Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e66e04a1f6130b251461c8f31240e67d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Gorbatshov luonnehti Putinia IS:lle 22 vuotta sitten – mainitsi ”muutamat totalitaariset piirteet” – Uutisalue

Näin Gorbatshov luonnehti Putinia IS:lle 22 vuotta sitten – mainitsi ”muutamat totalitaariset piirteet”

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov vakuutti maalikuun alussa vuonna 2000, että Vladimir Putinin aika ei välttämättä merkitse viilenemistä Venäjän länsisuhteisiin.

IS kysyi Gorbatshovilta tämä lehdistötilaisuudessa, onko Putinin aikana pelättävissä paluu jonkinlaiseen ”viileän sodan kauteen” Venäjän ja lännen suhteissa.

Gorbatshov vastasi viitaten itseensä kolmannessa persoonassa, kuten hänellä oli usein tapana.

– Ei länsi Gorbatshoviinkaan heti luottanut. Kun aloitimme uudistukset ja esitimme aseidenriisuntaa, lännessä se kuitattiin aluksi pelkäksi propagandistiseksi vedoksi, Gorbatshov sanoi.

– Lännen arvostuksen sain vasta sitten, kun aika näytti, että se, mikä kanssani sovittiin, se myös piti, hän kuvaili.

Mihail Gorbatshov sanoi IS:lle maaliskuussa 2000, että hän ei usko Putinin valtakauden tarkoittavan suhteiden viilentymistä länteen, vaikka Putinissa on tiettyjä itsevaltaisia piirteitä.

Täysin varauksetta Gorbatshov ei suhtautunut Putiniin edes vuonna 2000. Hän mainitsi, että Putinissa on myös ”muutamia totalitaarisia piirteitä”. Gorbatshovin mukaan lännen ei kuitenkaan kannata olla näistä piirteistä huolissaan – ei ainakaan ennen aikojaan.

– Putinilla on nyt sama tilanne (kuin minulla virkakauden alussa). Kaikki riippuu siitä, mitä askelia hän ottaa.

– Mutta mistään viileän kauden paluusta ei ole tarpeen puhua. Mikään maa ei voi eristäytyä eikä mikään maa pärjää ilman yhteistyötä toisten kanssa. Nämä kaikki puheet ovat pelkkää poliittista demagogiaa, Gorbatshov sanoi IS:lle.

Mihail Gorbatshovin kommentit Vladimir Putinista ilmestyivät 11.3.2000 Ilta-Sanomien paperilehdessä.

Gorbatshov luonnehti Putinia mainesanoilla älykäs, vakavasti otettava, hillitty ja järjestelmällinen.

– Hänessä on itsevaltaisia piirteitä, mutta kansa ei pelkää sitä. He haluavat vahvan johtajan, Gorbatshov sanoi ja kieltäytyi samalla ennustelemasta Venäjän tulevaisuutta Putinin aikakaudella.

Gorbatshov antoi kommenttinsa IS:lle 10. maaliskuusta 2000, jolloin Putin oli hoitanut Venäjän presidentin virkaa vt:nä jo vuoden alusta asti. 26. maaliskuuta 2000 järjestettiin presidentinvaalit, jotka Putin voitti 53,4 prosentin ääniosuudella.

Mihail Gorbatshovia saattoi lähestyä vuonna 1996 vaikkapa moskovalaisessa kirjakaupassa ja kysyä häneltä kysymyksiä.

Gorbatshov oli poikkeuksellinen neuvostojohtaja siinä mielessä, että hän jalkautui spontaanisti tavallisen kansan pariin jo virassa olonsa aikana. Erottuaan virastaan 1991 Gorbatshov liikkui Moskovassa varsin pienin turvatoimin ja hänet saattoi tavata vaikkapa kirjakaupassa ja kysyä kysymyksiä.

Tammikuussa 1996 Gorbatshov kertoi muistelmiensa julkistamistilaisuudessa Moskovassa IS.lle, että hänellä oli valtakautenaan erityisen lämmin suhde Suomen silloiseen presidenttiin Mauno Koivistoon.

– Meillä oli Koiviston kanssa hyvin henkilökohtainen suhde. Politiikassa me autoimme toinen toistamme, Gorbatshov sanoi.

Gorbatshov osallistui Venäjällä vielä kesäkuun 1996 presidentinvaaleihin, mutta hän sai vain 0,5 prosentin kannatuksen ensimmäisellä kierroksella.

Tuolloin vaalit voitti sydänsairauksiensa kanssa kamppaillut istuva presidentti Boris Jeltsin käyttämällä hyväkseen liikemiesoligarkkien rahallista tukea ja Venäjän tv:n mainoskampanjaa. Hänen vastaehdokkaansa oli kommunistien Gennadi Zjuganov.

Source Link is.fi