Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_03c57b0935c716b9ad9cbae345af1f09, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mitä Pikkuhuuhkajat voi oppia edellisestä ihmeestä? Timo Furuholm muistaa elävästi paineen, joka purkautui karjaisuun: ”V***u mä oon hyvä!” – Uutisalue

Mitä Pikkuhuuhkajat voi oppia edellisestä ihmeestä? Timo Furuholm muistaa elävästi paineen, joka purkautui karjaisuun: ”V***u mä oon hyvä!”

Turun Kupittaan jalkapallostadion kuohui jännityksen vallassa lokakuun illassa vuonna 2008. Suomen alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkue oli kammennut itsensä kaksiosaisessa EM-jatkokarsintaotteluparissa Itävaltaa vastaan rangaistuspotkukilpailuun. Voittaja menisi vuoden 2009 Ruotsin EM-lopputurnaukseen.

21-vuotias Suomen hyökkääjä Timo Furuholm jännitti. Porilainen oli upottanut aiemman päivän harjoituksissa kolme maalia rangaistuspotkuista sisään. Pikkuhuuhkajia valmentanut Markku Kanerva pani Furuholmin Suomen viidenneksi vetäjäksi, ratkaisijan paikalle.

Turun Interin hyökkääjä ei lopulta päässyt yrittämään. Suomen kenttäpelaajat osoittivat kylmäverisyytensä, kun jokainen kolmikosta kolmikko Tim Sparv, Joni Aho ja Aleksander Kokko teki maalin.

Voiton varmisti Pikkuhuuhkajien maalivahti Tomi Maanoja. Espoon Hongan isokokoinen veräjänvartija torjui ensimmäisenä Marko Stankovicin yläkulmalaukauksen. Voitto varmistui, kun Maanoja pysäytti Michael Madlin maalin keskelle suunnatun vedon. Maanojan tuuletukset ja Stankovic-torjunnan jälkeen tullut spontaani huuto nousivat välittömästi suomalaisen jalkapallon kansantarustoon.

– V*u mä oon hyvä! Maanoja karjui.

– Se oli siihenastisen urani maagisin jalkapalloilta, nykyinen Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Furuholm, 34, muistelee.

– Muistan, että paikalla oli paljon väkeä ja Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat pitivät ääntä. Ja sen muistan erityisesti, kuinka piinaavaa se oman vuoroni odotus oli. Se kaikki paine poistui, kun ”Psyko” Maanoja, otti tarvittavan pilkun kiinni.

Suomi meni tuolloin kisoihin. Nyt nykyisellä U21-ikäryhmällä on mahdollisuus edetä ensi kesänä Romaniassa ja Georgiassa pelattavaan lopputurnaukseen.

Suomi kohtaa perjantaina kello 18.00 Norjan viimeisessä karsintaottelussaan. Sattumalta jatkokarsintapaikan ratkaiseva peli pelataan taas Turun Kupittaalla.

Harmaapaitainen maalivahti torjuu jalkapallon.
Tämä torjunta painui historiaan: Tomi Maanoja nappaa Itävallan Marko Stankovicin pilkkuvedon yläkulmasta.Lehtikuva

”Hänellä on kaikki ominaisuudet mitä minulla ei koskaan ole ollut”

Suomen alle 21-vuotiaden maajoukkueen ydinpalasiin kuuluvalla Oliver Antmanilla on kertoa selvät syyt, miksi suomalaisen jalkapalloväen pitäisi hänen mielestään ehdottomasti saapua taas Kupittaalle katsomaan Pikkuhuuhkajia ja ratkaisupeliä.

– Meillä on paljon mielenkiintoisia pelaajia, pelaamme viihdyttävää jalkapalloa ja emme pelkää yrittää ratkaisuja hyökkäyspäässä. Sanoisin, ettemme ole ”normaali suomalainen joukkue”, vaan teemme paljon erilaisia asioita, Antman luettelee Yle Urheilulle.

– Ykkössyy on tietenkin se, että meillä on mahdollisuus tehdä historiaa ja voitamme tuon pelin, Antman sanoo vakaasti.

Monet Suomen avainpelaajan kertomista asioista on erittäin helppo allekirjoittaa. Siinä missä useita tulevia A-maajoukkuepelaajia sisältänyt vuoden 2008 Pikkuhuuhkajat nojasi paljon Kanervan myöhemmin Huuhkajissa esiin tuomaan yhteispeliin ja puolustamiseen, on nykyinen joukkue erilainen.

