Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9453f72042fd6b2fa53d939d7a1155c1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
MM-jalkapallon suuryllätyksessä suomalainen vivahde, Ahvenanmaan maalitykki on nyt maailmanluokan näyteikkunassa – ”Aika uskomatonta” – Uutisalue

MM-jalkapallon suuryllätyksessä suomalainen vivahde, Ahvenanmaan maalitykki on nyt maailmanluokan näyteikkunassa – ”Aika uskomatonta”

Jalkapallon MM-kisoissa nähtiin heti avausottelussa suomalaisittainkin ilonaiheita, kun Åland Unitedia edustava Jacqui Hand alusti Uuden-Seelannin voittomaalin Norjaa vastaan. Hand tarjoili nappisyötön maalin tehneelle Hannah Wilkinsonille.

Kyse oli Uuden-Seelannin ensimmäisestä voitosta MM-tasolla. Voitto perinteikästä Euroopan huippumaata oli iso yllätys.

Uusi-Seelanti pääsi juhlimaan voittoa 42 137 katsojan edesssä Aucklandissa. Se on ennätys maan jalkapallo-otteluissa miehet ja naiset mukaan lukien.

– Rehellisesti sanottuna mahdotonta kuvailla. Tuntuu todella uskomattomalta voittaa kotona kotiyleisön edessä, Hand tunnelmoi Yle Urheilulle.

Uusi-Seelanti tunnetaan enemmin rugbymaana, mutta Hand toivoo jalkapallon nousevan suosioon torstain voiton kaltaisten asiodien jälkeen.

24-vuotiaan Handin tavoite ja unelma on nyt toteutunut, kun hän on päässyt edustamaan kotimaataan MM-kisoissa.

– Olen niin ylpeä joukkueesta. Aika uskomatonta, Hand tunnelmoi vielä lisää avauspeliä.

Voitto oli siinäkin mielessä melkoinen tarina, että Aucklandissa herättiin ensimmäiseen MM-päivään synkissä tunnelmissa. Asemies ryntäsi MM-fanialueen lähellä olleelle työmaalle. Kolme kuoli ja useita loukkaantui. Ammuskelupaikan läheisyydessä sijaitsivat myös Norjan ja Yhdysvaltojen joukkueen hotellit.

Jalkapallomaajoukkue halusi tarjota MM-avauksessa jotain iloista ajateltavaa ja onnistui siinä.

– Totta kai tapahtunut oli karmea juttu. Tapahtuneen uhrit ovat mielessä, mutta oilimme keskittyneitä. Ei vaikuttanut pelaamisemme, Hand sanoi.

Avausmaali Handin vakiotavaraa Suomen kentillä

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas näki uskomattomana, miten Uuden-Seelannin joukkue pystyi pitämään pelinsä kasassa varmasti kovassa tunnemyrskyssä.

– He pystyivät lyömään tuollaisen esityksen pöytään. Se oli kerta kaikkiaan uskomatonta, Kunnas kehui.

Viime vuonna Ahvenanmaalle siirtynyt Hand on tällä kaudella ollut iskussa Kansallisessa liigassa. Hän jakaa maalipörssin kärkipaikkaa KuPSin Wilma Forsblomin ja Aino Krögerin kanssa yhdeksällä maalillaan.

Handin syöttämässä Uuden-Seelannin avausmaalissa näkyi samoja ominaisuuksia, mitä uusiseelantilaiselta on nähty Suomenkin kentillä. Hän on antanut viimeisiä syöttöjä tai ollut käynnistämässä hyökkäyksiä ahvenmaalaisille sarjakakkosille.

– Tällaiset tilanteet ovat olleet ihan vakiotavaraa Handilta kotimaan kentillä, Kunnas kuvailee.

Katso, kuinka Jacqui Hand alusti Hannah Wilkinsonin upean maalin.

Hand on asiantuntijan mielestä todella taitava pelaamaan puolustuslinjojen välissä. Uuden-Seelannin hyökkääjä pystyi myös yhdellä tai kahdella kosketuksella jatkaa pallollista pelaamista.

– Voittomaalissa Hand sai toki syötön hyvän saumaan, mutta hänen ajoitti juoksunsa täydellisesti. Hän antoi pallon rullata ja antoi sitten oikea-aikaisen keskityksen, Kunnas kuvaili.

Maalien lisäksi Hand oli isossa roolissa Uuden-Seelannin vahvassa prässipelaamisessä.

– Hand käynnisti prässejä. Jos ei tullut heti riistoa, niin ainakin sitten myöhäisemmässä vaiheessa, Kunnas avasi.

Hand ei välttämättä kauaa enää Suomessa

Hand kertoi Yle Urheilulle aiemmin tänä vuonna, kuinka hänellä oli tarkoituksena hankkia Britannian passi ja tehdä sopimus sinne. Sopimus jäi kuitenkin syntymättä. Agentti kertoi sopimustarjouksesta Suomessa. Siihen uusiseelantilainen syntyi.

Alkuun Handin oli tarkoitus pelata Åland Unitedissa vain pari kuukautta, mutta pesti venyi. Lähtö tapahtui niin vauhdilla, ettei Hand ehtinyt liiemmin selvitellä asioita.

– Se on aika hauskaa. En tiennyt edes tulevani saarelle. Suomesta en tiennyt juuri mitään, Hand myönsi.

Nyt voi olla mahdollista, että Handia ei enää syksyllä nähdä Suomen kentillä, jos hyvät otteet MM-kisoissa jatkuvat.

– Hand on nyt isoimmassa näyteikkunassa, missä yksittäinen pelaaja voi olla. Kaikkien katseeet ovat MM-kisoissa. Siellä onnistuessa siirtomarkkinat käy kuumana. On todella mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Åland United pitämään Handin kesän siirtoikkunan jälkeen. Uskoisin kuitenkin, että viimeistään talven siirtoikkunassa Hand siirtyy kovemmille areenoille, Kunnas sanoo.

Jacqui hand

Jacqui Hand on viihtynyt Ahvenanmaalla. Kuva: Robert Jansson

Uusi-Seelanti jatkaa MM-turnaustaan tiistaina Filippiinejä vastaan. Lohkon neljäs joukkue on Sveitsi.

– Sveitsi ja Filippiinit eivät ole mahdottomia kaadettavia. Filippiinit on selvä altavastustaja. Sveitsi on tasaisempi vastustaja, mutta kolme pistettä on hyvä pohja jatko-otteluihin, Kunnas arvioi.

A-lohkon kaksi parasta kohtaa neljännesvälierissä C-lohkon kaksi parasta. C-lohkossa pelaavat Espanja, Japani, Costa Rica ja Sambia.

– En liputa kovin pitkälle Uuden-Seelannin menestyshaaveita. Nyt nähtiin nappionnistuminen, mutta pelaajien taso ei välttämättä riitä kovimpia maita vastaan. Tänään Norja tarjoili myös omalla heikkoudellaan jättipotin Uudelle-Seelanille, Kunnas sanoo.

Yle näyttää kaikki jalkapallon MM-kisojen ottelut suorana. Kaiken MM-kisoista, liveseurannan, kuumimmat videoklipit, huippusuositun Futistietäjän ja tilastot löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Source Link yle.fi