Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6cc62d404e8ace4f1b1869e8b6de9914, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mullistaako tämä uutuus oikeasti hiihdon? Norjalaistähti paljasti Ylelle epäröintinsä ennen MM-kultajuhliaan – Uutisalue

Mullistaako tämä uutuus oikeasti hiihdon? Norjalaistähti paljasti Ylelle epäröintinsä ennen MM-kultajuhliaan

Hiihdossa on puhuttanut viime viikkoina norjalaisen ampumahiihtäjän Sturla Holm Lägreidin hyödyntämä uusi mono ja uusi kiinnityskohta siteelle suksessa.

Tällainen on hiihdon uusi kohuväline.

Hiihtolajeissa on kuohunut viime viikkoina. Norjan Sturla Holm Lägreid voitti ampumahiihdon MM-kisoissa pikamatkalla maailmanmestaruuden uudenlaisilla monoilla ja siteillä.

Uuden siteen kinnityskohta on monossa päkian alla, kun vanhemmissa malleissa kiinnityskohta on monon keulassa.

Lägreid kertoo kokeilleensa uutta prototyyppiä kaksi vuotta sitten. Norjalaisen mukaan paljon ehti kuitenkin muuttua parissa vuodessa. Hän sai uuden siteen käyttöönsä MM-kisoja edeltäneen Anterselvan maailmancupin jälkeen.

– Oli vaikeaa tietää, oliko tämä uusi parempi vai huonompi. Hiihdin sillä puolitoista viikkoa. Vaihdoin juuri ennen MM-kisoja vanhaan. Normaali systeemi tuntui huonolta. Ajattelin, että tämä uusi on sittenkin parempi, Lägreid kertoo.

Lägreid käytti uutta sidettä ja monoa ensimmäistä kertaa kilpailussa kultaisella pikamatkalla. Hän kuvailee, että uusien välineiden myötä hiihdosta on tullut rennompaa.

– Tunsin parempaa hallintaa suksen kärjestä. Kun oli irtonaista lunta, suksen kärki saattoi osua siihen. Uudella systeemillä minulla on parempi hallinta suksen kärjestä. Teoriassa saa puoli sekuntia, kun ei tarvitse ohjata suksea ja on vähän parempi hallinta, Lägreid kuvailee.

Sturla Holm Lägreid kertoo kohutun uudistuksen vaikutukset.

Mullistuspuheisiin Lägreid ei vielä lähde.

– On vaikea sanoa, tuleeko mullistusta. On ehkä liian aikaista sanoa. Minä löysin uuden suosikin. Niin kauan kuin en löydä parempaa, vedän tällä, Lägreid sanoi.

Joka tapauksessa Lägreid on saanut pienen etulyöntiaseman, sillä kovimmat kilpakumppanit, kuten Johannes Thingnes Bö kilpailevat eri suksimerkeillä.

– He ovat totta kai uteliaita. Heillä ei ole kuitenkaan mahdollista kisata (uudenlaisilla siteillä), koska heillä on toinen suksimerkki. Jos he haluavat testata, heidän vaihtaa suksimerkkiä, Lägreid kuvailee.

Yle Urheilun ampumahiihtoasiantuntija Ville Kotikumpu uskoo myös, että laajamittaisesta hyödystä on vielä vaikea sanoa. Lägreidelle uutuus näyttää asiantuntijankin mielestä silti toimivan.

Yhden haasteen Kotikumpu näkee uudessa siteessä ampumahiihdon puolella.

– Pystyammunassa voi olla pieniä haasteita. Tuossa on mahdollisuus, että paino karkaa varpaille. Se on huono asia. Kun asiaa kuitenkin harjoitellaan, painopiste pysyy keskellä ja taulut kaatuvat, Kotikumpu kuvailee.

Source Link yle.fi