Juha Malisen päävalmentama ryhmä on myös yhtenäinen, mutta sillä on useita ääritaitavia yksilöitä, jotka ratkovat pelejä yhdessä hyökkäystaidoillaan. Suomi prässää korkealta ja kovaa, sekä tekee hurjasti töitä.

Timo Furuholm kehuu myös nyky-Pikkuhuuhkajien hyökkääviä pelaajia.

– Minun on pakko nostaa ensimmäisenä esiin Naatan Skyttä. Itse sain jo syksyllä 2019 ensimmäisen opetukseni siitä, miten hyvä hän on. Pelasimme Interin kanssa Tampereen Ilvestä vastaan. Minua jopa ärsytti vähän, että sellainen nuori poika tuli, laittoi palloa meidän keskikenttäpelaajiemme längeistä ja uunotti meidän toppareitamme, Furuholm kertoo naureskellen.

-
Timo Furuholm (sinimustassa Interin paidassa) kohtasi Naatan Skytän (vasemmalla) Veikkausliigassa ennen uransa päättymistä. Kuvassa palloon liukuu Diogo Tomas.All Over Press

Skyttä on vasenjalkainen Suomen keskikentän moottori, jonka monipuolinen syöttövalikoima ja maalintekotaito ovat Suomelle arvokkaita. Furuholmin kohdattuaan hän on sitemmin siirtynyt Ranskaan Toulouse FC:hen, joka pelaa ensi kaudella pääsarja Ligue 1:ssä. Yle Urheilun asiantuntija kuvailee Skytän pelaamista ”uskomattoman sulavaksi”.

– Minun on helppo kadehtia häntä, hänellä on kaikki ominaisuudet mitä minulla ei koskaan ole ollut, Furuholm jatkaa.

Epätyypillisiä suomalaispelaajia?

Skytän lisäksi joukkueesta nousevat hyökkäyspelaamisessa esiin erityisesti laitureina pelaavat Antman ja Daniel Håkans. FC Nordsjällandin ja Seinäjoen Jalkapallokerhon keskikenttäpelaajat haastavat yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa rohkeasti vastustajaansa sekä pyrkivät tekopaikoille.

– Håkans on myös säväyttänyt minua aikaisemmin. Esimerkiksi hän, Skyttä ja Antman ovat uuden suomalaisen pelaajasukupolven tyyppejä. Voisi ajatella, että he ovat epätyypillisiä suomalaisiksi, mutta nykyisin nuoret ovat paljon valmiimpia. He ovat kypsempiä ja taitavempia jo tuossa iässä, Furuholm arvioi.

Ennen kaikkea Suomen innokkaita hyökkääviä pelaajia palvelee päävalmentaja Malisen tuki. Pelaajat ovat kertoneet, että Malinen on kehottanut vahvasti heitä käyttämään taitojaan joukkueen eteen.

– Juha on jatkuvasti sanonut meille, ettei sillä ole väliä, jos menetät pallon ylhäällä haastaessasi vastustajaa. Hän kannustaa meitä siinä, että jos koemme pääsevämme vastustajastamme ohi, niin voimme ottaa sen yhdellä vastaan yhtä -tilanteen, Oliver Antman avaa.

-
Oliver Antman (pallon kanssa) kuuluu Suomen alle 21-vuotiaiden avainpelaajiin.Getty Images

– Pidän hänessä siitä, että hän tukee meitä ja haluaa että yritämme jotain yllättävää. Meillä on tässä joukkueessa niin paljon nopeutta ja taitoa, niin on hienoa, että meillä on vapaus yrittää yhdessä ja yksin. Siksi tulos on ollut tällainen, mitä viimeisimmissä otteluissa.

Viimeisimmissä otteluissa kaikki kolme edellä mainittua pelaajaa onnistui myös maalinteossa, kun Suomi otti elintärkeät voitot Itävallasta ja Azerbaidzanista.

Furuholm nostaa hattua Malisen kyvylle luoda pelaajille otollinen ilmapiiri, jossa he saavat itsestään kaiken irti.

– Tällä tavoin kaikki antavat joukkueelle maksiminsa. Kaikki tulevat todella uhrautuvasti alas puolustamaan ja tekevät sen hyvin. Juha Malista ei pidetä kaikista pelitavallisesti moderneimpana valmentajana, mutta hänellä on erinomaiset ominaisuudet pelaajien henkipuolen suhteen. Ne voivatkin tällaisessa paikassa nousta arvoon arvaamattomaan, hän arvioi.

