Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f51da0cbcf9de836b9759b0de0431977, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näky S-marketissa sai kulmat kohoamaan – tästä syystä suositun elintarvikkeen hinta on noussut pilviin – Uutisalue

Näky S-marketissa sai kulmat kohoamaan – tästä syystä suositun elintarvikkeen hinta on noussut pilviin

Ilta-Sanomien lukija hämmästyi siitä, että Coop-tuotteen litrahinta oli yli puolet kalliimpi kuin Rainbow’n öljyssä.

Oliiviöljyn hinta on kivunnut viime vuosina pilviin kuivien ja kuumien kesien vuoksi. Etelä-Euroopan herkkuun mieltyneet suomalaiset ovat joutuneet haukkomaan kauppojen hyllyllä henkeään, kun ovat nähneet puteleiden nykyhinnat.

Keskellä kireimpiä helmikuun pakkasia Tuusulassa Hyrylän S-marketissa asioinut Ilta-Sanomien lukija hämmästyi, kun huomasi, että kauppaketjun uuden Coop-merkin oliiviöljyn litrahinta oli yli puolet kalliimpi kuin Rainbow’n öljyssä.

Coop-oliiviöljy oli S-marketissa huomattavasti kalliimpaa kuin vanhan Rainbow-merkin tuote. Kuva: Lukijan kuva

S-ryhmän mukaan sen oman merkin tuotteiden litrahintaa ei pitäisi vertailla, sillä kyseessä on kaksi eri tuotetta. Kaupan hyllyllä Hyrylässä oli tarjolla Coopin puolen litran oliiviöljypulloja. Rainbow’n litran pakkaukset oli myyty vierestä loppuun.

– Yleisesti ottaen on tavallista, että eri pakkauskoot ovat litra- tai kilohinnaltaan eri hintaisia. Hintaerojen taustalla vaikuttaa muun muassa tuotteiden volyymit ja sitä kautta tuotannon sekä toimitusketjun kustannukset, viestittää S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juhani Haara.

Haaran mukaan isompiin tuotekokoihin kohdistuu enemmän kysyntää, minkä vuoksi kustannukset ovat matalammat. Tuotteilla on eripituisia sopimusjaksoja ja niiden myyntihinnat saattavat muuttua eri tahdissa, myyntipäällikkö lisää. Oliiviöljyn aiempaa kalliimmalle hinnalle on kuitenkin yksi selkeä syy, jonka myös Haara mainitsee.

– Oliiviöljyjen raaka-aineen hinta on noussut viimeisen vuoden aikana merkittävästi, joka vaikuttaa taustalla oliiviöljyjen myyntihintojen nousuun.

S-ryhmässä oliiviöljyjen hinnat nousivat vuonna 2023 noin 20 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Espanjan poikkeuksellisen kuivat ja kuumat säät ovat heikentäneet oliivisatoa maassa, joka tuottaa merkittävän osan Euroopan oliiviöljystä.

Keskosta ei kerrota tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon oliiviöljyn hinta on ketjun kaupoissa noussut. Päivittäistavarakaupan tilastojen mukaan oliivi- ja muiden ruokaöljyjen hinta nousi viime vuonna 18,9 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Keskon mukaan oliiviöljyn hinta on noussut muita ruokaöljyjä enemmän suuren kustannuspaineen vuoksi.

Viime kesän oliivisato oli heikko niin Espanjassa, Kreikassa kuin Italiassa. Keskon mukaan erityisesti espanjalaisen ja kreikkalaisen oliiviöljyn hinta on noussut.

– Hintojen nousu näyttää johtaneen siihen, että kulutus on siirtynyt pienempiin pullokokoihin ja muihin öljyvaihtoehtoihin, kuten esimerkiksi rypsiöljyihin, kuvailee Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

Myös Lidin ostopäällikkö Hannes Herbst kertoo, että oliivin satoon on vaikuttanut tällä satokaudella kuivuus Espanjassa ja Kreikassa. Heikko satotilanne taas on vaikuttanut suoraan oliiviöljyn saatavuuteen ja hintaan.

– Hinnanmuutokset ovat kaupassa arkipäivää, ja oliiviöljynkin hinta on vaihdellut. Oliiviöljy on monille asiakkaillemme vakiotuote, ja sille on riittänyt myös viime kuukausina kysyntää, Herbs toteaa.

Source Link is.fi