasti EU:n vaarallisten tuotteiden ilmoituksissa

Ilmoitettujen tuotteiden kokonaismäärä oli suurempi kuin koskaan ennen.

Vaaralliseksi todettujen tuotteiden kokonaismäärä lisääntyi EU:ssa viime vuonna yli tuhannella edellisvuodesta. Määrä oli suurempi kuin koskaan ennen.

Ilmoitusmäärän nousu johtuu suurelta osin kosmetiikkatuotteista. Kosmetiikka oli ensimmäistä kertaa yleisin tuotekategoria, sillä sen osuus oli yli 30 prosenttia kaikista ilmoituksista.

Useista kosmetiikkatuotteista löytyi kiellettyä BMHCA:ta, jota kutsutaan myös nimellä Lilial. Sen käyttö kosmetiikassa on kielletty jo maaliskuussa 2022, koska se on lisääntymiselle haitallinen aine.

Kosmetiikkatuotteisiin ei saa sisältyä syöpävaarallisia, lisääntymiselle haitallisia tai perimää vaurioittavia aineita. Kosmetiikasta ilmoituksia tekivät etenkin Italia ja Unkari.

Lilialia löytyi myös Suomesta.

– Vuonna 2023 Suomen markkinoilta löydettiin 11 lilialia sisältävää kosmetiikkatuotetta muiden maiden tekemien Safety Gate -ilmoitusten perusteella. Lilialia löytyi esimerkiksi erilaisista tuoksuista, kuten parfyymeista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori tiedotteessa.

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään tehtiin viime vuonna yhteensä 3 412 ilmoitusta.

Kosmetiikan jälkeen yleisimmät tuotekategoriat EU:n viime vuoden ilmoituksissa olivat lelut, moottoriajoneuvot ja sähkölaitteet.

Suomi teki EU:n järjestelmään 80 ilmoitusta. Ne koskivat esimerkiksi leluja, sähkölaitteita ja koneita.

Suomen ilmoituksissa yleisin oli kemiallinen riski, kuten leluista löytyneet ftalaatit ja hiuspinneistä liuennut nikkeli.

Kootut tiedot vaarallisista tuotteista julkaistaan Safety Gaten julkisilla verkkosivuilla, joita kuluttajat ja yritykset voivat seurata.

Lue lisää: 24 sähkö­laitetta sai myynti­kiellon Suomessa viime vuonna – näissä laitteissa oli eniten vikoja

Source Link is.fi