Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bdb07630ca2e7e1e723124243f859ff4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin suomen­venäläiset näkevät Moskovan terrori-iskun: ”Nolo tapahtuma Putinin hallinnolle” – Uutisalue

Näin suomen­venäläiset näkevät Moskovan terrori-iskun: ”Nolo tapahtuma Putinin hallinnolle”

Venäjä-podin juontajat Anton Nikolenko ja Mihail Ionin kommentoivat Moskovan terrori-iskua ja sen jälkipyykkiä suomenvenäläisten näkövinkkelistä.

Ainakin 139 ihmisen kuolemaan johtanut terrori-isku Moskovassa sijaitsevaan Corcus City -konserttisaliin oli tragedia, joka näkyy tahrana turvallisuutta lupailevan Vladimir Putinin maineessa, arvioivat suomenvenäläiset Anton Nikolenko ja Mihail Ionin Ilta-Sanomille.

Kaksikko juontaa Suplan Venäjä-podia, jossa käsitellään itänaapurin ajankohtaisia tapahtumia suomenvenäläisten silmin. Molemmat heistä seuraavat tiiviisti Venäjän mediaa.

Ionin mukaan niissä suomenvenäläisissä piireissä, joissa hän pyörii, ensimmäinen ajatus iskusta oli, että onko isku mahdollisesti Venäjän turvallisuuspalvelun itsensä toteuttama.

– Että yritetään vauhdittaa jotain, mobilisaatiota tai mitä ikinä. Äkkiä tuli suht selväksi, että mitä siinä on oikeasti tapahtunut, Ionin kertoo.

Nikolenkon mukaan tapahtumien kulussa voi olla venäläisten keskuudessa näkemyseroja.

– Riippuu, kuinka propagandan pauloissa on, näkeekö siinä ukrainalaisen jäljen, mitä nyt on yritetty kovasti syöttää valtion toimesta, Nikolenko toteaa.

Kaksikko puhuu omien näkemystensä pohjalta, eivätkä he sano edustavansa kaikkia suomenvenäläisiä.

Lue lisää: Putin: Venäjä ei aio hyökätä Nato-maahan

Anton Nikolenko ja Mihail Ionin kommentoivat Venäjän tapahtumia Venäjä-podi-nimisessä podcastissa. Kuva: Seppo Kärki / IS

Vaikka iskun syyllisistä syntyisi erimielisyyksiä, yksi asia on kuitenkin varmaa: iskun toteutuminen oli valtava epäonnistuminen Venäjän turvallisuusviranomaisilta.

Länsimaat olivat varoittaneet Venäjää ja silti iskussa onnistuttiin.

– Putinin legitimaatio omaan hallintoonsa on turvallisuus, hän on tällainen turvallisuusviranomaisten mies. Turvallisuus ja vakaus ovat ne, mitä hän lupaa. Terrori-iskut eivät istu siihen kuvaan kovin hyvin, Nikolenko sanoo.

– Uskon, että he yrittävät mahdollisimman nopeasti unohtaa, että tällainen asia on ylipäänsä tapahtunut. Tämä on joka tapauksessa nolo tapahtuma Putinin hallinnolle, hän lisää.

Lue lisää: Supo: Näin Venäjä saattaa seuraavaksi koetella Suomea

Ionin huomauttaa, että Venäjän valtiolla on tapana syyttää ketä vain terrorismista, mutta samalla oikean terrori-iskun suunnittelua ei huomattu.

– Tuntuu, että se koko koneisto on vähän niin kuin väärään suuntaan tehnyt töitä koko ajan, että ne oikeat terroristit pääsevät siitä välistä livahtamaan, Ionin sanoo.

Putin lupailee turvallisuutta, mutta sitä lupausta ei pystytty nyt lunastamaan. Kuva: Kremlin Pool / ZUMA

Asia, joka Venäjällä nousee terrori-iskujen jälkeen rituaalinomaisesti esiin, on kaksikon mukaan kuolemantuomion käyttöönotto.

Nikolenko ei usko, että vaikka kuolemantuomiota on jälleen nostettu tapetille, sitä oltaisiin ottamassa rangaistukseksi. Ionin sen sijaan näkee kuolemantuomion löytyvän tulevaisuudessa Venäjän lainsäädännöstä.

– Siitä on ollut puhetta jo pitkään. Se todennäköisesti tarkoittaa, että se kohdistuu terroristeihin ensin. Mutta kun palataan siihen, ketkä ovat terroristeja, niin siellä on esimerkiksi pari teatteriohjaajaa vangittu terrorismista, Ionin muistuttaa.

Lue lisää: Kommentti: Putinin valtti on nyt avoin raakuus

Putin näyttää haluavan valjastaa iskun propagandaansa Ukrainaa vastaan. Tästä johtuen Nikolenko ja Ionin odottavat Venäjän pyrkivän joko iskemään Ukrainaan isommin tai kenties suunnittelevan laajempaa liikekannallepanon jatkoa.

– En muuten näe mitään syytä, että miksi he niin kovasti painavat siihen suuntaan, että tämä on Ukrainan tekemä, Ionin järkeilee.

Lue lisää: Ulkoministeri Valtonen Moskovan terrori-iskusta: Venäjällä ei ole mitään tekosyytä sota­toimiin Ukrainaa vastaan

Joutuuko Ukraina maksamaan iskusta, johon se ei osallistunut? Kuva: Pavlo_bagmut / ZUMA

Venäjä on käynyt sotaa Ukrainassa kahden vuoden ajan ja kansalle on toitotettu lännen sotivan maata vastaan. Terrori-isku tuli kuitenkin aivan toisesta suunnasta, vastuun iskusta otti Isisin alajärjestö Isis-K.

Isisin tekemä terrori-isku näyttää tulleen yllätyksenä venäläisille ja maan johdolle.

– Syyriastakaan ei enää puhuta uutisissa. On unohdettu, että tällainenkin konflikti oli olemassa, Nikolenko sanoo.

– Luulen, että se on tullut yllätyksenä nimenomaan johdolle. Tuntuu, että ne ovat vähän sekaisin, että mitä on tapahtunut ja miten siihen pitäisi reagoida, Ionin toteaa.

Source Link is.fi