Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_99fd2ff63267564cc54665ca0d6c9603, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Naisten oikeuksia polkeva Saudi-Arabia valittiin YK:n naistenoikeuksien komission puheenjohtajaksi – Uutisalue

Naisten oikeuksia polkeva Saudi-Arabia valittiin YK:n naistenoikeuksien komission puheenjohtajaksi

Saudi-Arabian YK-suurlähettiläs Abdulaziz Alwasil valittiin keskiviikkona YK:n naisten oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa ajavan komission puheenjohtajaksi, kertoo brittilehti The Guardian.

Valinta tapahtui Guardianin mukaan ilman vastalauseita.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo olevansa hämmästynyt päätöksestä.

– Jos ajatellaan, että tämän YK:n elimen tarkoitus on nimenomaan edistää naisten oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa, niin kyllä sitten puheenjohtajankin pitäisi näin tehdä, Johansson sanoo Ylelle.

Nyt Saudi-Arabian omien toimien ja YK:n komission tavoitteiden välillä on suuri ristiriita, Johansson painottaa.

Saudi-Arabiassa naiset eivät esimerkiksi voi mennä naimisiin ilman miespuolisen holhoojan lupaa. Naimisissa olevien naisten pitää puolestaan totella aviomiestään ”kohtuullisesti”.

”Tottelemattomuutena” pidetään muun muassa seksistä kieltäytymistä ilman ”oikeutettua syytä”.

Saudi-Arabian valinta puheenjohtajaksi onkin saanut laajaa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä.

– Valinta osoittaa kamalaa piittaamattomuutta naisten oikeuksia kohtaan kaikkialla maailmassa, Louis Charbonneau ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista (HRW:stä) kirjoitti X:ssä.

Syrjintä jopa lisääntynyt

Saudi-Arabia on itse korostanut, että se on viime vuosina edistänyt naisten oikeuksia. Naisille on muun muassa annettu lupa ajaa autoa.

Johanssonin mukaan suunta on kuitenkin osin päinvastainen. Hän mainitsee esimerkiksi naisten asemaa koskevan lakiuudistuksen vuodelta 2022.

Saudi-Arabia on väittänyt lakia askeleeksi kohti yhdenvertaisuutta, mutta Amnesty on asiasta eri mieltä.

– Amnestyn tulkinnan mukaan laki jossain määrin sementoi sukupuoleen perustuvan syrjinnän kaikilla perhe-elämän alueilla avioliitosta avioeroon, lastenhuoltajuuteen ja perintöön, eikä se millään lailla suojele naisia heihin kohdistuvalta väkivallalta, Johansson sanoo.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman kuvassa.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman on vastannut maan oikeusjärjestelmän uudistamisesta. Kuva: AOP

Johansson mainitsee toisena esimerkkinä Saudi-Arabian rikoslakiuudistuksen, jonka tarkoitus on luoda maahan rikoslaki. Toistaiseksi Saudi-Arabiassa tuomarit ovat tapauskohtaisesti ja mielivaltaisesti soveltaneet islamilaista šaria-lakia.

Amnesty on saanut tietovuodon yhteydessä haltuunsa luonnoksen rikoslaista, eikä sekään lupaa hyvää ihmisoikeuksille.

– Meidän näkemyksen mukaan se itse asiassa lisää lain perusteella sitä syrjintää, Johansson sanoo.

Valtava kampanja imagon kohottamiseksi

Saudi-Arabia on viime vuosina käyttänyt kruununprinssi Muhammad bin Salmanin johdolla valtavasti rahaa imagonsa kohottamiseksi. Se on muun muassa järjestänyt näyttäviä viihde- ja urheilutapahtumia.

Amnestyn Johansson uskoo, että YK:n naisten oikeuksia ajavan komission puheenjohtajuuden tavoittelu saattaa olla osa tätä samaa imagon kiillotuskampanjaa.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Saudi-Arabia on kiillottanut maakuvaansa somevaikuttajien avulla.

The Guardianin mukaan Saudi-Arabia aktiivisesti lobbasi itselleen puheenjohtajuuden, joka oli alun perin menossa Bangladeshille.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet komissioon kuuluvia maita päätöksen hiljaisesta hyväksymisestä.

Komissioon kuuluu 45 vaihtuvaa jäsenmaata, joista EU-maita ovat tällä hetkellä Hollanti, Portugali, Espanja ja Itävalta.

– Jos ihmisoikeuksia puoltavat maat olisivat nostaneet tarpeeksi ison metelin, päätöstä ei olisi tapahtunut, HRW:n Charbonneau sanoi Guardianin mukaan.

– Mutta kaikki olivat vain hiljaa. Joku olisi voinut vaatia asiasta äänestystä, mutta siihenkään ei ryhdytty, mikä on mielestäni naurettavaa, hän jatkoi.

Johanssonin mukaan Saudi-Arabian puheenjohtajuudesta voisi seurata hyvääkin, jos maa ryhtyisi sen seurauksena merkittävästi parantamaan naisten asemaa.

– Mutta ei siihen nyt tällä hetkellä hirveän suurta uskoa ole, kun nähdään, mihin suuntaan maa on menossa.

Source Link yle.fi