Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8a3640e34b565488f38e811a420a1f91, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin syyhy leviää iholla – katso, mihin ja miten syyhypunkki iskee – Uutisalue

Näin syyhy leviää iholla – katso, mihin ja miten syyhypunkki iskee

Syyhypunkki ei tartu kättelemällä, mutta se voi levitä 5–10 minuutin mittaisessa ihokontaktissa.

Piirros syyhypunkista ja ihmisestä jolla näkyvät alueet joihin punkki tavallisesti iskee. Kädet, jalat, nivustaipeet ja vyötärö.

Näille ihoalueille syyhypunkki tavallisimmin iskee. Punkki aiheuttaa iholla voimakasta kutinaa, mikä on pahimmillaan illalla ja yöllä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Syyhypunkki leviää ihmisestä toiseen läheisessä kontaktissa. Jo noin 5–10 minuutin ihokontakti voi riittää tartuntaan esimerkiksi tilanteessa, jossa syyhyä sairastavaa hoidetaan ilman suojaimia.

Alta voit katsoa tarkemmin perustiedot siitä, miten tartunnan voi saada, miten sitä ei saa, ja miten punkki leviää iholla.

Tänä iltana kello 20 Ylen nettisivulla on chat, jossa voit kysyä asiantuntijoilta syyhystä.

Mitä oireita?

Syyhykutina alkaa yleensä 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt herkistyä punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Uusintatartunnoissa oireet alkavat 1–3 vuorokauden kuluttua.

Syyhypunkin mutkittelevat kapeat käytävät löytyvät iholta parhaiten ranteista ja nilkoista, joissa iho on ohut. Lapsilla käytäviä voi havaita myös kämmenistä sekä jalkapohjista. Käytävän päässä voi näkyä tummana pisteenä itse punkki.

Käytäviä ei kaikilla näy. Iholla voi näkyä sen sijaan pieniä rakkuloita, näppylöitä tai raapimisjälkiä.

Kutina on voimakkainta iltaisin ja öisin. Kutina ja iho-oireilu kestää usein 2–3 viikkoa hoidon jälkeen. Se johtuu ihon tulehdusreaktiosta. Syyhyihottumaan voi kehittyä myös esimerkiksi märkärupi.

Miten syyhyä torjutaan?

Syyhyn torjunnassa käytetään lääkärin reseptillä saatavaa ivermektiini–tablettikuuria tai apteekista ostettavaa 5-prosenttista permetriini-itsehoitovoidetta.

Ivermektiinia käytetään aikuisilla ja yli 15 kg painavilla lapsilla, hoitovoidetta voi käyttää 2 kuukauden iästä alkaen. Tablettikuuri on kertaluonteinen, mutta hoitovoiteella on tehtävä kaksi käsittelyä reilun viikon välein.

Syyhypunkki säilyy hengissä ihon ulkopuolella 2–3 vuorokautta. Siksi perheenjäsenet ja lähikontaktit tulee hoitaa samalla tavalla ja samanaikaisesti.

Torjunnassa olennaista on myös syyhysiivous, jossa kaikki vaatteet ja vuodevaatteet, pyyhkeet pestään 60 asteessa.

Pehmeät tekstiilit ja pehmolelut, joita ei voi pestä, poistetaan käytöstä suljettuun muovipussiin vähintään yhden viikon ajaksi. Kaikki sisätilat, matot, kangaspäällysteiset sohvat ja tuolit on imuroitava huolellisesti. Huonekaluja, joita ei voi puhdistaa tai siirtää sivuun, voi peittää esimerkiksi lakanalla viikon ajaksi.

Source Link yle.fi