Banner Before Header

Miten maito voi olla päästötöntä? Ruotsin kuluttaja-asiamies haastoi Arlan oikeuteen maidon mainostamisesta nollapäästöisenä

Arla mainostaa, että yhtiön EKO-merkkisen maidon ilmastovaikutukset ovat nolla (siirryt toiseen palveluun). Maitopurkeissa lukee näkyvästi, että tuotteella on nollapäästöt. Ruotsin kuluttaja-asiamiehen mukaan markkinointi antaa väärän kuvan maidon ilmastovaikutuksista eikä Arla ole pystynyt osoittamaan, että väite pitäisi paikkansa.

Meijerituotteet kuormittavat ympäristöä ja niiden tuotannossa ilmaan pääsee muun muassa hiilidioksidia ja metaania.

Arlan väitteet perustuvat siihen, että yhtiö on ostanut päästökompensaatiota.

– Kuluttaja-asiamiehen mukaan on tietenkin hyvä, jos yritys pystyy pienentämään ilmastovaikutuksiaan. Kuluttajan on kuitenkin tärkeää saada selkeää ja oikeaa tietoa valintojensa pohjaksi. Epäselvät ympäristöväitteet eivät pelasta ilmastoa, Ida Nyström Ruotsin kuluttaja-asiamiehen virastosta kertoo tiedotteessa.

Kuluttaja-asiamies on haastanut Arlan markkinatuomioistuimeen. Sen tehtävänä on selvittää, ovatko Arlan mainokset riittävän selkeitä ja pitävätkö väitteet paikkansa.

Ruotsin Arla: Mainonta ei ole harhaanjohtavaa

Ruotsin Arla kommentoi omassa tiedotteessaan, ettei se pidä mainontaa harhaanjohtavana. Yhtiön mukaan ympäristöväitteiden kertomista on kuitenkin hyvä kehittää.

Arla kertoo hankkivansa päästökompensaatiota projektissa, joka pyrkii säilyttämään ja kasvattamaan hiilinieluja. Yhtiön mukaan Pariisin ilmastosopimus kannustaa tällaisiin toimiin päästövähennysten ohella.

Suomessa EKO-maitoa ei ole myynnissä. Myöskään markkinointia nollapäästöillä ei ole, Suomen Arlasta kerrotaan.

Suomessa kuluttaja-asiamiehellä ei ole vireillä selvityksiä maitotuotteiden markkinoinnin ympäristöväittämistä.

Source Link yle.fi