Painetilanteita ei tarvitse hävitä kahdesti

Furuholmilla onkin varsin yhdenmukainen kokemus nykyisten nuorten kokemasta painepaikasta. Vain voitto riittää Suomelle perjantaina, kuiten vuonna 2008.

Asiantuntija itse sai kokea jännityksen pisimmän kaavan kautta. Furuholm kertoo myös, että jännitystä pilkkukilpailuun oli tuonut lisää myös se, että Itävallan maalissa pelannut Robert Olejnik oli torjunut hänen hyvän maalipaikkansa jatkoajalla. Moni asia vaikuttaakin siihen, miten nuoret pelaajat ja joukkue toimii painepaikassa.

– Voit olla ennakkoon henkisesti valmiina ja luoda voittamisen tahtoa, mutta kollektiivinen itseluottamus muodostuu kentällä pelin aikana. Jos muistan itse ihan oikein, olimme silloin Kupittaan illassa aika allapäin puoliajalla pukukopissa, oli aika pitkä matka EM-kisoihin Malmöön. Toisen puoliajan aikana syntyi kuitenkin tarvittava dynamiikka.

Furuholmin mukaan pelin ydinasioihin, omaan ja vastustajan pelaamiseen keskittyminen tuo hyvän lähtökohdan voittamiseen.

Mitä hän neuvoisi nyt nuorille, joilla on edessään samankaltainen paikka kun hänellä ja Pikkuhuuhkajilla liki 14 vuotta sitten?

– Kaikkeen voi aina valmistautua, asioita voi käydä läpi mielessään ja treeneissä. Tietenkin asiana mikä ehkä pitää vaan elää, on se, että epäonnistumisiakin vain tulee. Epäonnistua ei tarvitse kahteen kertaan, ennen ja jälkeen vedon, Furuholm pohtii.

Naatan Skyttä pujottelee Azerbaidzhanin pelaajien välistä.
Naatan Skyttä (pallon kanssa) on Suomen pelin moottori.Lehtikuva

Oliver Antmanilla riittää ainakin uskoa Pikkuhuuhkajiin ja myös omaan tekemiseensä.

– Minun roolini kentällä on ratkaista otteluita ja kantaa vastuuni molemmissa kentän päädyissä. Maaleja voisin toivoa itseltäni tällä hetkellä enemmän, mutta uskon niiden vielä tulevan Norjaa vastaan, hän ennakoi kamppailua.

Suomi näytti aiemmin Itävaltaa vastaan, että se pystyy taistelemaan itsensä voittoon myös tiukassa tilanteessa ja takaa-ajossa. Tämä on valanut lisää uskoa joukkueessa.

– Se kertoo joukkueemme pelitaitojen lisäksi luonteestamme. Sen lisäksi, että osaamme pelata futista, meillä on joukkueellinen voittajatyyppejä. Meillä on erinomainen joukkuehenki, minkä vuoksi voimme voittaa kenet tahansa, Antman kuvailee.

– Olemme tietenkin kaikki uskoneet jatkoonpääsyymme alusta asti, mutta se ottelu toi meille mahdollisuuden suoraan eteemme. Se osoitti, että voimme voittaa kaikki kolme peliämme. Ja niin me aiomme myös tehdä.

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue kohtaa Norjan Turussa perjantaina kello 18.00. Yle näyttää ottelun suorana Yle Areenassa, lähetys alkaa kello 17.50.

Lue myös:

Pikkuhuuhkajat jyräsi voittoon Azerbaidzhanista – Suomi pelaa perjantaina paikasta EM-jatkokarsinnassa

Pikkuhuuhkajat on lähellä temppua, jossa alle 21-vuotiaat ovat onnistuneet vain kerran – tiistaina Töölössä jaossa elintärkeät pisteet

Pikkuhuuhkajat taistelee vielä paikasta EM-kisoissa – huikea nousu Itävaltaa vastaan toi tärkeät pisteet

Katso, miten itävaltalaispelaaja sikaili ja päävalmentaja menetti täysin malttinsa – osansa sai myös Juha Malinen: ”Näytti siltä, että nyt tulee turpaan itsellenikin”

Source Link yle.fi