Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_20780a02a04dac04baf817920e3fae00, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin tavalliset ruotsalaiset toimivat jengejä vastaan | Verkkouutiset – Uutisalue

Näin tavalliset ruotsalaiset toimivat jengejä vastaan | Verkkouutiset

Yhä suurempi osa ruotsalaista kansalaisyhteiskuntaa osallistuu nyt jengirikollisuuden vastaiseen työhön, uutisoi SVT. Tieto perustuu maan rikoksentorjuntaneuvosto Brån tuoreeseen tutkimukseen. Ruotsin ammuskeluissa on tähän mennessä kuollut 48 henkilöä tämän vuoden aikana, ja jengeihin yhdistettyjä räjähdyksiä poliisi on tilastoinut 139. Suurta huolta herättää etenkin rikollisten yhä nuorempi ikä.

–  Huomaamme, että monet sellaiset toimijat jotka eivät yleensä työskentele näiden kysymysten parissa haluavat nyt kantaa kortensa kekoon, kuten uskonnolliset yhteisöt. Myös urheilujärjestöt ovat ymmärtäneet merkityksensä, sanoo Brån Mesir Taki.

SVT on uutisoinut muun muassa nuorten perustamasta jalkapallojoukkueesta, jonka kaikki pelaajat ja valmentajat ovat alle 16-vuotiaita. Näin joukkueen perustajat ovat halunneet tarjota toisenlaisen viiteryhmän rikollisuudesta potentiaalisesti kiinnostuneille teineille.

–  Tiedämme että monet rikolliselle polulle joutuvat nuoret ovat urheilullisia. Haluamme osoittaa, että on toinenkin tie, Johanneshovs FF:n 15-vuotias puheenjohtaja Adrian Imani Herdies.

Myös niin sanotut yövaellukset ovat yleistyneet monilla paikkakunnilla. Keltaisia liivejä kantavat yövaeltajat liikkuvat nuorten parissa viikonloppuisin, tarkoituksenaan taata nuorille turvallinen ympäristö illoin ja öin.

–  Aikaisemmin ihmiset odottivat viranomaisten toimia, mutta nyt moneet vapaaehtoistahot ryhtyvät toimiin heti ammuskelun jälkeen, Taki kertoo.

– Mitä useampi yövaeltaja, sitä turvallisemmaksi koen oloni, sanoo Ionna Raptidou Tukholman Tenstasta SVT:lle.